PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551616}

Piekło Dantego: Epicka Animacja

Dante's Inferno: An Animated Epic
2010
6,8 8,4 tys. ocen
6,8 10 1 8429
Piekło Dantego: Epicka Animacja
powrót do forum filmu Piekło Dantego: Epicka Animacja

Co sądzicie na temat zdania, które wypowiedział Lucyfer do Dantego, że
Ziemia to tak naprawdę inny rodzaj piekła a ludzie są w nim demonami?

użytkownik usunięty
hybridcrunker

Rozejrzyj się a jest inaczej gwałt,pedofilia,wojna o surowce,wojny między religiami,maltretowanie dzieci,znęcanie się nad rodziną,nóż w brzuchu za to że ktoś zwrócił uwagę.To wszystko jest chore,agresja,zazdrość znikąd się nie bierze.To generują ludzie,dyskryminacja,prześladowania mord na niewinnych z chęci zysku, bo są słabi i nie mogą przeciwstawić się pokusie.

Na ziemi jest niebo i piekło...niektórzy żyją sobie w luksusie,pławią się w
dobrobycie,mają szczęście,układa im się w życiu - Ci reprezentują
niebo,inni nie mają farta,cierpią głód,choroby,patologie,wojny i temu
podobny syf...Ci mają piekło na ziemi.
To do którego obozu trafiłeś zależy od twoich uczynków z poprzedniego
życia.Takie jest moje zdanie :)

ocenił(a) film na 4
Ready2

Cieplej!

O tym czy na Ziemi jest piekło czy niebo zależy głównie od nas, ludzi. Większość cierpień jest efektem złych działań (grzechów) nas lub innych ludzi. Np. Chciwość sprawia, że aby jedna osoba mogła by zgromadzić bogactwa, inne osoby muszą cierpieć biedę. Sprawia, że rodzą się wojny będące źródłem jeszcze większych cierpień. Że ludzie zamiast walczyć z ludzkim cierpieniem walczą z samymi sobą bla bla bla.

Teoria jest prosta, ale Lucek powiedział coś jeszcze, o tym, że ludzka dusza jest "corrupted". I dlatego nie mamy na ziemi raju tylko mieszankę nieba, piekła czyśćca.

YouzeQ

na przykładzie Polski :) są politycy.. biznesmeni.. prezesi.. kierownicy :) którzy mają luksus i na wszystko sobie mogą pozwlić :) a pod nimi są pracownicy... którym jak się coś nie spodoba i trochę ostro to zaakcentują padają słowa "na Twoje miejsce jest 10..20..50..100 chętnych" do pracy :) więc uczciwy człowiek pracujący 30 lat.. za marne grosze.. ma cierpieć biedę i martwić się o swoją rodzinę.. by zapewnić godne warunki :) a prezesik ma to w d..e bo i tak kasę weźmie i on jest w raju?;p z całym szacunkiem dla ludzi wierzących.. że czeka tych biednych uczciwych ludzi życie wieczne po śmierci.. ja wolę żyć na ziemi godnie.. a nie w biedzie i zapieprzanie na 2 etaty za psie pieniądze.. <bo kierownik musi sobie dom wybudować (kolejny) i obciął pensje>.... by zapewnić byt sobie, żonie w ciązy i mojej córeczce.. a dochod z 2 etatów to około 1500zł.. cóż.. piekło jak nic :) podstawowe produkty i opłaty.. i po wypłacie..dom praca dom praca.. gdzie z 24 godzin 16 to praca.. żadnego przebywania z rodziną.. poza 2-3 godzinami.. reszta na sen przeznaczona.. :) moja rodzina ma aktualnie tylko piekło.. a nie mieszankę.. ale może się to w końcu zmieni :)

Ready2

bogaci ludzie żyjący w dostaktu bardzo często cierpią, wpadają w straszne nałogi i popełniają samobójstwa. Pieniądze szczęścia nie dają. Dają luksus. Z kolei wielu jest ludzi żyjących skromnie, ale bardzo chwalących sobie życie.

Ogólnie, według Biblii, świat nie był stworzonym takim jaki jest, był doskonały, dopiero po upadku człowieka jako efekt grzechu tak się zbiesił. W końcu stanie się tak zły że Bóg go zniszczy. Co do reinkarnacji, to "Raz jest dane człowiekowi umrzeć, a potem Sąd".

ocenił(a) film na 8
hybridcrunker

Akurat właśnie na to zdanie zwróciłem uwagę podczas oglądania filmu.
Dla porządku mówi je Lucyfer do Beatrycze a nie do Dantego.

