PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224357
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Piła była dobra chociaż Jigsaw tam wielkiej roli nie odegrał ;).To najlepsza seria dla mnie ostatnich lat ,naprawdę nie każdy musi lubić tą serię ale ja ją pokochałem ze względu na takie postacie jak Jigsaw .Dla mnie ta seria ma ukryty w sobie głęboki sens który trzeba zrozumieć .Nie oceniajcie tego filmu po poszczególnych częściach bo jak ktoś obejrzy sobie powiedzmy piłę 4 albo 5 to nie dziwię się że nie rozumie tego filmu bo piłę najlepiej obejrzeć od początku inaczej nie zrozumiecie sensu .Dla mnie cała seria jest ważna nie wiem która część najlepsza ale każda w sobie ma coś dobrego co daje do myślenia i po seansie jestem zawsze ciekaw co będzie dalej co jeszcze mnie w pile zaskoczy?.Bo ten film w każdej części ma coś co mnie ciekawi i wciąga że oglądam i pod koniec jestem mile zaskoczony bo filmu tego nie da się przewidzieć jak się zakończy dana część.Każda piła kończy się tak że nie wiadomo co producenci naszykują w następnym roku ;).Co do fabuły to jest naprawdę spoko bo nie jest to film głupi tylko dla tych co kochają przemoc i agresję czy też mordowanie na ekranie na pewno jest tam tego dużo ale przecież nikt nie każe nikomu tego oglądać na siłę .Nie mówcie że to dno bo tam nie chodzi tylko o krew i rozrywanie czy cięcie ciała dla mnie ten film to coś nowego w kinie .Przecież nikt jeszcze nie wymyślił czegoś takiego jak piła w tym filmie odkryłem wiele ciekawych wątków i zawsze jest tam coś co daje do myślenia .Przecież reżyser i scenarzyści nie robią tego filmu tylko dla pokazania nam przemocy i agresji czy drastycznych scen ,zresztą który teraz film nie jest z przemocą czy agresją ?.Wiele filmów teraz ma sceny takie więc piła nie jest tutaj wyjątkiem że akurat tutaj mamy krwawą jatkę .Ja ten film uwielbiam każda scena dla mnie jest dobra a cóż ja jakoś nie boję się patrzeć na to co ukazane jest w tym filmie i nie mam jakoś wypaczonego rozumu .Na pewno nie oglądałem tylko dla pułapek kolejnych gdzie giną ludzie.

Kinematograf

a w 7 tego sensu nie znajdziesz bo gówno zrobią chodzi tylko zeby nabic kase za 3d

ocenił(a) film na 7
Kinematograf

może masz rację. Ja oglądałam z koleżankami na Sylwestra w zeszłym roku tylko jedynkę i kiedyś tam kawałek V i Vi. sądzę, że I była nawet fajna, osobiście nie balam się tego oglądac, dla mnie to było raczej obrzydliwe. ze wszystkich części najbardziej boję się zawsze tej maski.. nigdy nie oglądam momentu kiedy ona wjeźdża w ciele jakiegoś człowieka na wózku czy może pojawia się na ekranie telewizora. ze względu na to nie jestem jakąś wielką fanką tej serii, ale chętnie bym ją obejrzała od początku do konca. Jeśli oglądałeś te wszystkie części mógłbyś mi wytłumaczyć tylko kto to jest ten człowiek w tej masce? bardzo mi zależy.
a co do tego seansu w 3d : masz rację, teraz są głównie filmy w 3d i myślę że znacznie mniejsza liczba osób pójdzie na to do kina niż w zeszłych latach.

koteek_7

Koteek Ta lalka o którą pytasz to Billy przez tą lalkę główna postać czyli Jigsaw komunikuję się ze swoimi ofiarami co do instrukcji w grze .Ta lalka pojawia się w każdej części żeby przekazać ofierze pana piły instrukcje jak może się wydostać z tej pułapki.No cóż sam pan piła pojawia się na ekranie nagrania dopiero w części 6 chodzi o tego pana co jak oglądałaś 1 część leżał nieruchomo w kałuży krwi i trzymał w ręce pistolet jak pamiętasz potem się podniósł i zamknął Adama czyli drugiego gracza mówiąc game over ;).No i właśnie jak byś obejrzała 4 część to okaże się w niej że pan piła miał mieć dziecko które jego żona straciła no i on taką lalkę naszykował dla swojego nienarodzonego dziecka ,pan piła miał także raka i próbował się zabić jednak przeżył i postanowił testować ludzi poprzez pułapki .John Kramer tak się nazywa piła w części 2 i 3 możesz bardziej go poznać ale nadmieniam że kolejne części są coraz bardziej krwawe i więcej jest przemocy i agresji ,tak więc 1 część to pikuś był co do pułapek z kolejnych .Poza tym polecam obejrzeć część 7 która będzie w kinach 29 pazdziernika w 3d z niej możesz się dowiedzieć co stało się z doktorem Gordonem tym co sobie odciął stopę piłą ;( .No więc Billy moim zdaniem to ciekawa postać gdyż jest tworem pana piły który chyba jej używał dlatego że była bliska jego sercu no cóż miał raka mózgu a do tego stracił jedynego synka ;( ,tak bo on miał żonę którą możesz zobaczyć od części 4 gdzie jest przesłuchiwana przez FBI które chce poznać motywy postępowania piły .No więc polecam tobie kolejne piły trzeba obejrzeć po kolei może też od nowa 1 część żeby sobie przypomnieć w 3 części dowiesz się co stało się z Adamem którego zamknął w łazience piła ;).