Piła

Saw
2004
6,7 225 tys. ocen
6,7 10 1 225119
6,3 40 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Obejrzeć - tak czy nie?

użytkownik usunięty

W sumie od dawna zastanawiam się nad obejrzeniem "Piły", jednak nie lubię sieki,
latających flaków, wystających kości i litrów krwi... I stąd moje pytanie: w tym filmie jest
tego dużo? Słyszałam wiele różnych opinii, każda inna. Jedni sądzą, że to świetny
psychologiczny film. Inni, że fajny bo dużo krwi. To film dla mnie?

Ps: przeczytałam, że "Piła" jest odrobinę podobna do Cube, a ten film kocham. Prawda?

Nie oglądałam Cube, a Piłę oglądałam parę ładnych lat temu. Podobnie jak Ty, nie lubię latających flaków, dla mnie horror musi mieć sens. Pamiętam, że 'Piła" mi się spodobała, ale jej kolejne części były juz (jak dla mnie) bezsensowne, im dalej tym gorzej, coraz więcej krwi i flaków... ;/ Nie dało się oglądać. Innych części nie polecam, ale tę- jak najbardziej.

ocenił(a) film na 9

Ja również polecam. Jestem świeżo po seansie. Powiem szczerze, że też miałem pewne wątpliwości czy oglądać, bo raczej należę do tych ludzi bardziej wrażliwych...Ale po oglądnięciu tego filmu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Piła zdecydowanie jest lepsza według mnie od takiego choćby Hostelu 2... Tutaj nie ma aż takich brutalnych scen, a krwi jest po prostu w sam raz.. :) Bardzo polecam wszystkim!!!

To nie triller?

Jest aż 6 części? ŁaŁ.

Pierwsza część "Piły" to bardzo dobry film, bez flaków. Jak kolega wyżej wspomniał, z horrorem ma niewiele wspólnego. Żadne zjawiska paranormalne się nie pojawiają, to po prostu mocny triller. Nie rozumiem idei robienia 149 następnych części, ale fabuła jedynki jest naprawdę godna polecenia.

użytkownik usunięty
scady

Chyba mnie przekonaliście :D

Też uważam, że jedynka jest całkiem całkiem- godna polecenia. Następne części są beznadziejne i to chyba pod każdym względem (może czasem Jigsaw jest trochę klimatyczny, ale i tak jest źle). Piła to w sumie thriller i to taki kryminalny (tajemniczy zbrodniarz ścigany przez detektywa, bohaterowie starający się rozwikłać tajemnicę). Muszę tylko uprzedzić, że Piła nie jest filmem realistycznym, trochę w niej absurdów i nielogiczności, które na szczęście da się przeboleć.

ocenił(a) film na 5

Obejrzyj ale ta część nie jest fajerwerkiem wśród horrorów typu "latające mięso" ... zdecydowanie film jednorazowego użytku.