Dużo jest w tym zdaniu prawdy ale trzeba pamiętać, że Lucyfer to podstępny
i kłamliwy demon... ha ha ha

ocenił(a) film na 7
Samas

ja tez pamietam to zdanie, dlatego dalam 7 gwiazdek inaczej byloby tylko 5
hahahahahahahahahah

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

A teraz kogo jest więcej na Ziemi, tych bogatych jest więcej czy biednych? Bo jak tak mówimy, to będziemy wiedzieć, czy raj jest większy czy też w piekle smaży się więcej ludzi... Nie widziałem jeszcze tego filmu, ale widzę, że warto go obejrzeć choćby tego względu, że opiera się na książce świetnego pisarza:)

dave_18

Ja bym nie mierzyła piekła i nieba na ziemi po przez to co się posiada, choć nie da się ukryć że pieniądze sa potrzebne to nie najważniejsze. Mieżyłabym to szczęściem, a są ludzie którzy mają mało, ale są np z kimś kogo kochają i to im pasuje. Napewno za zło są odpwiedzialni ludzie i mogę doprowadzić do tego że inni będą postrzegali swiat "negatywnie"......"to ludzie ludziom zgotowali ten los". najważniejsze zeby samemu nie stać się dla kogoś takim demonem i sprawić zeby świat stał się piekłem, wtedy mozemy liczyć na wzajemość

skowronek1109

Jedna myśl jest pokrzepiająca.Wszyscy Ci prezesi,politycy i cała ta banda
zostanie rozliczona w przyszłości.To pewne.Każde skurwysyństwo które
wyrządzili innym do nich wróci,jak nie w tym życiu to w kolejnym.

ocenił(a) film na 8
hybridcrunker

a ziemia nie jest pieklem? wojny, ludobójstwa, faszyzm, komunizm, PIS? czy to nie jest pieklo?

ocenił(a) film na 5
Abraxus

W piekle śnieg nie pada i stawy nie zamarzają.

harald807

A co? Byłeś, że wiesz?

Piekło jest siedliskiem zła i wcale nie musi tam być gorąco. Może nawet być cholernie zimno... Nikt tego nie wie do puki tam nie trafi...

ocenił(a) film na 7
escariote

Piekło/Niebo to stany duszy, nie miejsca.

ocenił(a) film na 10
hybridcrunker

niebo dla niektórych może być piekłem. A jak ktoś nie chce iść do nieba?

ocenił(a) film na 4
hybridcrunker

Bardziej głupiego tematu do rozmowy dawno nie widziałem, szczególnie z tak ambitnej animacji (filmu) jak ten. Żeby się nim podniecać, chyba trzeba być w przedziale wiekowym 9-13 lat, lub być po prostu niedorozwojem :) Najbardziej ubawiły mnie niektórych rozważania i przykłady... swoją drogą film jest mocno niedorobiony i chyba dla niedorobionych "obywateli" ...

ocenił(a) film na 8
GanGstaRR

Twój nick wskazuje raczej że sam masz te 13lat:) Każdy może wyrażać swoje opinie, a trzeba przyznać że w tym filmie piekło faktycznie nie jet miejscem na urlop! Zło jest złem i tak je trzeba przedstawiać, ostatnio zaś próbuje się w filmach pokazywać ciemną stronę jako coś naturalnego, wręcz tłumaczy się i usprawiedliwia to co złe. Zresztą nie tylko w filmach ale całej kulturze globalnej. Zepsucie, pęd do bogactwa, wojny...w imię czego??? Odpowiedź jest prosta - w imię zakamuflowanego zła nazwanego po prostu inaczej.

ocenił(a) film na 4
PabloPicasso

a twój nick wskazuje na to, że jesteś pedałem :) I co? fajnie? Bawimy się dalej w skojarzenia? Pierw zaczerpnij wiedzy od wujka google na temat mojego nicka, a dopiero później komentuj, chłopcze... co do dalszej dyskusji to mam w głębokim poważaniu twoje refleksje, pisałem o budowie filmu, jego konstrukcji a ta jest wręcz śmieszna, niedociągnięta, pełna błędów i paradoksów. Przekaz jest tylko wtedy ważny i godny uwagi jak występuje w czymś ciekawym, dobrze zrobionym, a ten filmik to pomiot, w którym występuje troszkę fajnych elementów. cóż, niektórym niewiele potrzeba do osiągnięcia stanu podniecenia....