PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 741 tys. ocen
7,7 10 1 740659
7,3 78 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Czy już mogę napisać, że ten film zyskał miano kultowego??? :) :) :) :) :)

ocenił(a) film na 10
Kaileena_Farah

Trzeba było tak napisać już zaraz po premierze :) Haha... Teraz oczywiście się nic nie zmieniło, wręcz przeciwnie, "Piraci..." mają coraz więcej fanów :)
To jest najlepszy film przyg. na świecie !!!

Mademoiselle

Tak, tak... w gatunku pobił wszystkie dotychczasowe produkcje. "Piraci..." są świetni i tak pozostanie :) Zobaczymy co z częścią drugą!!! :)

ocenił(a) film na 7
Kaileena_Farah

Dla mnie, nie ma w tym filmie nic szczególnie interesującego poza grą Johnnego Deppa. Zwykły film przygodowy wykonany na poziomie.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Przykro mi,że tak myślisz. A do jakiego filmu go porównać? Gdzie jest taki aktor jak Depp? Gdzie taka muzyka? Błyskotliwe i zabawne dialogi? Nieustannie cholernie ciekawa i żywa akcja? Zresztą yu nie chodzi o pojedyncze rzeczy, które składają sie na film. Ich suma i tak nie odda tego filmu. Po prostu masz inny gust i już.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

Kultowy to jest Matrix, Gwiezdne Wojny czy serial Z archiwum X i jeszcze trochę filmów. Jeżeli obracamy się w towarzystwie fanek czy fanów Johnnego Deppa to oczywiste jest, że każdy słyszał o tym filmie i się mu podobał.
Jednak gdyby zapytać przypadkowych ludzi czy słyszeli o Matrixie bądź o GW to znacznie więcej osób znałoby te filmy niż piratów.
Takie filmy jak Gwiezdne Wojny czy Matrix otworzyły pewien etap. W tym przypadku etap efektów specjalnych. Z archiwum X to serial jedyny w swoim rodzaju. Oryginalny pomysł, wspaniale wykonany wciągający widza przed ekran. Historia trwa od 1 do ostatniego odcinka. Piraci nie otworzyły żadnego etapu. To przygodowa komedia, która bez Johnnego Deppa byłaby mało znana. Te słowa nawet padły w programie „Multikino”
Pytasz się, do jakiego filmu porównać piratów pod względem aktora, muzyki, dialogów, akcji.
Odpowiedz jest prosta. Chociażby Gwiezdne Wojny. Głównie stara Trylogia. Tam mamy jeszcze lepszą muzykę niż tu, wspaniałe dialogi i teksty Hana Solo, które biją na głowę te, które mamy w piratach np.
Han - „Luke jak na idzie”,
Luke - „Jak zawsze”,
Han - „Aż tak źle”.
Pytasz się o Deppa. A co z Boomem?? A co z Panną Knightley?? Oni też grali w filmie tworząc grupę. Tak jak w GW. Solo, Luke, Leia. Pod względem fabuły nie są podobne, jednak porównać kilka wątków, które wypisałeś można porównać. I to zrobiłem.
Dla mnie film kultowy to taki, który otwiera etap czegoś, ma dużą popularność i wciąga widza.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Szajba

To ciekawe Szajba , co piszesz. Według Ciebie nie można już zrobić kultowego filmu o piratach, bo temat zaczął ktoś inny paredziesiąt lat wcześniej? Trochę to zniechęcające i krzywdzące. Ja myślałem, że film zostaje kultowym przede wszystkim ze względu na sam film, to jaki jest, a przez to, jak odbiera go widz. Bardzo lubię Gwiezdne Wojny i jest to niewątpliwie film kultowy, ale akurat cytat przytoczony przez Ciebie nie jest specjalnie rewelacyjny. Porównaj do: Turner:"Gdzie jest Elisabeth?" - Sparrow:"Jest bezpieczna, jak przyrzekłem, wyjdzie za Norringthona, jak przyrzekła, a ty umrzesz za nią, jak przyrzekłeś...." Według mnie dużo bardziej ambitny i do śmiechu cytat niż ten przytoczony przez Ciebie. Sparrow pod koniec filmu do Elisabeth, która nie przejawiała żadnych namiętnych uczuć do niego:"Elisabeth! Nie byliśmy sobie pisani. Przykro mi." I takich jest mnóstwo w filmie. Dla mnie film kultowy to taki, który jest najlepszy w swoim gatunku, w swojej tematyce, a takcy niewątpliwie są Piraci z Karaibów. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

