PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224341
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Oglądając ten film, nie mogłem się pozbyć wrażenia że coś podobnego już gdzieś widziałem.
Po zakończeniu seansu doszedłem do wniosku że tego typu "układanek" było już w Hollywood całkiem sporo. Mimo to, "SAW" nie jest z pewnością kalką żadnej z nich. Nie jest też ani lepszą, ani gorszą od podobnych obrazów produkcją.
Wprawdzie nie cierpię na klaustrofobię, ale muszę przyznać że w kameralnej atmosferze filmu czułem się cokolwiek nieswojo. Głównie z powodu rozegrania większości ze
scen w czterech ścianach kibla, uparcie nazywanego przez jednego z bohaterów - czy może
tłumacza - "pokojem". Poza tym, wszędzie oprócz kibla, dominuje raczej kiepskie(zapewne
zamierzone przez twórców) oświetlenie, które dodatkowo potęguje te klaustrofobiczne
odczucia. Powiem więcej - 30% filmu to czarny ekran, plus odgłosy. No ale skoro autorzy
uznali że tak będzie lepiej - to niech im kibel lekkim będzie... . I tak dobrze że braku obrazu nie było w 100% filmu, bo wtedy zamiast w kinie, powinno się umieścić to "dzieło" w radiu jako słuchowisko... .
Cała reszta - na poziomie gaży aktorskich i wynagrodzeń z listy płac. Budżetu wprawdzie
nie znam, ale za wysoki to on raczej nie był. Fabuła dość ciekawa, lecz wymagająca od
widza dużego skupienia, a czasem nawet użycia szarych komórek - co akurat uważam za plus.
Mniej bystry "oglądacz" niestety nic z tego nie zrozumie, o ile w ogóle dotrwa do końca
seansu. Nie będę się chwalił, ale ja akurat dotrwałem, zrozumiałem, i jestem pewien
nadejścia drugiej części "SAW", bowiem końcówka filmu była jednym wielkim niedomówieniem rodem z każdego odcinka serii "Koszmar z Ulicy Wiązów".
Generalnie rzecz ujmując nie mam jakichś większych zastrzeżeń, chociaż brakowało mi tutaj większej dosłowności w pokazywaniu treści. Rozumiem jednak że twórcy nie chcąc równać w dół do filmów klasy "C" lub niższej, nie zalali planu hektolitrami sztucznej krwi. Dzięki tej przezorności autorów, film pozostał tam gdzie był - na półce z napisem "B"(z małym plusem).
(SELER)
http://members.lycos.co.uk/naszafilmoteka [members.lycos.co.uk/nas ...]