PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224337
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Kurde...
Mętlik z kluczykiem w wannie mam jush za sobą, ale teraz zaprząta mi głowę jedna kwestia...
Nie da się jej wyłapać jak oglądasz "Piłę" pierwszy raz, ale za drugim to daje do myślenia...

Adam na początku filmu mówi do Lawrence'a:
- To pierwszy trup którego widzę.
- W rzeczywistości wyglądają inaczej. NIE RUSZAJĄ SIĘ.
(!!!)

Nie rozumiem...
Jak oglądasz pierwszy raz to nie skapujesz, bo jak się okazuje, że to naprawdę nie trup, to nie pamiętasz, że taka kwestia w ogóle padła na początku...

Czyżby Lawrence coś wiedział...?

A Wy? Co o tym myślicie?

fleUr_henry

"W rzeczywistości wyglądają inaczej. NIE RUSZAJĄ SIĘ."
A to Lawrence powiedział? Myślałam, że Adam. Mi się ten tekst wydał dziwny, ale specjalnie się nie przejęłam tym bardziej, że często coś jest pzetłumaczone nie tak jak powinno, drobna różnica czy nieznajomość slangu a kontekst już jest inny. Musiałabym chyba jeszcze raz wrócić do tego momentu i wogóle całego filmu żeby to sobie przeanalizować... Ale wolę kombinować nad Saw2, bo jedynka za bardzo mnie wkurza w kilku momentach, no i dwójeczka ogólnie o wiele bardziej mi się podoba.

ocenił(a) film na 9
Williama

I co żeś wykompinował nad piłą 2?

ocenił(a) film na 8
fleUr_henry

Jak dla mnie dwójka to porażka na pełnej linii, jedynka nie tak bardzo; )

Ale właśnie:
a) Lawrence to powiedział,
b) 10 razy słuchałam, czy on NAPRAWDĘ wypowiada taką kwestię, bo tesh pomyślałam, że po prostu ktoś tak kijowo przetłumaczył. Ale nie. On naprawdę tak mówi... ... ...

fleUr_henry

Hmm... Gdyby powiedział to Adam to można by to wytłumaczyć tym, że wcześniej widział trupy tylko na filmach grane przez aktorów z nadpobudliwością ruchową. No, ale Lawrence, jako chirurg, trupa napewno już widział....

Williama

Hej, a może właśnie chodzi o coś takiego jak pisałam przed chwilą tz. Adam mówi, że pierwszy raz widzi trupa, a Lawrence próbuje rzucić lekkim żarcikiem i jego wypowiedź nawiązuje do tego, że niektórzy aktorzy-trupy nie potrafią wytrzymać bez ruchu, chociażby gałek ocznych... Lawrence po prostu zakłada, że Adam właśnie takie trupy wcześniej oglądał.