PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224364
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Film jest świetna podukcją, świetnie odegrane role wszystko perfekcyjne. Zakończenie najbardziej nie prewidawalne. Wiadomo juz że w każdym (prawie) filmie zakończenie jest zaskakujące i nieoczekiwane ale tu mayślimy juz że dokładnie wiem y kto jest sorawcą i wszystko na to wskazuje ale okazuje sie innaczej. Film ma śiwetne przesłanie dla widza

ocenił(a) film na 8
tonieja89

Popieram. A teraz wygląd tej maski będzie mnie do końca życia prześladował...Cały czas przed oczami mam ten obraz...

użytkownik usunięty
Kristofer

przesłanie?powiedz mi co to za przesłaniebo ja nie załapałem go chyba.Dla mnie ten film to poprostu krwawa jatka z oklepaną fabułą która ma za zadanie wyprowadzić widza z kina w wielkim szoku,czysta rozrywka.

ocenił(a) film na 7

przesłanie- powinniśmy szanować swoje życie...

ocenił(a) film na 7

ocenił(a) film na 7

użytkownik usunięty
tonieja89

a czy kudzie którzy gineli nie szanowali swojego życia?Np główny bohater pan doktor,w którym momencie tak bardzo nieszanował swojego życia.To nie przesłanie tylko puste słowa

ocenił(a) film na 7

Doctor, zdradzał żone ze specjalnie sprowadzoną z kobietą, oszukiwał ich mówiąc że idzie do pracy, poprostu postępował źle

tonieja89

to była chyba jego stażystka ze szpitala, czy coś w tą deseń i do niczego nie doszło ,no ale "stróż moralności" nie mógł tego wiedzieć.

ocenił(a) film na 7

W przypadku doktora chodzilo bardziej o szacunek dla swojej rodziny niz dla swojego zycia. Doktor byl zmuszony docenic wreszcie wartosc rodziny gdy wiedzial ze jego zona i dziecko sa w smiertelnym niebezpieczenstwie. Wczesniej nie mial dla nich czasu bo wolal spedzac go z kochanka. Nie szanowal wartosci rodzinnych.

ocenił(a) film na 7
____16

robił coś źle i go wybrano, ja przecież nie napisałem że powinni tak robić ludziom, żeby się opamiętali

ocenił(a) film na 2
tonieja89

Przeciętnie zagrany, beznadziejnie, wręcz tragicznie wyreżyserowany. Zakończenie nieprzewidywalne to fakt. Film jest bardzo słabą produkcją. Książka na podstawie której powstał jest rewelacyjna i parawie wszystko za co chwalicie film to jej zasługa.

ocenił(a) film na 10
KYRTAPS

To Ty chyba inny film widziałeś...

PS. popatrz na jego budżet ;)

Dla mnie to jeden z najlepszych filmów w historii kina, a dodając jeszcze jego budżet to może najlepszy z najlepszych ?

Forciak

no cóż musze stwierdzić że mało wiesz o historii kina i historii filmów grozy... raz że częśc scen już była dwa że zaskakujące zakończenia to chyba była przede wszystkim domena Dario Argento ale cóz zrobić... historia to także cos przed 2000 rokiem :) także odsyłam do wcześniejszych czasów :)

ocenił(a) film na 9
KYRTAPS

ty to masz nasrane nawet nie będe tego komentował

użytkownik usunięty
MadaFakaMan

no chłopaki ,w ten sposób morderca mógłby znaleść powód na wybicie każdego człowieka na tej planecie,więć uważam że ten film nie ma żadnego przesłania i nie nleży w nim go szukać.Nie po to te film został stworzony

ocenił(a) film na 10

idioto ten film nie jest na podstawie ksiazki

ocenił(a) film na 2
jigsaw_3

co za różnica czy książka czy opowiadanie...
chodzi o to że to nie jest scenariusz oryginalny lecz adaptacja

