PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 741 tys. ocen
7,7 10 1 740659
7,3 78 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

4/10

ocenił(a) film na 4

Taki dla dzieci, niby taki hit a wogule mi się nie podobał. Zaraz pewnie mnie zmieszacie z błotem, bo to wielki hicior i każdemu musi się podobać, mnie choć dużo dobrych filmów się podoba ten nie przypadł do gustu. Dobre efekty i gra Deepa reszta beznadziejna. Nie wiem czemu niektórym ten film tak się podoba. Taka bajeczka dla dzieciaczków na dobranoc.

ocenił(a) film na 10
Moralez

Ja się z Tobą nie zgodze, bo mi się film bardzo, ale to bardzo podobał, ale uwierz nikt Cię nie "zmiesza z błotem" :) Każdy ma swoje zdanie. A o gustach sie nie dyskutuje :P

Moralez

Pewnie dlatego że Depp tam gra...
Shrek też był dla dzieci.... ;-)

Moralez

Podoba się, bo to przesympatyczny film fantastyczno-przygodowy :). Nie ma się przy nim co spinać. Co to znaczy "reszta beznadziejna" ? Uważasz, że film jest kiepski, bo jest za bardzo familijny ? Ja tam "takie bajeczki" naprawdę bardzo chętnie oglądam, bo to świetna rozrywka i chyba większość użytkowników ma podobne zdanie. Jakoś "hiciorstwo" filmu nie jest dla mnie głównym kryterium. Napisałeś, że podoba Ci się dużo fajnych filmów, ale w zakładce ulubione na twoim koncie jest sporo gniotów ;).

ocenił(a) film na 10
Moralez

Moralez - proszę, Depp, a nie Deep. Jak się już wypowiadasz o filmie, to pisz nazwiska poprawnie.

ocenił(a) film na 9
Moralez

Czego innego oczekiwałeś po filmie przygodowym?
Proszę, oceniajmy film w swoim gatunku.

A propos. Skoro rozbijasz film na takie czynniki (też to mam), muzyka Ci się nie podobała?

Pozdrawiam. Mam nadzieję, że nie poczułeś się zmieszany z błotem.

Moralez

Jak czytam wypowiedzi takich tempaków jak ty, to nóz mi się w kieszeni otwiera. Po pierwsze naucz się pisać, a dopiero potem się wypowiadaj. Film jest bardzo fajny i nie pierdziel mi tu głupt,że jest dla dzieciaczków, to to tylko udowadania jak bardzo się nie znasz.

ocenił(a) film na 8
Arkona

Nie no litości, jeżeli czytam wypowiedzi niektórych "tempaków", że ten film to arcydzieło to mnie aż nerwy rozrywają... ;/

era

a ja przyznam "trochę" autorowi tematu rację. Gdyby nie rewelacyjna rola Deepa (praktycznie ratuje cały film) było by naprawde kiepsko. A tak jest dobrze, lecz nie rewelacyjnie (tyle sie nasłuchałem o tym filmie, miałem naprawde ogromne nadzieje co do niego) Film w założeniu miał robić za mix filmu przygodowego/fantasy i komediowego. O ile gdy tylko pojawia się Deep już ciesze miche, a i kilka elementów przygodowych było bardzo fajnych, to jest tego wszystkiego za mało. Rozumiem że jest to kino familijne, ale troche realności można by dodać. Wiele elementów w filmie jest przegadanych, mało mnie frapuje rola "Legolasa" Od strony techniczej przyczepić się nie mogę. Jak dla mnie 7+ w porywach 8- a spodziewałem sie że będe mógł wystawić filmowi te 9+ ;) Jest to moja opinia. Zaraz rzuci sie na mnie tłum rozwścieczonych, biorac mnie za ignoranta. Jednak chciałem przypomnieć, że nie ma na świecie drugiego takiego samego człowieka i kazdemu się podobają inne rzeczy:)
Pozdrawiam:)

Zigu18

by nie było "deep" jest napisany celowo ;]^^

ocenił(a) film na 8
Zigu18

Jak w porywach możesz postawić ocenę 8 to znaczy, że ci się jednak film BARDZO podobał. Sam oceniłem na 8 i jest to maksymalna ocena jaką film z tego gatunku może u mnie dostać (na pewno się jakieś wyjątki znajdą. Urealnienie filmu by go tylko popsuło. Jedna z pierwszych scen jak Kapitan dobija do portu na maszcie jest rewelacyjna. Za nic bym tego nie zmienił...
Film bardzo dobry 8/10.

ocenił(a) film na 10
Moralez

to nie jest film dla analfabetow
10/10
za krótki
.

ocenił(a) film na 6
Moralez

Ja dałem filmowi 6/10, bo jak dla mnie to gdyby nie (jak zwykle) świetna gra Deppa byłby to po prostu dobrze zrealizowany film przygodowy i tyle.

Nie rozumiem ludzi uważających ten film (i sequele) za najlepszy w swym gatunku, bo klasykami kina przygodowego są chociażby filmy z serii "Indiana Jones".

Takie moje zdanie...

PS Film może dostał by ode mnie 7/10 gdyby nie Orlando Bloom. nie trawię gościa ;)

ocenił(a) film na 10
Moralez

Ja się z tobą nie zgodzę, uwielbiam ten film, a po za tym co jest złego w filmach dla dzieci? Przecież bajki Disneya są kapitalne i nie tylko dla dzieci :D

Moralez

A co Wy macie do bajeczek?!!!
Wszyscy od razu tacy dojrzali... :-/
Ja tam lubię obejrzeć sobie taki lekki i przyjemny filmik, po którym jestem pełna energii i optymizmu ;-)

Moralez

Minęły już prawie cztery lata od premiery, a ty dopiero teraz sobie o tym przypomniałaś/łeś?

