PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224139
6,4 46 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Jak dla mnie film jest spoko z super zakończeniem choc jeśli bym sie uparł stwierdziłbym ze jest bardzo nielogiczny:
1.Czemu nie wyslali smsa???
2.Czemu X'a nie widzieli na początku gdy było ciemno??
3.Czemu Adam zaczął tak rzyczeć gdy na końcy sięgnał po broń?? może wtedy by go trafił??
Moge tak wymieniać bez końca ale pomimo tego film mi sie bardzo podobał idealne zakończenie i kilka swietnych scen ( Amanda na krześle swietnie to nakręcili)

i teraz moje pytanie:
Co sadzicie o Adamie: przezył czy zginął?????????

osobiście sądze ze przeżył bo:
1.John chyba nie chciał go zabijać skoro powiedział ze klucz jest w wannie
2.Lawrence poszedł (czyt. poczołgał sie) po pomoc
3.John wypowiedział rownież pamiętna kwestie te sama co do Amandy że: "wiekszośc ludzi jest bardzo niewdzięczna że żyje. Ale nie Ty Już nigd więcej!"
choć z drugiej strony może to oznaczać ze umrze......
co sądzicie????

Mówisz że dziwi Cię głupota ostatnich piszących posty... coś mi się wydaje że nie przeczytałeś/aś wszystkich wypowiedzi...rozumiem że można mieć wątpliwości itd ale bez przesady jedynym tutaj wytłumaczeniem jest albo totalna głupota albo nieodpowiedni wiek do takich filmów...ale co to za wytłumaczenie... przytoczę dwie moje ulubione wypowiedzi:

"a mnie frapuje jedno, nawet jeśli nie mogli rozmawiac i wysyłać sms'ów (np. tel na karte jak wyczerpiesz limit nie możesz ani dzwonić ani wysyłać sms'ów) ale istnieje miedzynarodowy numer alarmowy 112 z którym mozna się połączyć nawet bez karty ;) "

"To jak psychol leżał w łazience a jednocześnie poderżnął gardło dla murzyna??? I kiedy psychol wkręcił Seb'a w całą intrygę??? O co chodzi jakby???"

użytkownik usunięty
jacus_3

Yhm nIe bawice mnie ze nie wiecie o co chodzilo z ta krwia?! To mialbyc taka metafora. Zatrutra krewe jako krew chorego nieuleczalnie czlowieka ( nie mowie ze mila AIDS czy inna chorobe rozprzestrzeniajaca sie w ukladzie krwionosnym) ale sam sens...
Mam jednak nadziej ze nie nakreca nastepnej czesci bo to bedzie juz przesyty...

ocenił(a) film na 10

pisze do tych ktorzy uwazaja ze scena Adama ktory udawal zatrucie byla glupia i amatorska. Moim zdaniem byla swietna Leigh Whannell ktory wcielil sie w postac Adama gral czlowieka ktory ktory w sytuacji zagrozenia nie umie zagrac swojej smierci. W innym filmie zapewne wygladaloby to perfekcyjnie ale tutaj znajdujemy cos nowego i wlasnie dlatego to mi sie tak podobalo.

ocenił(a) film na 10
adaspoczta

a i jeszcze jedno czy ktos moze mi powidziec czy w wersji rezyserskiej Adam odciąl sobie reke? Na poczatku na plakacie z filmu byla odcieta reka a teraz jest noga. hmm

adaspoczta

Będzie kontynuacja to było widać w filmie...reżyser nie zamknął furtki...zresztą światem rządzi kasa!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
jacus_3

Już to chyba pisałam, ale nieważne... Udawanie śmierci pzrez Adama nie miało wyglądać na to, jakby na prawdę umierał. O to chodziło. Reżyser i cała ekipa nie ejst aż tak ślepa, by nie zauważyć, że wyglądało to komicznie- to miało tak wyglądać, bo oto chodziło... A film miał moement śmieszny, aczkolwiek inny(też już o tym pisałam tutaj gdzieś:D) - jak doktorek odżynał sobie nóżkę i się z nią ciągnął... To było komiczne:). A film - w porządku, nie do kina, ale obejrzeć można.

