PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551616}

Piekło Dantego: Epicka Animacja

Dante's Inferno: An Animated Epic
2010
6,8 8,4 tys. ocen
6,8 10 1 8401
Piekło Dantego: Epicka Animacja
powrót do forum filmu Piekło Dantego: Epicka Animacja

Zapowiadała się oryginalna interpretacja jednego z najbardziej znanych poematów średniowiecza, a skończyło się na grze komputerowej, wyżynaniu w pień demonów i pokonywaniu piekła w trybie checkpintów i walk z bossami.
Pomysł wyjściowy nie był zły, Dante jako krzyżowiec powracający do ukochanej Beatrice musi zmierzyć się z samym Lucyferem, który porwał jej nieskalaną duszę do Inferna. I tutaj powinno być pierwsze wyjaśnienie: dlaczego akurat dusza Beatrice zostaje porwana? Na czym dokładnie polegał jej pakt? Jak to się stało,że Dante sam otworzył bramy piekielne? Skąd się wziął Wergiliusz?
Oryginał czytałem dość dawno, jednak nie wydaje mi się, aby twórcy animacji czerpali cokolwiek więcej z dzieła Alighieri'ego poza ogólnym schematami Piekła, nazwami poszczególnych miejsc i postaci. Wszystko zostaje sprowadzone do krwawej łaźni i wędrówki od punktu A do punktu B, która poprzedzona jest krzykiem: "Beatrice!" i kontynuowana wraz z nudnymi opowieściami Wergiliusza kto jest kim w kolejnym kręgi piekła, dlaczego tam jest i gdzie znajduje się następny. Brakuje tu jakiegokolwiek przystanku, zadumy, tajemniczości, wszystko ma być wielkie, cwaniackie, prezentować się fajnie, walki mają być spektakularne(zwłaszcza te z "bossami" piekła), a finał ma być zaskakująco nijakie i optymistyczny. Animacja lepiej sprawdziłaby się jako cutscenki w grze komputerowej niż samodzielny twór.

ocenił(a) film na 8
katedra

Akurat mi się walki nie podobały tak generalnie większość bitw była na łatwiznę. Mogli zaczerpnąć walki z gier o Dante.

Do połowy mi się podobało sposób prowadzenia historii potem zaczęły następować jakieś dziwne stylistyczne zmiany postacie jakby inaczej rysowane... no i było już tylko w dół z początkowego impetu.

Ja tam jednak się cieszę że ktoś generalnie chciał taką rzecz zrobić, i za to należy się podziw bo stworzyć dobry wizerunek piekła nie jest łatwo i nakreślić tę więź między bohaterami, tutaj jeszcze trochę brakowało, ale było nad wyraz nieźle.

Książki nie czytałem więc hej nie mam tu problemu. Liczy się impakt i to w historii w większości dostałem, dobrze odegrane.
Bliżej było do dobrego niż złego temu filmowi.

ocenił(a) film na 7
katedra

Akurat pakt był wytłumaczony. Książki nie czytałem, a z animacji wiem(bądź też mi się wydaje), że pakt działał na zasadzie zakładu z "nagrodą gwarantowaną". Nagroda: Krzyżowiec powróci z wyprawy / Zakład: Jej dusza będzie należała do Lucyfera, jeżeli Dante złamie jej przysięgę podczas wyprawy.

katedra

Animacja powstała na podstawie gry więc w sumie trudno się dziwić, iż była w takim klimacie. A to, że gra jest dosyć lekko inspirowana oryginałem to już inna sprawa ;)

ocenił(a) film na 9
Paulinka_Kuciak

dla niektórych jest to nieoczywiste więc bedą sie spinać jakiż to gniot odbiegający od książki XD