Moralez

Żeby bawić się na tym filmie potrzeba troszkę inteligencji. Ale cóż, niektórzy wolą Piłę :P

ocenił(a) film na 10
Laertes

film jest spoko. ale racja depp byl zdecydowanie najlepszym aktorem. mi sie bardzo spodobal i juz czekam az bedzie gdzies mozna obejrzec kolejne czesci ;) 9/10

ocenił(a) film na 10
domcia_77

BTW po czym poznac dorosłego (ale nie fizycznie, tylko emocjonalnie) człowieka? Że nie robi z siebie dorosłego na siłę, tylko potrafi się przyznac do rzeczy które mu się podobają, mimo iż inni uważają to za dziecinne i w ogóle "nie trendi".

ocenił(a) film na 7
Moralez

Niestety muszę przynać autorowi tematu trochę racji, ale i reszcie również... No więc dłuuugo zbierałem się do tego filmu, aż w końcu, kiedy miałem wolne w pracy i nie chciało mi się uczyć włączyłem go. No i muszę powiedzieć, że naprawdę spodziewałem się czegoś znacznie lepszego, chociażby po ogólnej ocenie na Filmweb i po recencjach znajomych. Film nie powiem zły NIE BYŁ, ale rewelacyjny także nie, ocenę zdecydowanie podnosi mu rola Depp'a. Moja ocena to 7/10.
Pozdrawiam

PS. Szanujcie zdanie każdego...

Moralez

film sie podoba bo jest extra. nie wqiem czemu tobie sie nie podoba. ale kazdy ma swoje.. a jak cos to kazdy tak naprawde jest dzieckiem.. wiec bajka dla kazdego !

ocenił(a) film na 9
Moralez

"Taki dla dzieci, niby taki hit a wogule mi się nie podobał."

--> wogule? <-- o,O

ocenił(a) film na 10
Moralez

Ciśnij puche

ocenił(a) film na 9
Pawcik_2

Heh "Piraci..." to jeden z moich ulubionych filmów. Jasne można się pdzyczepić, że nie jest zbyt "głeboki" itp. ale nie takie było jego założenie. Zabawne dialogi, świetna postać Jacka Swallow...Sparrowa:P (dla mnie jest to chyba najlepsza filmowa kreacja ever), klimat przygody, nieumarli, efekty specjalne - wszystko top notch. Gdyby tylko wywalić Orlando (cały czas mam w głowie obraz Parysa z "Troi" i Lejgolasa)byłoby jeszcze lepiej. Nie ma co obrażać Moraleza - nie podobał mu się film i tyle. Każdy ma swoje zdanie i może się wypowiedzieć. Z jego listy ulubionych mi się np. nie podoba "American Pie" i chyba mnie nikt za to nie pobije. Pozdrawiam

czaczi87

właśnie c h y b a :P
Jeszcze raz to powtarzam. Film przedni, polecam, a trójka wcale nie jest tak okropna jak ją malują.

Może jego przesłanie nie jest głębokie, ale może uświadomić ludziom, że nie ma sytuacji bez wyjścia - o ile w pobliżu jest Kapitan Jack Sparrow :D

Pawcik_2

Pawcik, wsadź se gruchę :)
.......................................................................

Moralez

Tan film jest super!!!!!!!!
JAK NIE CHCESZ TO NIE OGLĄDAJ!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 6
roxa04_2

No to może podasz argument dlaczego jest super?
Jak dla mnie gdyby nie rola Depp'a ten film byłby po prostu średni...

Bizon

Ja bym dała plusa za muzykę, Deppa, reaktywację(w dobrym stylu) starego, znudzonego i tandetnego gatunku, pomysł na film, i klasykę piractwa- morze, walki, rum i s k a r b :P Ach i oczywiście klątwę.

ocenił(a) film na 9
Liriel_

jak dla mnie to nie jest klasyczny film o piratach tylko basn, albo komedia fantasy i tyle.
swietnie zagrany, zajebiste miejsca i bardzo ciekawe postaci. kupa kasy wylozona na efekty, aktorow, charalteryzacje, i na wszystko i to widac.
film jest dopracowany
a ze mnieprawdopobny? ze fabula naciagana? ze wbrew fizyki prawom?
no i k*** co z tego?? to jest niepowarzny film fantasy wiec czego sie spodziewaliscie?

kangur_msc_CM

ja dałam 10, świetny film, dialogi, miejsca, deep, tylko bloom wkurwiają*y, ale reszta super :D

Zolta_stokrotka

*depp ;D

Moralez

NIE PODOBA NAM SIĘ DLATEGO BO JEST hiciolem tylko dlatego że poprostu jest fajny. A tak apropo bajeczki na dobranoc to życzę miłych snów dzidziu.

ocenił(a) film na 6
pickford

Jest hiciorem bo gwarantuje rozrywkę dobrą rozrywkę, nie zmuszając widza do zbytniego wytężania mózgu.
Atutem też jest dobre aktorstwo, ale nic więcej.
Film zrobiony dla dobrej zabawy i tyle.
Dlatego jak dla mnie 4/10