ocenił(a) film na 8
KYRTAPS

szczerze mowiac nie slyszalem o zadnej ksiazce ani opowiadaniu ... moze chodzi ci o SCENARIUSZ co ?
Co prawda powstaly jakies fanficki, nawet komiks ale o ksiazce/opowiadaniu nie slyszalem

ocenił(a) film na 7
_Nameless_

PROSZE SIĘ TU OD IDIOTÓW NIEWYZYWAĆ!!! Film ma świetną reżyserięi klimat jak na tak niski budżet. Ja sie niedziwie że filmy których budżet wynosił 100 mld mają lepszą reżyserie scenografie efekty itd

ocenił(a) film na 6
tonieja89

Proponujeje wszystkim obejrzeć "Głęboką czerwień" mistrza zaskakującej fabuły - Dario Argento. Film "Piła" jet jakimś powiewem świeżośći, ale dla fana takich filmów nie powinno nic w nim zaskoczyć. Nie do wiary, że są tacy, co nie wiedzieli, że za tym wszystkim stoi ten "leżakowicz". Proponuje obejrzeć wyżej wymieniony film i zabawić się z zgadywanie, kto zabija - nie macie szans.
Macie linka na ten film.

http://www.filmweb.pl/Film?id=37601 [www.filmweb.pl/Film?id= ...]

ocenił(a) film na 6
opoz

Odsyłam również tutaj na temat filmu.

http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=126 [horror.com.pl/filmy/rec ...]

ocenił(a) film na 2
tonieja89

Od kiedy to wykonanie (reżyseria) zależy od budżetu :D

KYRTAPS

Nie no wcale nie zależy, przykładowo taki "Władce Pierścieni" zostałby nakręcony za pół bańki tak samo dobrze niż za 100? Otóż budżet filmów ma znaczenie tyle że nie zawsze ot co, filmy Jarmusha mają budżet conajmniej śmieszny, a prosze - jakie dobre:D. Reasumując (trudne słowo:) w niektórych gatunkach (np sci-fi, fantasy) nie da się zrobić dzisiejszymi czasy dobrego filmu, który by nie śmieszył gumowymi rekwizytami. Takie jest moje zdanie. Amen

ocenił(a) film na 2
Yasiu

Chodzi o to że budżet na jakość REŻYSERII nie wpływa!!

ocenił(a) film na 7
KYRTAPS

Napisałeś że niepodoba ci sie wykonanie filmu, wiec co miałes na myśli ?? Bo Budżet wpływa na reżyserierie i scenografie i wiekszosc żeczy.

ocenił(a) film na 2
tonieja89

Jeszcze raz wielkimi literami: BUDŻET NIE!! WPŁYWA NA JAKOŚĆ WYKONANIA.
Mam tu na myśli reżyserie, zdjęcia, muzykę, montaż, czyli główne elementy filmu. Z dobrego scenariusza Leigh Whannella, który jest jedyną wartą uwagi rzeczą w tej przeciętnej produkcji można było stworzyć coś znacznie lepszego. Zaprzepaściła to bardzo słaba reżyseria.

Jeszcze raz: budżet wpływa na efekty i tego typu rzeczy ale kasa w kieszeni nie zmienia faktu, że jest sie słabym reżyserem.

ocenił(a) film na 7
KYRTAPS

Słuchaj. Jak film ma budżet 100 mld to robią go sławni reżyseży i to przy dużej ilości kamer, zdobywają prawa do muzyki, bądź zamawiają u ludzi którzy sie tym zajmują. Te rzeczy kosztują.

