Nie czytałem "Boskiej komedii" i nie wiem jak opisał to Dante Alighieri, ale tutaj Dante jest postacią całkowicie negatywną. Maniakalny morderca nie mający skrupułów przed wymordowaniem bezbronnych jeńców lub nawet sprzymierzeńców stojących mu na drodze. Religijny fundamentalista mający za nic zdanie innych i przeświadczony o własnej nieomylności (i jak większość z nich hipokryta oraz ignorant). Nie rozumiem jak na kogoś takiego mogła spłynąć łaska pańska (w sumie służąca do uwolnienia lucyfera z jego więzienia). I tak Dante wyżyna (dosłownie) sobie drogę przez piekło, propagując ideę że zło trzeba zwalczać jeszcze większym złem. A na końcu za to wszystko spotyka go zasłużona nagroda w postaci odzyskania ukochanej którą sam zamordował z zazdrości. Gardził i mordował niewiernych, ale jak dobry chrześcijanin i krzyżowiec nie mógł nie skorzystać z możliwości zabawienia się z niewierną. No i na koniec nauka płynąca z tej opowieści: nie ważne jak bardzo jesteś wierzący i jak bardzo jesteś dobrym człowiekiem, jak dobrze władasz bronią to możesz zostać biczem bożym na zwalczanie wszelkiego zła :)
Ogólnie animacja technicznie całkiem niezła i nie nudzi, ale nie mogłem przymknąć oka na głupotki logiczne i absurdalne przedstawienie głównego bohatera którego grzechy daleko wykraczały poza przeciętnego mieszkańca piekła.
co do tej końcówki... słabo znam się na teologii, ale coś mi świta, że morał z tej bajki jest nieco inny: na koniec liczy się nie ciężar twoich grzechów, tylko szczery żal i nieskończone boże miłosierdzie
"Nie czytałem "Boskiej komedii" i nie wiem jak opisał to Dante Alighieri" animacja bazuje na GRZE nie na KSIĄŻCE...
KSIĄŻKA była wylacznie tłem do GRY: "Dante’s Inferno w bardzo luźny sposób podejmuje temat Boskiej komedii wspomnianego już średniowiecznego artysty. Podobnie jak w opowieści literackiej, główny bohater gry wkracza do piekła w poszukiwaniu ukochanej Beatrycze. Wirtualna przygoda skupia się jednak na zupełnie nieobecnych elementach w dziele Alighieriego, czyli brutalnej i dynamicznej walce."
ja akurat czytałem boską komedię (ale jedynie piekło, czyśćca i raju nie tknąłem). W oryginale główny bohater, czyli sam autor Dante Alighieri jedynie dostaje pozwolenie od boga by się przespacerować po tych światach, gdzie na końcu miał spotkać ukochaną Beatrycze (dużo autor dał od siebie prawdziwych nazwisk z jego życia, każde spotkanie znajomej duszy, w animacji miało również miejsce w książce (za wyjątkiem ojca, matki, brata i tego islamisty w limbo), a przynajmniej duża tego część bo np. nie było nauczyciela dantego który został skazany za Bluźnierstwo). Jak widać animacja mimo że trochę czerpała z książki, bo bywały takie momenty które były w książce a nie w grze (te koty w lesie na samym początku albo zdrajca któremu dante zdjął zamrożone łzy z powiek), ale głownie opiera się na grze, bo oglądanie krzyżowca który zabija wszystko co znajdzie na swej drodze jest ciekawsze. Dokładna adaptacja książki była by trudna i wątpię by wykonalna, bo w sumie nic się nie dzieje, jedynie są tam komentarze Dantego i Wergiliusza i kilka dialogów z duszami czy demonami.