Zaglądam tu i widzę że Piła ma średnią 6,7 przy ponad 100 tys. głosów. Uważam że to poniżenie
dla tego filmu. Zastanawia mnie jaka byłaby średnia gdyby nie powstały kolejne części Piły. Ja
obstawiam że blisko 8,0. Niestety niektórzy widzowie nie potrafią oddzielić pierwszej części od
pozostałych.
Bo tak właśnie jest.
Przez pierwszy rok po premierze miała ocene 9 i była 20 w rankingu, potem przez jakieś kolejne 2 lata na ósemce się trzymała średnia, w 2010 roku była jeszcze 7,65 coś takiego.. to straszne jak ta ocena spadła w tak krótkim czasie.. multikonta jak nic i płytkie myślenie ludzi.
Cudownie przeczytać tak przemyślane i trafne opinie. Popieram Was całkowicie, zostawiłem podobny post w dyskusji na temat filmu dla gimnazjalistów, bo przyznam trochę się wkurzyłem;]
Dokładnie. Ten film jest ARCYDZIEŁEM!!!!!!!!!! Zasłużone 10/10!! Uwielbiam ten film !!!!
nie zasługuje nawet na taką średnią, chyba, że dla was żeby określić coś mianem arcydzieła wystarczy ukraść trochę scen i symboli z Dark City (pierwsze sceny, czerwona spirala), oraz z świetnego Se7en (którego Piła jest pod względem treści i klimatu maksymalnym spłyceniem). nastawiałem się naprawdę pozytywnie, bo słyszałem, że pierwsza część bije na głowę późniejsze, skrojone na potrzeby nowo powstałej mody, a tu wyszło... takie tam. obejrzeć można ale bez przesady, lepiej zająć się lepszymi pierwowzorami niż gorszą kopią.
"Dark City" nie widziałem więc się nie wypowiem ale "Siedem" owszem i dziwi mnie że uważasz "Piłę" za plagiat tego filmu, bo chyba to miałeś na myśli. Ja nie widzę między tymi dwoma filmami żadnego podobieństwa fabularnego. To co je łączy to ciężki klimat, obecność seryjnego mordercy i podobne motywy jego występków. Co więcej? Ja nie potrafię odpowiedzieć. Jeśli stosowalibyśmy tak rygorystyczne kryteria jak Ty to chyba co drugi a być może każdy film musielibyśmy uznać za plagiat bo kopiowałby pewne elementy z innych filmów. Niedorzeczność.
Jak się zastanowisz to rzeczywiście znajdziesz sporo podobieństw miedzy oboma filmami:
- seryjny morderca grający w swego rodzaju grę z ofiarami jak i ludźmi którzy na niego polują.
- poczucie misji, czynienia większego dobra przez tegoż morderce
- wiele scen śmierci: Jakie z Se7en? Choćby ile jesteś w stanie poświęci swojego ciała, ile bólu zniesiesz aby przeżyć.
Problem w tym, że rzeczywiście w Se7en to wszystko ma głębszy sens, a w Pile cóz...
zgadza sie, póżniej to była równia pochyła, każda następna część gorsza. Doszło już nawet do jakiejś groteski jak wyciągają z głowy Jigsawa kasete z nagraniem, to już był szczyt, nie wiem nawet która to część była 6,7,8?
No a Nietykalni są na 3. miejscu w rankingu, dlatego się nie patrzy na oceny na Filmwebie.
Tak się składa, że ani Piła, ani Nietykalni (o których teraz tak głośno, że niedobrze się robi) nie zasługują na 10
Ranking mam gdzieś. Po tym jak z Top 100 wyleciały takie filmy jak choćby "Terminator 2: Dzień sądu", "Titanic", "2001: Odyseja kosmiczna" nie znaczy on dla mnie absolutnie nic . Chodziło mi bardziej o ten konkretny przypadek jakim jest "Piła". Ocena w okolicach 6,7 jest raczej zarezerwowana dla przeciętniaków a "Piła" takim filmem z pewnością nie jest. Wiele dobrych filmów z czasem ma słabszą średnią ale 6,7?