Piła

Saw
2004
6,7 225 tys. ocen
6,7 10 1 225119
6,3 40 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Dlaczego ? Ponieważ historia jest niesłychanie oryginalna i trzyma w napięciu, bohaterowie są wyraziści i zapadają w pamięci a na koniec zostaje nam zaprezentowane zakończenie jakiego byśmy nie przewidzieli.
Jeśli oceniacie Piłę na 1/10 to napiszcie własny scenariusz i wyślijcie go do Hollywoodu. Będziecie bogaci a wasze pomysły staną się inspiracją dla nowego pokolenia scenarzystów ;)

Moja ocena filmu to 10/10

Zelgadiss

Gdybym miała oceniać wszystko według własnych umiejętności, to wszystko musiałoby być arcydziełem. Bo ani nie umiem napisać scenariusza, ani skomponować muzyki, ani namalować obrazu, co nie oznacza, że może mi się coś nie podobać lub podobać. Twoje myślenie jest błędne i niesprawiedliwe. Tutaj decyduje gust, wrażliwość, a nie własne umiejętności.

Ale z opinią, że Piła jest dobrym horrorem (nie wiem dlaczego nazwałeś to thrillerem) po części się zgadzam. Aczkolwiek co za dużo to nie zdrowo, pięćsetna część mnie nie rajcuje.

Nataliiaa

Nie tylko pisanie scenariuszy i komponowanie muzyki stoi u Ciebie na niskim poziomie, ale też czytanie ze zrozumieniem, prostego jak drut tekstu. Czy jeśli według moich upodobań, wystawię filmowi 10/10, to automatycznie oznacza to, że w sensie obiektywnych dzieło oceniane nie może być (w sensie artystycznym) arcydziełem ?
Piła nie jest horrorem ! Piła to 100 % thriller ! Bardzo dobrze że powstało siedem części, a teraz czas najwyższy na to, by do kin zawitała część ósma. Są na to spore szanse. Jak nie podoba Ci się idea oglądania kolejnych części, to ich nie oglądaj. Mam gdzieś, że ludzie dalej będą narzekać na „piłę”. Kij im w oko. Całe to pieprzenie o tym że „Piła” (pierwsza część) nie ma fabuły, że jest bez sensu, że za dużo krwi, że nic się nie dzieje itd. to zwykły szczeniacki bełkot, bądź otwarte trollowanie którym nie należy się przejmować.

Pozdrawiam

Zelgadiss

Nic dodać nic ująć.

ocenił(a) film na 10
Zelgadiss

Dobrze prawisz,również czekam na część ósmą mimo że na VII mocno się zawiodłem.

Ludzie często (i niesłusznie zresztą) zarzucają Saw że powstało jej aż siedem części.Jakoś nikt nie krytykuje za to min Koszmaru z ul Wiązów,Piątku 13,Hellraisera,Halloween itp,itd,warto dodać że wszystkie części Piły bardzo dobrze łączą się w jedną całość,no ale gnoje i tak wolą hejtowac ten film.

Psycho_Daddy

Ludzie ocenią film na 1/0 i myślą że są fajni. Prawda jest taka, że są wrzodami na dupie filmwebu.

Trollowanie ludziom nieprędko się znudzi., dlatego dużo na to nie poradzimy…. Takie już po prostu jest… Brutalne Oblicze Świata ;)

Pozdrawiam

Nataliiaa

Tak coś w tym jest, ale do dzisiaj mnie boli fakt, że na Filmwebie Saw 1 ma 6,8 czyli naprawdę bardzo nisko, a na IMDB ma zasłużone 7,7/10.
Mało tego Sequele zaś mają na FB zawyżone oceny..
Saw 2 IMDB - 6,6 FB - 6,6
Saw 3 IMDB - 6,1 FB - 6,1
Saw 4 IMDB - 5,8 FB - 6,0
Saw 5 IMDB - 5,7 FB - 6,0
Saw 6 IMDB - 6,0 FB - 6,1
Saw 7 IMDB - 5,5 FB - 5,7
Te oceny nie wzięły się z nikąd... ba ! Na Filmwebie duuużo filmów mają boleśnie zaniżone oceny, niby kwestia gustu, ale na tym portalu multikonta też robią swoje.
Co do tego, czy seria Piła jest horrorem czy thrillerem już wyjaśniam.
Zapisanie Piły do horroru jest to zwykły chwyt martekingowy, a jeżeli nawet nie to jak zwykle do Filmwebu trzeba się czepiać, bo ludzie potem piszą bzdury typu "w ogóle nie straszny 3/10"... a czemu nie straszny ?? Nie wiem może dlatego, że Piła była jest i zapewne będzie Thriller'em dalej.
Piła 1 to thriller z małymi smaczkami psychologicznymi i nic więcej, późniejsze odsłony to już czysty thriller z gorszymi lepszymi momentami.
Pozdrawiam.

