czemu piła z gatunku jest horrorem, skoro nie ma w niej żadnych elementów nadprzyrodzonych?
Oprócz tego trzyma w napięciu jak każdy thriller a nie horror, jest podręcznikowym przykładem
thrillera.
Ponieważ horror to gatunek filmowy mający za zadanie przestraszyć widza (fabuła jest sprawą drugorzędną), czego w pile można doznać. Thriller natomiast ma trzymać w napięciu, ale powinien mieć również głęboką fabułę.
nie bardzo wiem w którym momencie piły miałem sie bać, raczej odczuwałem więź z głównymi bohaterami, "kibicowałem" im aż do punktu kulminacyjnego, troche to przypomina "napięcie"
tez uwazam ze to thriller- nie przestraszyl mnie ale za to trzymal w napieciu. Jakos nie obejrzalam tego filmu nigdy wczesniej bo myslalam ze to bedzie jakis gore film z hektolitrami krwi i bezsensownymi torturami- a tu naprawde mile zaskoczenie :)
Gatunek przy "Pile" jest zablokowany, co oznacza, że przedstawiciele portalu unzali, ze ten gatunek jest najodpowiedniejszy. Czasem dzieje się tak na życzenie polskiego dystrybutora filmu (moze w tym przypadku tez).
ps. elementy nadprzyrodzone nie są elementem koniecznym dla horroru.