użytkownik usunięty
klioo

do kina nie, to prawda, najlepiej jest ogladac samemu w nocy przy wylaczonym swietle, majac dobre sluchawki na uczach...podobnie ogladalem The Grudge...

ocenił(a) film na 10

mi się ten film bardzo spodobał i nie mogę się doczekać kolejnej cześci :) Mam nadzieje, że nadejdzie jeszcze w tym roku!

użytkownik usunięty
jacus_3

Kurcze trudno powiedzieć czy on przezyje.
Wkoncu tamten go zamknął a nie wiadomo czy Lawrence dotrze po pomoc bo juz był w takim stanie że jeśli sam nie kipnął to ktos mu napewno w tym pomógł.
A teraz zadam głupie pytanie:
kto to wszystko ustawił?? Czyj był głos nagrany na kasetkach??

użytkownik usunięty
jacus_3

1. Nie pisali sms bo to chyba normalne ze morderca pominął by taki szczegół.
2. Dlatego nie było widać x bo był namalowany specjalną farbą.
3. Dlatego nie strzelał na koncu filmu bo wiedział ze wyciągając korek z wanny spóścił wode razem z kluczykiem do łańcucha, więc po co miał go zabijac wtedy miał chociaz szanse ze morderca po niego wróći.

Film był fajny, podobał mi się, zwłaszcza ta łazienka, uwielbiam takie miejsca :))) plugawe, brudne, zakrwawione - to jest to. Co do kwestii czy Adaś przeżył to myślę, że tak. Facet guzem powiedział mu to samo, co dziewczynie, która przeżyła - Amandzie. Z tego można wnioskować, że Adasiowi się udało. Uważam też, że facet leżący na środku w kałuży krwi nie był mordercą... Nie wiem, jakoś mi to nie pasuje. Już bardziej prawdopodobne, że był pionkiem w grze, miał swoją misję, no i że zabawa jednak się nie skończy. Nigdy :D

blacki

Jeśli chodzi Ci o słowa: wiekszosc ludzi nie cieszy sie zyciem, juz nie Ty (czy cos w tym stylu) to ten psychol raczej ich nie wypowiada. Adam je sobie chyba tylko przypomina. Natomiast na pewno mowi do niego game over tuz przed zamknieciem drzwi, wiec czarno widze szanse adama...

użytkownik usunięty
jacus_3

Wiesz co... Twoje zakończenie miałoby sens- byłoby wtedy o czym tworzyć 2 część, bo tak nie miałaby ona sensu. Zresztą... wkurzają mnie sequele;/. Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
jacus_3

Sorry, za brak podpisu- myślałam, że jestem zalogowana:) MIłego dnia, klioo

jacus_3

Dobry film i sklasycznym zakończeniem jak na ostatnie trendy w filmach tego typu. A pytania które są stawiane napewno się same rozwiążą w PIŁA 2

użytkownik usunięty
jacus_3

a ja wam nie odpowiem..:P..tylko zapytam: co jedliscie na kolacje po seansie?..hmmm... nóżki w galarecie?:P ~`patio

ocenił(a) film na 10

Pila 2 bedzie na pewno ale przypuszczam ze nie poda nam odpowiedzi dla naszych pytan, poniewaz bedzie zrobiona przez zupelnie inna ekipe filmowa (eh to bedzie zwykla komercja) wladuja w to pelno kasiory i im sie ledwo zwroci. Zatrudnią znanych aktorow ktorzy beda chcieli to zagrac po swojemu, pierwsza czesc zrobiona zostala przez ludzi bez doswiadczenia, ktorzy chcieli pokazac co maja do zaoferowania, naprawde sie starali. No ale coz poczekamy zobaczymy...

