Piła

Saw
2004
6,7 225 tys. ocen
6,7 10 1 225119
6,3 40 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Czy nie zastanawiało was czasem czemu ten świetny film ma tak niską ocenę jak 6,8 ??
Bo mnie tak, zastanawiały mnie wszystkie oceny, bo albo dobre części 1,2,3 miały delikatnie mówiąc zaniżone oceny, a np.: taki syf jak Piła 3D ma 5,7.
Poszukałem trochę i to co znalazłem jednak się zgadzało z moimi obawami.
O to oceny wszystkich części od 1-7 z portali takich jak Filmweb (mała liczba głosów), IMDB (średnia liczba głosów) i Rotten Tomatoes <RT> (duża ilość głosów).
SAW l - FB: 6,8 , IMDB: 7,7 , RT: 8,6
SAW ll - FB: 6,5 , IMDB: 6,6 , RT: 6,6
SAW lll - FB: 6,2 , IMDB: 6,1 , RT: 7,9
SAW l\/ - FB: 6,0 , IMDB: 5,8 , RT: 7,0
SAW \/ - FB: 6,0 , IMDB: 5,7 , RT: 6,3
SAW \/l - FB: 6,1 , IMDB: 6,0 , RT: 6,7
SAW \/ll - FB: 5,7 , IMDB: 5,5 , RT: 4,5
Po prostu ten portal to śmiech na sali.. nie mówię tu o tym, że należy wystawiać oceny zgodnie ze średnimi (sam oceny na innych portalach zobaczyłem po ocenieniu już wszystkich części według własnej opinii), bo rozumiem, że każdy ma własne spostrzerzenie, ale taka duża różnica pomiędzy ocenami się sama nie wzięła.. mówię tu tylko o części pierwszej, bo resztę ocen "można" jakoś przełknąć.
Mało tego jakby ta średnia 8,6 na RT wzięłaby się z paru tysięcy głosów, a nie z prawie 600 tysięcy głosów.
Oceny 6,8 dostają zwykłe filmy, a nie pierwsza część Piły z rewelacyjną fabuła, muzyką, zakończeniem, klimatem... jedynie co jest wadą w tym filmie to średnie wykonanie, (efekty, średnia gra aktorska) które waha się pomiędzy średnim, a niezłym.
Naprawdę ludzie jak można było zmieszać z błotem ten nie do końca oszlifowany diament ?!

ArghesS

Przepraszam za dwie literówki.
...własne spostrzeżenie oraz prawie 800 tysięcy głosów.

ArghesS

Co do tej wady to sie nie dziw - Pila jest naprawde tanim filmem. on jest filmem zrobionym jako jakis projekt, nie przewidywano robic z tego pelnometrazowki :)

Gangelus

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ba ! O tej serii wiem naprawdę sporo.
Proszę zobaczyć ocena spadła do 6,7... ha ha nie mogę naprawdę nie mogę, pewnie za jakieś 6 miesięcy spadnie do 6,6.. żałosne.
No, ale cóż na szczęście ocena nie świadczy o jakości produktu.

ocenił(a) film na 10
ArghesS

Nie ma co patrzeć przez pryzmat ocen na Filmwebie, to było wałkowane już jakiś milion razy. TOP 100, szczególnie aktorski, to też jakiś śmiech na sali. Piła to jeden z wielu, wielu przykładów.

ArghesS

Gdzie ty widzisz średnią 8,6 na RT, powiedz ty mi.

adeck92

http://www.rottentomatoes.com/m/saw/
Proszę bardzo.
Może ja jakoś źle to czytam, ale jak wół widzę 48% czyli 4,8 ocena recenzentów i 86% czyli 8,6 ocena użytkowników.

ArghesS

Źle czytasz.

Average Rating: 5.5/10 recenzentów i Average Rating: 3.7/5 użytkowników. Czyli od użytkowników w przeliczeniu na 10-gwiazdkową skalę ten film ma na tamtym portalu ocenę 7,4. 86% to jedynie procent osób, które oceniły ten film na ocenę 3.5 bądź wyżej. Najedź na znak zapytania koło 'Audience' i tam będziesz miał wszystko wyjaśnione ;) Pozdrawiam.

adeck92

A rzeczywiście, przez chwilę też tak myślałem, dzięki wielkie również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
ArghesS

HAHhahahahahah, a na Metacritic Piła I ma średnią 4. <3
Albo ludzie to debile, albo ja jestem nienormalny. HAHAHGAGHGHAGHAGH
Piła to trudny to zrozumienia w całości film i trudny to ogarnięcia przez wybitność pomysłu.