PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=143194}

Pif-Paf! Jesteś trup!

Bang, Bang, You're Dead
2002
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 18939
8,0 4 krytyków
Pif-Paf! Jesteś trup!
powrót do forum filmu Pif-Paf! Jesteś trup!

... który podejmuje bardzo ważną kwestię, jaką jest bezradność człowieka (w tym wypadku ucznia) w starciu z narastającą w nim agresją - agresją zrodzoną z frustracji będących wynikiem prześladowań i upokorzeń, których ów uczeń doznaje od innych nastolatków. W takiej sytuacji, tylko jedno rozwiązanie wydaje się być skuteczne ... krwawa zemsta. W tym filmie wszystko jest doskonałe, począwszy od dialogów, poprzez fenomenalną kreację Ben'a Foster'a, a na muzyce skońywszy. Scenę gdy dyrektorka wraz z rodzicami Trevora i nim samym ogląda kasetę z jego "testamentem" oraz scenę z wystawieniem przez uczniów przedstawienia oglądałem już kilkkrotnie, i wciąż wywołują one we mnie ogromne emocje. Film polecam gorąco, mus.

ocenił(a) film na 10
pleymo_2

bardzo dobrze to ująłeś
podpisuję się obiema rękami
znakomity film

ocenił(a) film na 10
og0r

ja też podpisuje sie obiema rękami. Mistrzowski film. Szkoda ze tak mało popularny, bo naprawdę warty obejrzenia.

(Canal+ raz się na cos przydał ;-] )

ocenił(a) film na 10
Der

Myślę, że to najlepszy film, jaki w ogóle powstał. W każdym calu genialny. Czytałam gdzieś na jakimś forum, że w niektórych szkołach to właśnie nauczyciele przynosili tę kasetę uczniom - świetny pomyśl, na pewno lepsze to od oglądania Pana Tadeusza. Ten film uczy dużo więcej. Mówi o problemach wielu młodych ludzi. W sposób dogłębny porusza problem, być może zwróci on uwagę choćby jednej osoby i da jej do zrozumeinia, w jak łatwy sposób można skrzywdzić drugą osobą i jakei to może mieć konsekwencje dla niej i innych osób. Żałuję, że jak na razie tylko Canal+ emituje ten film, mam nadzieję, że kiedyś będzie o nim głośno. POLECAM!