użytkownik usunięty
jacus_3

Dobra, apropos niedociągnieć logicznych w tym filmie znalazłabym jeszce to:
- czemu doktorek odcial sobie noge po godzinie 6 dopiero, kiedy zgodnie z zasadami jego rodzina juz miala nie zyc, i w wsumie po co strzelal do Adama juz po 6 wlasnie...
- czemu trup - psychopata pozwolil uciec doktorkowi, a dopiero potem zmartwychwstal?
i kuuurde, czemu oni tego Seba probowali zabic pzrez jakies pol godziny, najpierw zona, potem ten glina -to zakrawalo na komedie a nie thriller
- i na koncu: czemu ten glina pzrez pol nocy patrzyl jak Seb pzretrzymuje zakladnikow - zone i corke doktorka, siedzac sobie i patrzac jak ten wymachuje pzred nimi bronia i lada chwila ich zabije.....

doktor był w szoku prawdopodobnie myślał że jeszcze mu się upiecze i uratuje rodzine lub chciał się zemścić na adamie

jigsaw pozwolił uciec doktorowi bo skorzystał z prezentu czyli piły i nie zmartwychwstał tylko się obudził, jigsaw grał trupa obliczył wszystko i zaplanował co do sekundy

jakiego sepa chyba zepa, trwało to kilka minut, twórcy prawdopodobnie chcieli podnieść napiecie

glina nie wiedział że to zep przetrzymuje ich jako zakładników, śledził doktora i jego mieszkanie myślac że doktor jest jigsaw'em, chciał pomścić kumpla i dokończyć sprawe ale nie miał dowodów

czy są jeszcze ludzie którzy oglądają ze zrozumieniem, oglądnijcie to jeszcze raz może sami wpadniecie na rozwiązanie

Crem

Co do poprzednich wpisów to czarno widzę Piłę 2, to będzie już komercja i naciąganie maksymane. Mogliby sobie ją darować... Jak się okazę klapą to będzie jeszcze gorzej, zaniknie gdzieś jakieś tam pozytywne wrażenie o tym filmie (wg mnie pozytywne :P).

Pozdro.

ocenił(a) film na 10
blacki

moze "pila 2" nie bedzie dokladnie o tym samym moze to bedzie o innych ofiarach i niebedzie tam ani slowa o Adamie i doktorku, tylko np. bedzie jak do tego doszlo ze ten psychol zacza to robic, albo wogule nowe ofiaru i nowy psychol.... nie mozemy nic z gory zakladac... bo moze 2 cz. bedzie 100 razy lepsz...!!!! sie zobaczy

pozdro dla tych co uwaznie ogladali film!!!hehehe

lysa

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
jacus_3

jezeli przezyl doktor to przezyl i adam. a wydaje mi sie ze mordercy zalezalo na tym zeby doktor przezyl poniewaz on nauczal i gdyby pozwolil doktorowi zginac to doktor niczego by sie nie nauczyl. a jezeli doktor przezyl to i adam przezyl z tego prostego powody ze czlowiek bez jedzenia moze przezyc co ok 3 tygodni a bez wody tydzien ale woda tam byla. a do tego czasu ktos by go znalazl. doktor musial przezyc zeby zrozumiec ze zona z corka sa najwazniejsze i zle robil ze zdradzal.

mrbungle

Zgadzam się, jeżeli przeżył doktorek przeżył też Adam. Policja napewno będzie szykać doktorka a przynajmniej jego ciała jak znajdą go żywego to dowiedzą się gdzie jest Adam, chyba że psychol zabije doktorka i przeniesie gdzieś ciało wtedy mogą jeszcze długo szukać tej łazienki... Napewno będą też szukać dedektywa Tapp'a, no i Zep'a. Teraz policja już nie odpuści. Ogólnie są duże szanse że Adama znajdą jeszcze żywego. To co mnie zastanawia to to czy można sobie odciąć nogę nie zemdleć przy tym i nie umrzeć z upływu krwi, na ale to pwenie szczegół :) Tak wogóle to film całkiem fajny, udało się jego twórom pokozać desperację, histerię, brak zaufania w bordzo sugestywny sposób na tle tej całej "krwawej łaźni" ;) i to chyba jest w nim najlepsze. Druga część pewnie powstanie jak tylko się okaże, że ta się opłaciła finasowo, ale to już będzie pewnie tylko krwawa łaźnia.

