Widzę, że zalęgła się tu ogromna rzesza zmierzchomanek i jakiś innych dziwnych ludzi narzekających na ten film. Pytam się więc, czy naprawdę był taki słaby?
Mi osobiście film się podobał! Otóż to, miał klimat, był trochę dziwny, chaotyczny no i efekty nie powalały, ale muszę przyznać, że miał w sobie coś.
Jednak! Jest to jeden z niewielu filmów, które zarówno oceniłem na filmwebie i obejrzałem przed założeniem na nim konta. Mam taką regułę, oceniam tylko na świeżo, po seansie, bo jakbym miał oceniać filmy, które oglądałem jak byłem pięcioletnim gnojkiem, to nic ciekawego by z tego nie wyszło.
Więc powiedzcie mi, warto sobie odświeżyć pamięć, czy żyć przeszłością i mieć do "Pierścienia" sentyment?
Oczywiście że warto to jedna z lepszych wersji tej historii (Pieśń Nibelungów)jaka została w ogóle nakręcona a wersji jest chyba kilkanaście a jako film telewizyjny tym bardziej wart obejrzenia,bo budżet nie taki jak we Władcy Pierścienia czy innych kasowych filmach,a i tak film zdecydowanie udany.Kristina Loken zagrała rolę życia,bo od tamtej pory jeszcze jej w niczym ciekawym niestety nie widziałam,ale mam nadzieję że to jednak się zmieni.
Hmm, przekonałeś mnie, obejrzę jeszcze raz. Wystawię mu na nowo ocenę po seansie, będzie ciekawie.
Ekranizacji jest 7 :P
1. 1924 r. Fritz Lang - 2 części Nibelungi: Śmierć Zygfryda (Nibelungen: Die Siegfried) oraz Nibelungi: Zemsta Krymhildy (Nibelungen: Die Kriemhilds Rache)
2. 2004 r. Klątwa pierścienia (Ring of the Nibelungs)
3. 2002 r. Die Nibelungen
4. 1980 r. Siegfried
5. 1966 r. Die Nibelungen, Teil 1: Siegfried
6. 1957 r. Sigfrido
7. 1971 r. Siegfried und das sagenhafte Liebesleben der Nibelungen
No napisałam kilkanaście ,ale napisałam też "chyba"te dwie częsci z 66 widziałam,podobnie jak tą z 80 ale i tak ta z 2004 podobała mi się najbardziej.
Porównując go do innych telewizyjnych, niskobudżetowych produkcji historycznych i fantasy (np "Helena Trojańska" i "Merlin"), "Klątwa Pierścienia" wypada całkiem dobrze. Jedynie na miejsce Siegfrieda mogli wybrać innego aktora.
ja oglądałam ten film zanim założyłam tu konto, nie powiem że mam do tego filmu sentyment ale bardzo mi się on podobał, był ciekawy nie nudził i fajnie się go oglądało, ale ja uważam że należy filmy oceniać zaraz po obejrzeniu, bo potem film już nudzi i patrzy się na niego inaczej niż za pierwszym razem