miłośnicy powieści nie będą raczej zachwyceni. mi osobiście bardzo nie podobały się znaczne zmiany w fabule - moim zdaniem zupełnie niepotrzebne. twórcom chodziło zapewne o to, by dodać nieco akcji i jeszcze bardziej wystraszyć widza, a zamiast tego film zwisł gdzieś w przestrzeni miedzy mrocznym kryminałem, a horrorem z kiepskimi efektami wizualnymi. mam też spore zastrzeżenia do głównych bohaterów. nie chodzi mi o samo aktorstwo, bo to jest na bardzo dobrym poziomie. nie podoba mi się za to samo przedstawienie niektórych postaci, zwłaszcza watsona oraz holmesa. moim zdaniem aktorzy (mimo, że dobrzy aktorzy) zupełnie nie pasują do tych ról. na dodatek -to już zapewne zasługa twórców filmu- te osoby bardzo różnią się od swych literackich pierwowzorów, co na pewno zauważą ci, którzy wcześniej sięgali po przygoday sherlocka holmesa. jednak jakkolwiek film wypada blado w porównanio z powieścią, nie twierdzę, że należy trzymać się od niego z daleka;) jednym z największych plusów jest chłodny, pomury klimat i scenerie. sama historia opowiedziana sprawnie, a do tego wspomniane wcześniej porządne aktorstwo. jestem jednak przekonany, że bardziej spodoba się osobom, które nie znały wcześniej historii psa baskerville'ów. 6,5/10
Zgadzam się :),szczególnie jeśli chodzi o Holmesa - aktorstwo, według mnie na wysokim poziomie, ale jego wygląd po prostu nie pasował do książkowych opisów, a co za tym idzie, tym jak sobie go wyobrażałam. właśnie przez ten fakt na początku filmu byłam zniechęcona, ale im dłużej oglądałam tym bardziej mi się podobał. chociaż jak na razie moim ,,ulubionym Holmesem'' jest Peter Cushing.:)