Jak temu psychopacie udawoło się wstrzymywać oddech i nie dawać żadnych oznak życia tak że nawet doktorek się nie zorientował przez cały ten czas?
I po co on tam wogóle leżał?!!! :D

ocenił(a) film na 10
Fixer

pytasz sie po co on tam leżał!? Po to aby scena końcowa filmu stała sie kultową!!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
jacus_3

Jak to po co leżał? Trzeba film oglądać ze zrozumieniem! Przecież było powiedziane, że Jigsaw zawsze ogląda swoje ofiary w "pierwszym rzędzie".

ocenił(a) film na 10

tylko że tym razem nie oglądał ich w "pierwszym rzędzie" tylko całkiem pod "ekranem"...hehehhe

pozdro

użytkownik usunięty
Gis_xD

trzeba przyznać że miał dobre nagłośnienie :D

użytkownik usunięty

czytalem wywiad z kolesiem, ktory musial sobie NAPRAWDE ODCIAC REKE aby przezyc. ciął ją ponad 5 godzin w pelnym sloncu i przytym mdlal co chwila z bólu a ciął zwyklym scyzorykiem :/

Ok. Następnym razem będę oglądał film "ze zrozumieniem" ;) Ale dlaczego swoich poprzednich ofiar nie oglądął z podłogi?

użytkownik usunięty
Fixer

Jak to dlaczego??? Dlatego, aby głupi miał zagadkę!!!

PS: Przestańcie zadawać takie głupie pytania!!!

AgatkA

ocenił(a) film na 10
jacus_3

Jak dla mnie to świetny film ;) Zakończenie było tak nieprawdopodobne, że "na napisach" siedziałam jeszcze w fotelu kilka minut :D Nawet się nie zastanawiałm czy Adam przeżył... No okaże się w drugiej części....
pozdrawiam serdecznie

użytkownik usunięty
jacus_3

Ja pierdole! co to za gowniany film! nie dosc ze dno dna, w ogole nic sie kupy nie trzyma, ogladalam to tylko ze wzgledu na zakonczenie ktore ponoc mialo byc zaskakujace. ^ zmysl tez byl nudny denny i wogole, ale to wszystko mialo jakis sens - zakonczenie bylo boskie no i dawalo do namyslu. A tutaj? Jak mozna to uznac za kultowa scene??? No do huja, co z tego ze koles tam lezal 8 czy ile godzin? Co z tego ze to ten pacjent z rakiem mozgu? Jakby tam sie majkel jackson obudzil tez byscie wszystcy ryli z zachwytu ze zaskakujace zakonczenie. Film jest tandetny i bzdurny, co zreszta sami zauwazyliscie wypisujac 3 strony pytan w stylu "czemu nie wyslali smsa?". Spojrzcie na ten film ogolnie - jaka jest mysl przewodnia? jaki jest sens takiego a nie innego przedstawiania stuacji itp? Odpoeidz: Zaden! to jest po prostu film zrobiony pod komerche, zeby tacy jak wy na bileciki wydali. A szkoda, bo mozna bylo przeciez zrobic dobry film. Taki "cube" na przyklad. No rewelka. Ktos tu napisal "jak jestes kretynem to sie jebnij w leb". Takie slowa skierowalabym do rezysera filmu:)))

ocenił(a) film na 10

wiesz co każdy ma swuj gust... moim zdaniem to " cube" 1 i 2 są do dupy.... nudne ja niewiem co...debilne zakończenie... i wogule nie wiadomo o co biega..... i lepiej sie sam jebnij w łeb... to cię moze trochę uspokoji.... może mi jeszcze powiesz ze "blarewitch project" był tak zaskakujący, trzymający w napięci i wogule ze sie na koniec posikałeś (dla mnie to kaszana i tak nudne ze połowę filmu czytałam gazetę...)