Dobra. Niechce sie juz spierać. Może ty bys zrobił to lepiej, ale ja nie i uwarzam że został świetnie zrobiony po każdym wzgl

ocenił(a) film na 2
tonieja89

Każdy ma prawo do swojej subiektywnej oceny. Na tobie film zrobił wrażenie, i tobie sie podobał więc nic dziwnego, że go bronisz.
Co do budżetu to nie masz racji. Wiele etiud filmowych zrobionch za kilkanaście złotych oraz produkcje telewizyjne (Dekalog, Cykl "Święta polskie") czy chociażby "Blair Witch Project" przeczą twojej teorii.

ocenił(a) film na 7
KYRTAPS

Blair Witch Project mi sie strasznie niepodobał. Ale to moje zdanie :)

tonieja89

Matrix, Star Wars - jeśli mi powiesz że w tych filmach efekty nie są jedną z najważniejszych rzeczy to cię Kyrtaps zwyczajnie wyśmieje. Nie chodzi mi o to żeby cie obrażać czy ci dopiec tylko uzmysłowić pewną rzecz. Po pierwsze, zdecyduj sie czy ci chodzi o reżyserię czy "wykonanie" filmu. Bo różnica miedzy tymi dwoma rzeczami IMO jest płytka ale jest. BUDŻET WPŁYWA NA WYKONANIE FILMU - JAK CHOLERA. Bo wykonanie filmu to w końcu całokształt czyli sam film, nie? A sama reżyseria owszem zależy od reżysera, to je prawda:) Jeśli sie ze mną nie zgadzasz, to napisz drukowanymi "budżet Matrixa nie miał wpływu na jefo wykonanie". howgh

ocenił(a) film na 7
Yasiu

Masz racje że wykonanie filmu zależy w wiekszej mierze od rezysera niz budzetu, ale gdy napszykład jest scena na autostradzie gdzie potrzeba wiecej kamer to już zależy od budżetu.

ocenił(a) film na 2
tonieja89

Dlaczego cały czas się skupiacie wokół filmów fantastycznych. Można zrobić doskonały film s.f.. (Pi, Mechaniczna pomarańcza) bez efektów. Matrix mógł by istnieć bez nich. Jego największym fenomenem był scenariusz.
Najistotniejszym elementem filmu, który wpływa na jego całokształt jest właśnie scenariusz. Następnie rezyseria, montaż, muzyka, zdjęcia.... Dalej rzeczy bez których film się obejdzie... scenografia, charakteryzacja, efekty....
Najlepsi reżyserzy tworzą filmy mając do dyspozycji o wiele mniejszy budżet niż Piła.

ocenił(a) film na 10
KYRTAPS

Matrix bez efektów? Co ja słyszę? I w odatku fenomenem Matrixa ma być scenariusz? Element "wielkiej teorii spiskowej" przypomina mi teorię Marksa - Lenina. Jedynym wartościowym pomysłem było pytanie o to, czym jest rzeczywistość i o kryteria jej poznania. Ale, jeśli chciałbyś od czasu do czasu odejść od ekranu i poczytać książki, to wiedziałbyś, ze niejaki Platon, już 25 wieków temu, postawił to pytanie i na dodatek dał na nie podobną odpowiedź, tylko nieporównywalnie bardziej wyrafinowaną.
Co do Piły, to chyba nie ma sensu narzekać zarówno na scenariusz, jak też na wykonanie. Poza tym film prowokuje do zastanowienia się nad statusem widza w tego typu produkcjach. Dla mnie perfekcyjna perwersja.

ocenił(a) film na 7
kubroz

KYRTAPS - ja też uważam że w filmie naważniejszy jest scenariusz. Gdyby scenariusz był do du** to nawet Quentin Tarantino nic by niewskurał... w sumie macie racje i chyba mnie przekonaliście, ale dalej nierozumiem co się tobie w wykonaniu niepodba

ocenił(a) film na 2
tonieja89

Jak już wspomniałem w Pile dobry jest scenariusz. Jest on najważniejszy. Może po prostu nie dostrzegasz ogromu tandety wykonania. Jeżeli tego nie widzisz nie dziwię się iż bardzo Piła się Ci spodobała. Nie próbuje cie przekonać w takim razie iż jest to film mocno średni. Jeżeli wykonanie cię nie razi to spoko. Po prostu możesz gustować w kinie klasy B.
Pozdrawiam.