Moim zdaniem produkcja piękna, krytycy oczywiście zbesztają za to że film banalny, płaski i (no nie zgadniecie) przedstawia nastolatkowe zachowania - tak, są na sali ludzie którzy są zdziwieni, że w filmie o nastolatkach, nastolatki używają nastolatkowego słownictwa typu rel itp (choć wcale nie było go dużo) Inni mają problem o przerysowane i nierealistyczne zachowania nastolatków z czym muszę się zgodzić - na samym początku te rap bitwy lub ich ogólne zachowanie przyprawiało mnie o cringe ale z biegiem filmu zdałem sobię sprawę, że to jest zabieg celowy i to widać. Nie ma tam właściwie roli źle zagranej, wszyscy dają radę, no i teraz sedno sprawy czyli przesłanie. Oprócz tego, że jest to komedia, to jest to film niesamowicie ważny nie tylko dla młodzieży ale też nauczycieli czy rodziców. Nie jest to typowy film "nienawidzę szkoły" tylko film o relacjach i życiu nastolatków. Pokazuje, że mają odpały, są głupi i lubią się zabawić ale też, że są ludzmi. Film cudownie przedstawia realne problemy młodzieży, zmaganie się z problemami psychicznymi, depresją, presją świata, który je otacza. Jest to równiez film o zaufaniu, szukaniu drugiej szansy oraz miejsca na świecie. Niesamowitą postacią jest tam dla mnie postać Sienkiewicza, no jak go tu nie kochać - to jak szuka dobra i próbuje pomóc mlodzieży, która już sama postawiła na sobie krzyżyk jest cudowne. Poruszany jest tu jeszcze jeden ważny temat, mianowicie temat uzależnień. To że są pewne grupki dla których picie lub palenie jest cool i częsty problem proby wpasowania się w takie środowisko na siłę. Głupia próba odnalezienia siebie. W filmie Dante i Nel nie raz zauważają, że to co Dante robi jest głupie lub, że on wcale nawet nie chce ale przecież "co chłopaki pomyślą". Bardzo przykry temat, film momentami bardzo emocjonalny i jest to poprostu coś co trzeba zobaczyć. Racja - ma kilka błędów logicznych (w szczególności w scenach z mafiozami) ale nie są one jakieś rażące, w końcu jak wielki błąd można popełnić w produkcji, ktora dzieje się w normalnym świecie, nie żadnym science fiction czy innym fantasy. Film naprawdę trafi do swojej grupy odbiorców bo nie próbuje udawać, że osoby 15/16 lat nigdy nie powiedziały słowa na K, przedstawia postaci młodzieżowe jednak realistycznie przez co uważam, że trafia do tego do kogo powinien. Bardzo polecam, porusza ważne tematy, na które nie wszyscy zwrócą uwagę przez otoczkę wulgarnego świata tych złych nastolatków, którym to tylko rap, narkotyki i rysowanie fallusów w głowie.
Mądrze mówisz :) Z każdej strony presja to wiadomo, że człowiek nie wytrzyma i w końcu pęknie i to nieważne w jakim wieku. Każdy ma jakieś problemy i potrzebuje wsparcia. Problematyczna klasa to nie powód, by się nie starać i ją skreślić. Film ma świetne przesłanie, dlatego bardzo się cieszę, że wybrałam ten film.
,,Nie jest to typowy film "nienawidzę szkoły" tylko film o relacjach i życiu nastolatków." - Dokładnie! Także na ten film powinni pójść ludzie w różnym wieku. Starsi powinni bardziej zrozumieć z czym borykają się dzisiejsze nastolatki.
Ja krytykiem kina nie jestem, raczej entuzjastką, która bardziej szuka pozytywów, niż negatywów. W końcu ktoś włożył w produkcję film tonę wysiłku i ogromną ilość pieniędzy. Moim zdaniem jest to fajny film, idealny do spędzenia popołudnia ze znajomymi czy rodziną. Poruszanych jest sporo problemów dzisiejszych nastolatków. Rodzicom też się by przydało małe odświeżenie jak to jest być uczniem :3