„To ciekawe Szajba , co piszesz. Według Ciebie nie można już zrobić kultowego filmu o piratach, bo temat zaczął ktoś inny paredziesiąt lat wcześniej?”
Ja nie powiedziałem, że nie można zrobić kultowego filmu o piratach. Gwiezdne Wojny były przełomem ponieważ nikt takich efektów nie widział. To była nowość. Nie raz można spotkać filmy z podobnym wykonaniem np „5 element”. Podobnie jest z Matrixem. Film też ukazał nam nowe efekty jakich jeszcze nie było i pełno filmów zaczęło mieć podobne np. Bad Boys 2 czy Blade 3. Piraci nie wnoszą nic nowego do kina, bo wszystko już było. Im czas płynie tym trudniej jest zrobić film kultowy.

„Ja myślałem, że film zostaje kultowym przede wszystkim ze względu na sam film, to jaki jest, a przez to, jak odbiera go widz.”
Zgadzam się. I dla tego napisałem „Jeżeli obracamy się w towarzystwie fanek czy fanów Johnnego Deppa to oczywiste jest, że każdy słyszał o tym filmie i się mu podobał.
Jednak gdyby zapytać przypadkowych ludzi czy słyszeli o Matrixie bądź o GW to znacznie więcej osób znałoby te filmy niż piratów.” oraz „Piraci nie wnoszą nic nowego do kina, bo wszystko już było. Im czas płynie tym trudniej jest zrobić film kultowy.”

„Bardzo lubię Gwiezdne Wojny i jest to niewątpliwie film kultowy, ale akurat cytat przytoczony przez Ciebie nie jest specjalnie rewelacyjny. Porównaj do: Turner:"Gdzie jest Elisabeth?" - Sparrow:"Jest bezpieczna, jak przyrzekłem, wyjdzie za Norringthona, jak przyrzekła, a ty umrzesz za nią, jak przyrzekłeś...." Według mnie dużo bardziej ambitny i do śmiechu cytat niż ten przytoczony przez Ciebie. Sparrow pod koniec filmu do Elisabeth, która nie przejawiała żadnych namiętnych uczuć do niego:"Elisabeth! Nie byliśmy sobie pisani. Przykro mi." I takich jest mnóstwo w filmie.”
To już tylko porównanie SW z Piratami. Co świadczy, że już coś takiego było.

„Dla mnie film kultowy to taki, który jest najlepszy w swoim gatunku, w swojej tematyce, a takcy niewątpliwie są Piraci z Karaibów. Pozdrawiam.”
Jak widzę mamy odmienne zdanie na temat znaczenia słowa „kultowy” więc raczej nie dojdziemy do porozumienia.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Nie no tekst jak lala (phyyyy) i Ty piszesz, że on bije te z "Piratów".
a czy np. tekst "chcesz wiedzieć co to ból? załóż gorset" też to co zacytowałeś bije?
Dla mnie film kultowy to nie ten co 25 kontynoacji i 10 wersji, nie ten z 1000 oskarów i nie ten na którego reklame wydano więcej niz na produkcje. Dla mnie film kultowy to ten, do którego mogę wrócić zarówno po 15 minutach jak i 15 latach, a także film, gdzie można znaleść ukryte przesłanie. W "Piratach" pada wiele słów z pozoru śmiesznych lub zwykłych a jednak jakiś takich głębszych....
To zwykla bajka, ale bajki powinny nieść ze sobą coś głębszego... Moim zdaniem - niesie...

ocenił(a) film na 10
Anga_Nozycoreka

Podoba mi się tekst: "do którego mogę wrócić zarówno po 15 minutach jak i 15 latach." Zgadzam się. Teksty czy dialogi jednak znacznie lepsze są w "Piratach". Na korzyść GW przemawia fakt, że były nakręcone spory czas temu ( mówię o epizodach 4, 5, i 6) i rzeczywiście na tamte czasy efekty były świetne. Dlatego też myślę, że epizody 1, 2, i 3 ciężko będzie zaliczyć do kultowych. Jak myślisz Szajba? Poza tym w filmach o piratach ciężko o jakieś "kosmiczne czy matrixowe" efekty. Można ulepszyć sceny bitew czy pojedynków i na tym efekty specjane z grubsza rzecz biorąc się kończą. Liczy się szybka akcja, realizm, humor...I niewątpliwie "Piraci" coś ze sobą niosą. Chce się być takim, jak Sparrow. Niby pirat, ale dobry człowiek, jednocześnie zabawny i, kiedy trzeba, twardy, no i dusza towarzystwa hehehe.....