pozdro

użytkownik usunięty
Gis_xD

"kazdy ma swÓj gust... "

"i w (osobno) ogÓle" nie wiadomo o co biega, - jak nie wiesz "o co biega" to po prostu nie rozumiesz "o co biega", a co za tym idzie jestes glupi. 2ki cube'a nie widzialam wiec sie nie wypowiem, ale znajac ameryke to sequel nie mogl sie udac:]
Zreszta cube byl filmem z bodajze 60 lat, tyle ze nakreconym na nowo, dlatego byl dobry:]

a "blarewitch project" (Blair witch project:]) bylo na poziomie pily mniej wiecej, tak samo zanudzalo i nie bylo ani przez chwile straszne:]

użytkownik usunięty
Gis_xD

"kazdy ma swÓj gust... "

"i w (osobno) ogÓle" nie wiadomo o co biega, - jak nie wiesz "o co biega" to po prostu nie rozumiesz "o co biega", a co za tym idzie jestes glupi. 2ki cube'a nie widzialam wiec sie nie wypowiem, ale znajac ameryke to sequel nie mogl sie udac:]
Zreszta cube byl filmem z bodajze 60 lat, tyle ze nakreconym na nowo, dlatego byl dobry:]

a "blarewitch project" (Blair witch project:]) bylo na poziomie pily mniej wiecej, tak samo zanudzalo i nie bylo ani przez chwile straszne:]

użytkownik usunięty
Gis_xD

"kazdy ma swÓj gust... "

Gis_xD

1. w ogóle
2. nie wiem
3.swój
Trochę szacunku dla jezyka polskiego.
Ps. Co to była za gazeta, twist?

ocenił(a) film na 10
tom6k

nie czepiaj sie mojej pisowni... wiele osób na tym forum pisze zle bo się np. spieszy...??? a tak poza to j. polski jest do dupy... i nie mam zamiaru sprawdzac każdego słowa w słowniku, jak będę miała ochotę cos napisać...

pozdro :#

łysa

użytkownik usunięty
jacus_3

1. po co Sab przyszedł do cali Adama i Doktorka??
2. jakie zadanie miał Adam?
3. kto i po co wymyśla takie scenariusze?

użytkownik usunięty

dla mnie dziwna jest akcja dwoch policjantow. jak temu kolesiowi mialy sie wiertelka wkrecic w glowke. jakas taka amatorska. jednego koles zalatwil jakims dziwnym gadzetem wyskakujacym z rekawa (kto z czyms takim chodzi po miescie :) ), drugi wpadl w pulapke :D a jigsaw wtedy od mlodego chyba w plery nawet z shotguna wyrwal i nic :) ale kustykal... moze w noge wyrwal, hmm... obejrze scene pozniej. zwala za murzyn dal sie tak zaskoczyc, a mlody zero szybkiej reakcji tzn. jakis zgrabny postrzal w noge albo cos, nie wiem

ocenił(a) film na 10

ludzie wbijce sobie w koncu to do lab on mial na imie ZEP, kuzwa ZEP nie Sep tylko ZEP, ZROZUMCIE TO W KONCU ZEP, Z E P, Z - E - P. milon razy to bylo walkowane czy wy naprawde tego nie mozecie zrozumiec (nie mowie oczywiscie do wszyskich). ZEP ZEP ZEP ZEP ZEP ZEP to sie pisze przez Z a nie przez S!!!!

użytkownik usunięty
jacus_3

Naprawdę żal mi co poniektórych... Czy wy naprawdę nie rozróżniacie podstawowych elementów w tym filmie??

W momencie, gdy na końcu filmu "psychol" jak wy go określacie wstaje, w filmie pojawiają się migawki retrospekcji. A ten tekst, który mówi, niby do Adama, że "Większość ludzi jest strasznie niewdzięczna że żyje, ale nie ty. Już nie", tak naprawdę jest częścią rzeczonej retrospekcji, bo "Game over" wypowiada ZUPEŁNIE innym głosem!

