PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224357
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Zdradza zakonczenie i raczej odstrasza widzow ktorzy nie lubia typowej makabreski. Sam film nie jest glupi.

Yoshimura

Zgadzam się całkowicie. Widząc ten plakat myślałem, że to będzie zwykła jatka, hektolitry krwi, poodcinane kończyny i wnętrzności na wierzchu. Dosyć sceptycznie podszedłem do tego filmu, a nie jest on wcale aż tak krwawy, jak to sugeruje plakat. Wiele brutalnych scen widz po prostu sobie wyobraża, gdyż w filmie kamera nie pokazuje ich w całości, co by zresztą było dosyć obrzydliwe. Moim zdaniem "Piła" to bardzo dobry thriller, a morderca z filmu od razu przypomniał mi stare dobre filmy z Jasonem, czy Michaelem Myersem.
Oczywiście nie wiem, jak kolejne części mają się do tej. Prawdopodobnie odbiegają klimatem i poziomem, ale pewnie też kiedyś obejrzę.

ocenił(a) film na 6
NickError

Obejrzalem Pile calkiem niedawno, film trafil w moje rece przypadkowo i bylem ciekawy. Kiedy wchodzil do kin, nawet mi przez mysl nie przeszlo, zeby sie na to wybrac.
Co do kontynuacji zawsze jestem sceptyczny, ale moze, moze... Kto wie.

ocenił(a) film na 8
Yoshimura

Pozostałe 4 części to D N O. Ok, jeszcze nie widziałem części 5 ale 3 poprzednie to po prostu nędzne naśladownictwo części pierwszej. Szkoda, że spaprali sequelami tak dobry thriller.

polishchaser1

Według mnie zdecydowanie najgorsza jest część 3. Choć faktycznie 2 i 4 też nie są najwyższych lotów.

ocenił(a) film na 6
nd39

Intuicja mi to podpowiada, dobrze ze utwierdzacie mnie w takim przekonaniu ;)