PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224341
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Może ma kilka błędów, może miejscami kuleje trochę gra aktorska, ale bądźmy szczerzy
tego po prostu nie widać i tylko na upartego szukając wyłapałem kilka owych pomyłek.
Sam pomysł jest genialny, akcja w łazience, w której 3/4 filmu się dzieje wydawała mi
się przed obejrzeniem strzałem w stopę, że to będzie nudne, bez polotu... BZDURA !
Film jest świetnym thiller'em, jak i w jakimś stopniu dramatem psychologicznym,
dramatem człowieka zagadki..
W dniu premiery tego filmu uważałem, po tytule, że to cytuje "jakiś przelew krwi bez
fabuły"
Naprawdę grubo się pomyliłem i oglądając go jakieś pół roku temu opadła mi szczęka.
Film NIE jest arcydziełem, bo jak się spojrzy na niego trzeźwym wzrokiem to widać kilka
bzdur i niedociągnięć, ale jak już mówiłem samo wykonanie, klimat, postać Jigsaw'a i
powalające zakończenie karze mi dać pełne 10/10.
Kwestia gustu... ALE średnia 6,8/10 to jakaś kpina...
Ludzie, którzy dają 1 lub 2 to albo nie rozumieją fabuły, albo po prostu trollują, bo patrząc
na kilka starszych tematów typu "rzeź dla psycholi, dałam 1, ale chciałam 0" to po prostu
ręce opadają. ;-

użytkownik usunięty
ArghesS

Zgadzam się;)

ArghesS

Jedyna część, którą widziałem, słyszałem, że każda kolejna to szrot, ale stara dobra "Piła" trzyma poziom.

ocenił(a) film na 9
ArghesS

W pełni się zgadzam z Twoją wypowiedzią. :)

ocenił(a) film na 3
ArghesS

Co to za świetna fabuła jak sam napisałeś że trzeźwym okiem widać bzdury?

ocenił(a) film na 8
jeti

To, że fabuła nie jest idealna nie oznacza, że nie jest świetna, to znaczy tylko tyle, że niektóre jej aspektu nie trzymają się kupy.

Właśnie skończyłam oglądać i w zasadzie trudno mi ten film ocenić. Bo z jednej strony pomysł jest bez wątpienia świetny, film pokazuje jak ludzie zachowują się w kryzysowych sytuacjach i to jest ciekawe. Czy wystarczająco realistyczne? Nie mam pojęcia. Trochę nierealnym wydaje się mi się odcięcie własnej stopy, piłą.

Ogólnie rzecz ujmując ode mnie 8/10. Może nie powinni tak dokładnie wszystkiego wytłumaczyć na końcu. Może nie zawsze warto zabijać wszystkich postaci.

jeti

Może pod koniec trochę się zagalopowałem z pisaniem Pile komplementów i zgodzę się, że z tą świetną fabułą troszeczkę przesadziłem..
Fakt miejscami widać naprawdę kilka rażących błędów, ale ogólnie na spokojnie dobrą fabułą można nazwać tą w pierwszej Pile.
Tak naprawdę żeby móc oceniać tą część należy obejrzeć jeszcze 2 i 3, bo są błędy, które leżą, kwiczą i nie da się ich w żaden sposób wyjaśnić logicznym myśleniem ale też są takie nieścisłości, które z biegiem kolejnych części okazały się oczywistymi rzeczami.
Reasumując trzymam się tego, że film NIE JEST ARCYDZIEŁEM i sam go oceniam na mocne 8 lub słabe 9, ale jako, że należy oceniać filmy tak jak to się czuję za pierwszym razem, a nie za drugim lub trzecim to dlatego wystawiam 10/10.
Trzeźwy rozum - 8/10
Zachwyt, szok i pierwsze obejrzenie - 10/10
Nikt nie musi się zgadzać i rozumiem, że ktoś może dać nawet te 4 i 5, a nawet niestety 1, bo to jest publiczne forum i każdy ma własne zdanie, ale uważam, że pierwszej Piły czymś słabym nie można nazwać.
Ps. z dużym naciskiem na słowo pierwszej, bo potem poziom powoli opada, opada i opada aż dochodzi do mega nieporozumienia jakim jest część siódma...
Pozdrawiam. :-)

ArghesS

no racja