A wiecie do kogo był tak naprawdę ten tekst na końcu tego filmu (przed game over)??
DO NAS! Po obejrzeniu tego filmu mieliśmy docenić własne życie.

Pozdrawiam, Heledore.

Moim skromnym zdaniem film jest średni. Na pewno nie jest najlepszym filmem od 10 lat, bo były lepsze. To napewno nie był horror. No co najwyżej thriller. Do błędów w filmie nie będę się czepiał, bo już były tu nie raz poruszane. Więc nie ma co tego powielać. W każdym filmie pojawiają sie różne błędy. Gra aktorska też nie była tu na najwyższym poziomie. Wiadomo dlaczego. Najbardziej wkurzyło mnie dość szybkie ujawnienie twarzy pseudomordercy, czyli Zeba (tak z początku myślałem, jak pewnie wielu z was). Ale też zaraz pomyśłalem, że mógłbyć to celowy zamysł reżysera, żeby zmylić widza. Co zresztą wszystko wyjaśniło sie na końcu filmu. Niestety przez tą zmyłkę opadły u mnie emocje podczas oglądania filmu i nie pomogło wtedy nawet zaskakujące wielu zakończenie. Pozdro.

użytkownik usunięty
elCamillo

wedlug mnie Adam nie zginal no bo kiedys wkoncu ten caly doktorek sprowadzil pomoc,no nie??ale juz wiadomo ze bedzie 2 czesc wiec to oczywiste ze nie zginal...

ocenił(a) film na 10

nie możemy być pewnymi... 2 cz. może być wogule o czym innym....

ocenił(a) film na 4
jacus_3

po obejrzeniu tego filmu mogę powiedzieć tylko jedno - wielkie G..... , trochę przypomina klimatem ( a właściwie brakiem klimatu) CUBE. Nie podobał mi się :(

użytkownik usunięty
vanderbobo

Widze ze wszystkich "męczy" to co mogło stać sie alej :D zn ciekawi jestescie :) w sumie ja troche tez :) no ale coz , film z takim niejasnym (bo nie do konca pewnym) zakonczeniem pozostaje dluzej w pamieci :)
Ogonie mi sie film podobał :) koncowka zaskakująca :) (fajnie ze ten koles lezal sobie przez kilka godzin i nawet nie drgnął i nie bylo widac jak oddycha, ale coz... nie bede sie czepiac przeciez to tylko film i wiadomo ze nigdy nic nie bedzie idealne)
Ogolnie fajny . podobał mi sie :) dzuo lepszy niz np. teksańska masakra :/ na tym to dopiero mozna bylo sie pośmać :D

użytkownik usunięty
jacus_3

Psychol chciał pokazać swoim ofiarom, że może ich zmusić do wszystkiego,że potrafi sprawić aby osoba wcześnij próbująca popełnić samobójstwo teraz przerażona, wykrwawiająca się walczyła o życie. Narkomanka powoli zabijająca samą siebie narkotykami, nieszanująca się nagle podejmuje decyzję, że jej życie jest ważniejsze od czyjegoś, że musi je chronić. Doktor, który tak łatwo zdradza swoją rodzinę musi pojąć, że ją bardzo kocha i dla niej jest w stanie okrutnie się okaleczyć. To wszystko jest w stanie sprawić on sam, z misternie zaplanowanym planem. Dla niego to jest tylko gra. Twarde reguły życia.

Psychol nie wiedział jednak, iż doktor bez jego ingerencji zdał sobie sprawę, że kocha swoją rodzinę. Mimo wszystko przegrał swoją grę,
o sekundę spóźnił się z telefonem lub wybrał złą ofiarę. Nie przewidział tego, pomylił się.

Nie mógł też wiedział, że kluczyk Adama spłynął wraz z wodą.