... który podejmuje bardzo ważną kwestię, jaką jest bezradność człowieka (w tym wypadku ucznia) w starciu z narastającą w nim agresją - agresją zrodzoną z frustracji będących wynikiem prześladowań i upokorzeń, których ów uczeń doznaje od innych nastolatków. W takiej sytuacji, tylko jedno rozwiązanie wydaje się być skuteczne ... krwawa zemsta. W tym filmie wszystko jest doskonałe, począwszy od dialogów, poprzez fenomenalną kreację Ben'a Foster'a, a na muzyce skońywszy. Scenę gdy dyrektorka wraz z rodzicami Trevora i nim samym ogląda kasetę z jego "testamentem" oraz scenę z wystawieniem przez uczniów przedstawienia oglądałem już kilkkrotnie, i wciąż wywołują one we mnie ogromne emocje. Film polecam gorąco, mus.
ja też podpisuje sie obiema rękami. Mistrzowski film. Szkoda ze tak mało popularny, bo naprawdę warty obejrzenia.
(Canal+ raz się na cos przydał ;-] )
Myślę, że to najlepszy film, jaki w ogóle powstał. W każdym calu genialny. Czytałam gdzieś na jakimś forum, że w niektórych szkołach to właśnie nauczyciele przynosili tę kasetę uczniom - świetny pomyśl, na pewno lepsze to od oglądania Pana Tadeusza. Ten film uczy dużo więcej. Mówi o problemach wielu młodych ludzi. W sposób dogłębny porusza problem, być może zwróci on uwagę choćby jednej osoby i da jej do zrozumeinia, w jak łatwy sposób można skrzywdzić drugą osobą i jakei to może mieć konsekwencje dla niej i innych osób. Żałuję, że jak na razie tylko Canal+ emituje ten film, mam nadzieję, że kiedyś będzie o nim głośno. POLECAM!