PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=347653}

Piłka nożna od A do Z

The Art of Football from A to Z
2006
6,9 520  ocen
6,9 10 1 520
Piłka nożna od A do Z
powrót do forum filmu Piłka nożna od A do Z

Może i jestem dziwny, ale piłka nożna nigdy mnie jakoś nie pociągała i chyba od zawsze dziwiła mnie popularność tego sportu, obsesyjne zaangażowanie fanów oraz cały ten szał na jej punkcie. Po co więc oglądałem "Piłkę nożną od A do Z"?. A bo pomyślałem sobie, że może dzięki tej pozycji wreszcie zrozumiem skąd cały ten szał i ogólnoświatowa fascynacja. Rozumieć co prawda dalej nie rozumiem, ale przynajmniej całkiem dobrze się uśmiałem.

John Cleese - legendarny członek Monty Pythona tłumaczy w tym filmie główne zasady, reguły i zwyczaje panujące w świecie piłki. Omawia je w porządku alfabetycznym, przy okazji w zabawny i niezwykle trafny sposób komentując wszystkie absurdy i paradoksy piłki. Jeśli ktoś lubi ten cięty humor, to momentami ubawi się przednio, tym bardziej jeśli nie traktuje piłki zbyt poważnie. Cleese porusza takie zagadnienia jak atak, piłki, buty, początki footballu, symulowanie na boisku czy faule. Mówi o sędziach, piłkarzach, trenerach oraz w genialny sposób tłumaczy na czym polega spalony. Całość poprzeplatana jest wypowiedziami piłkarzy m.in. - Kaka, Ballack, Henry, działaczy i artystów, fragmentami z meczy, a także pojawia się słynny klip o meczu między Grecją i Niemcami. Plus dwa polskie akcenty w postaci wspomnienia o Janie Pawle II oraz wychwalenie Dudka jako kreatywnego bramkarza.

6/10