PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224341
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Widziałem póki co 3 części, ale zastanawiam się, dlaczego Pan Zagadka nie "poucza" prawdziwych degeneratów, takich jak: zboczeńcy, mordercy i bandyci. Piła chce nawracać ludzi, pomóc im docenić życie swoje i innych, ale nie rozumiem czemu za cel dobiera właściwie tylko ludzi którzy, np: kiedyś nie zadbali o swojego pacjenta (jeżeli to lekarz), nie troszczyli się o rodzinę itd. Są to ludzie generalnie "normalni", którzy mają parę grzechów na sumieniu.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Niekoniecznie. Widziałam wszystkie części i jestem wielką fanką całej serii. O ile dobrze pamiętam w 3 części Jeff (mąż Lynn, która operowała Johna) miał przejść przez szereg prób do wybaczenia osobom, które w jakiś sposób przyczyniły się do śmierci jego syna. Był tam także facet, który to zrobił - jest morderca. Bandyci... hmm... w sumie teraz nie przypominam sobie ale w 7 części są rasiści (jednego z nich gra Chester Bannington :D ) , zboczeniec był w 4 części. Gwałcił kobiety i potem je zabijał. Taki gruby strasznie. Nie pamiętam imion. Za dużo ich sumarycznie było. Ciężko to spamiętać ;p Jigsaw 'poucza' ludzi generalnie normalnych, którzy mają parę grzechów na sumieniu? No skoro dla Ciebie zabijanie ludzi, maltretowanie ich, bicie członków rodziny (zazwyczaj żon i dzieci przez mężczyzm - ten motyw pokazał się w sumie chyba 2 lub 3 razy), gwałty, kradzieże, napady, oszukiwanie ludzi bezbronnych, którym zostało niewiele życia bo są chorzy i wykorzystywanie ich to ` tylko parę grzechów` to ja nie mam pytań. Chodzi też o to, że John próbuje uratować ludzi przed nimi samymi. Ludzi, którzy nie szanują swojego życia ale to nie wszystko. On po swojej próbie samobójczej postanowił badać ludzką wytrzymałość na tortury (nie pamiętam w której części to było). Obejrzyj wszystkie części to zobaczysz, że są też tam karani, a może `pouczani` degeneraci i ludzie postępujący niemoralnie. :) Osobiście baaaardzo polecam Ci wszystkie części. Jak obejrzysz całą serię ze zrozumieniem i będziesz zapamiętywał to, to cała historia logicznie ułoży Ci się. Przyznam szczerze, że zaczęłam się gubić jak za pierwszy razem obejrzałam wszystkie części, bo oglądałam nie po kolei, zaczęłam od pierwszej, później obejrzałam chyba 3 i 4 więc strasznie mi się myliło wszystko. Potem obejrzałam jeszcze raz ale już po kolei, i jeszcze raz i jeszcze raz. :D Po prostu zakochałam się w tym filmie ;p

Kamcia_

Nie pisałem, że Piła uczy normalnych ludzi, tylko "normalnych" (cudzysłów w tym kontekście oznacza przenośnię), czyli gorsi od normalnych, ale jeszcze nie degeneraci, tacy jak: mordercy, gwałciciele itd.

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Tak. Załapałam. Po prostu tego nie napisałam ale zrozumiałam sens Twojej wypowiedzi ale dałam ci przykłady osób i częsci `Piły`, w których poucza właśnie tych degeneratów. ;p

Kamcia_

Btw: Jeżeli jesteś fanką Piły, to polecam grę "Piła". Gra jako gra (gameplay) jest dość przeciętna (jak większość gier opartych na filmach), ale sam klimat jest wiernie przeniesiony z dużego ekranu i każdemu fanowi powinien przypaść do gustu;)

ocenił(a) film na 9
szmyrgiel

Pierwszy raz słyszę o takiej grze ale jeśli kiedyś będę miała okazję w nią zagrać to na pewno tak zrobię. Dzięki ;)