ArghesS

Kiedy pierwszy raz oglądałem "Piłę", byłem w totalnym szoku, gdy SPOILER SPOILER SPOILER pod koniec ciało leżące między Gordonem i Adamem „ożyło” i okazało się że to nie Zepp jest Jigsawem, tylko ten mężczyzna który był z nimi od samego początku !!! Nie wiem jak wy, ale ja ledwo pozbierałem szczękę, która opadła mi do ziemi, gdy zobaczyłem to wszystko na ekranie. Podejrzewałem że mimo beznadziejnej sytuacji dwójki bohaterów, obaj się uratują…. Finał pierwszej części bardzo mocno sugeruje, że dla uczestników tej gry czeka koniec nie do pozazdroszczenia. KONIEC SPOILERA KONIEC SPOILERA KONIEC SPOILERA

Tak swoją drogą, jednym z najcięższych (i właściwie absurdalnych) zarzutów pod adresem „Piły” jest liczba sequeli. Czyżby więc ocena pojedynczego filmu przekraczała ich możliwości intelektualne ?
Skoro Piątek trzynastego miał 9 części (nie licząc innych filmów z Jasonem) to oznacza że pierwsza część jest równa dziewiątej ? Wiadomość dla trolli którzy wystawiają jedynki pierwszej odłonie dlatego że ma (o zgrozo !) siedem części : Seria „Piły” miała różnych reżyserów – lepszych lub gorszych. Bardzo dziwię się, że ludziom chce się zakładać wiele kont tylko po to, by notorycznie zaniżać oceny bardzo dobrym filmom a pod klasykami takimi jak „Ojciec chrzestny”, „Skazani na Shawshank”, „Lot nad kukułczym gniazdem czy „ Zielona mila”, wypisywać głupoty w stylu „Ten film to dno”, „Usnęłam na nim” czy „nie było Seagala, więc daje 1/10”. Współczuje ludziom którzy popsuli sobie oglądanie pierwszej części bo przeczytali spoilery albo oglądali nie po kolei. Jak można oglądać „piłę” od środka lub od końca ? Bez sensu. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to oczywiste, że filmowe serie ogląda się w takiej kolejności, w jakiej poszczególne epizody zostały wydane.

Pozdrawiam

Zelgadiss

Dokładnie, ja niestety pierwszą styczność z Piłą miałem na części 5, a potem na gównianej 3D na me szczęście kompletnie nic z tego nie zrozumiałem i zacząłem szukać części pierwszej po drodze natknąłem się na kilka krótkich krwawych gier, ale nadal się nie poddawałem, bo mimo iż natknąłem się na najsłabsze części z serii to jednak widziałem spory potencjał więc szukałem dalej.
No i szczęka opadła, owszem natknąłem się na jeden spoiler, który mi się przypomniał całe szczęście po zakończeniu..
SPOILER
Znalazłem fanowskie zakończenie 3D, w której zamyka Hoffman'a Gordon po chwili Jigsaw z jedynki i Amanda z dwójki.
W połowie filmu właśnie tak mi mignęło to, że ten martwy klient ma podobne ciuchy "co ten z 3D" :)
Na me szczęście wszystko udało się bez spoilerowo i za to chwała, bo bym sobie zniszczył najlepsze.
Kiedy obejrzałem całą serie ucieszyłem się, zę nie obejrzałem części 4 zamiast np. 5, bo wtedy by się spoilery posypały masowo.
W ogóle zainteresowałem się tą serią przez kilka parodii.. zaciekawiło mnie czemu to i to i to i to parodiują.. no i tak się stałem fanem serii. :>
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
ArghesS

Zgodzę się z Tobą, że pierwsza część ma zaniżoną ocenę, ale średnie ocen kolejnych części są podobne, więc tutaj trochę czepiasz się na wyrost .0,1-0,3 różnicy w ocenie dwóch zupełnie różnych stron z innymi użytkownikami to mało.
SPOILER
Co do samego filmu to pamiętam, że do jedynki podchodziłem z dystansem, gdyż dochodziły tylko do mnie opinie o różnych pułapkach i jak bardzo były one krawe - ogólnie w serii. Gdy już byłem w trakcie oglądania zmieniłem zdanie, w tym filmie oczywiście pułapki są ciekawe, i są wielką atrakcją jak i marką rozpoznawalną Piły, ale są one wisienką na torcie przy całej otaczającej je fabule, która jest najlepszą rzeczą w serii. Nie pamiętam żeby jakimś jeszcze filmie towarzyszyło mi takie napięcie i zastanawianie się co będzie w kolejnej części? Serię Piły zobaczyłem chyba w ciągu 2 czy 3 dni, a parę miesięcy później wybrałem się na Piłę 3D. Choć oczywiście przy tylu częściach trudno o to by nie można było się doczepić do przesady w pewnych miejscach to i tak cała seria Piły wypada fantastycznie. Fabuła, wykonanie, gra aktorska, muzyka w tym filmie wszystko jest na swoim miejscu. Wiele ludzi o tym zapomina przy ocenie filmów tej serii, a są filmy z ciekawym pomysłem, a tragiczne pod całą resztą względów.

ocenił(a) film na 8
Zelgadiss

Zgadzam się. Moja ocena to w prawdzie 8/10, ale film jest świetny, szkoda tylko, że powstało tyle sequeli, bo to trochę "zeszmaciło" ten obraz.

Zelgadiss

Dokładnie, wyjąłeś mi to z ust. Całkowicie się zgadzam.

ocenił(a) film na 10
Zelgadiss

i jeszcze muzyka jest genialna;)
przydałoby się więcej takich pomysłowych filmów!

shaantia

O właśnie, muzyka...
Takie kawałki jak "Bite the hand that bleeds" czy "hello Zepp" idealnie komponują się z tym filmem, a poza tym łatwo wpadają w ucho. Kawał dobrej muzyki.