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

Do Angie Rebel

„Nie no tekst jak lala (phyyyy) i Ty piszesz, że on bije te z "Piratów".
a czy np. tekst "chcesz wiedzieć co to ból? załóż gorset" też to co zacytowałeś bije? „
Ten co zacytowałem, był zupełnie przypadkowy. I miał on nam pokazać, że piraci pod względem tekstów kultowym filmem nie będą, ponieważ już coś takiego było. Jednak w GW jest znacznie więcej śmiesznych sytuacji i ciekawych tekstów więc radze zasięgnąć po GW, żeby zobaczyć jak wygląda kultowy film czy trylogia. Jestem wręcz pewien, że gdybym niewiadomo jak genialny tekst podał to byś była po stronie Piratów.

„Dla mnie film kultowy to nie ten co 25 kontynoacji i 10 wersji, nie ten z 1000 oskarów i nie ten na którego reklame wydano więcej niz na produkcje. Dla mnie film kultowy to ten, do którego mogę wrócić zarówno po 15 minutach jak i 15 latach, a także film, gdzie można znaleść ukryte przesłanie”
Przesłań w Gwiezdnych Wojnach jest bardzo, ale to bardzo dużo. Trzeba je umieć dostrzec. Gdzie ty widzisz 25 kontynuacji?? Pierwsza część GW ma prawie 30 lat. Ja mówię o starej trylogi, która ma 3 części. Jak 10 wersji?? Nie czaje… Jakie 1000 oskarów?? Czy ty widziałaś Gwiezdne Wojny??

„W "Piratach" pada wiele słów z pozoru śmiesznych lub zwykłych a jednak jakiś takich głębszych.... „
W Gwiezdnych Wojnach również.

„To zwykla bajka, ale bajki powinny nieść ze sobą coś głębszego... Moim zdaniem - niesie...”
Bardzo dobrze to ujęłaś. To, żaden film kultowy(może za jakiś czas, chociaż wątpię co można z niego oryginalnego wyciągnąć) tylko film komediowy, przygodowy, kostiumowy który osiągnął sukces dzięki kapitalnej grze Deppa.

Do Sebby

„Teksty czy dialogi jednak znacznie lepsze są w "Piratach". Na korzyść GW przemawia fakt, że były nakręcone spory czas temu„
Bzdura. Dialogi są znacznie lepsze w GW niż w Piratach. W Piratach co takiego wspaniałego jest co mogło by pobić rozmowe Lukea z Yodą, Obi-Wanem, ojcem i wiele, wiele innych kapitalnych. Jakie dialogi są tak genialne w Piratach, że uważacie „Teksty czy dialogi jednak znacznie lepsze są w "Piratach"” A śmieszne teksty, które są i tu i tu to doszedłem do wniosku, że nie można ocenić bo to zależy od poczucia humoru. Jednak nadal uważam, że w GW są lepsze, co i tak oznacza, że gdyby większość filmów zaczęła mieć również śmieszne teksty to zasługa należy się starszemu.

„Dlatego też myślę, że epizody 1, 2, i 3 ciężko będzie zaliczyć do kultowych. Jak myślisz Szajba?”
Stara Trylogia jest kultowa, dzięki efektom specjalnym. Nowa trylogia nie wprowadziła nic nowego. Jednak ja traktuje Star Wars jako jedną całość i dla tego cała seria(czyli stara i nowa trylogia) są dla mnie kultowymi produkcjami.

„Poza tym w filmach o piratach ciężko o jakieś "kosmiczne czy matrixowe" efekty. „
No a co to ma do rzeczy?? Jak nie efekty to dzięki czemu innemu film staje się kultowym.

Kultowym filmem Piraci nie są, bo nie niosą za sobą nic nowego.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Chyba jesteś bardziej zaślepiony GW niż ja Piratami. Z tymi 25 kontynuacjami itd. to była, ze strony internautki, przenośnia, ukazanie pewnych schematów... tak myślę. Czy ja się mylę, że GW nie były pierwszym filmem o, że tak powiem, statkach kosmicznych? Pewnie GW wnoszą swoje do filmów s-f, a Piraci swoje do filmów w swojej tematyce i nie ma się chyba co tu spierać - każdy w swojej kategorii jest jak nie najlepszy to przynajmniej w samej czołówce. No i gra, jak on się zwał, Hamilton'a. Co to za aktor? I to ma być główny bohater? A w czym on jeszcze zagrał skoro jest taki świetny? No i te dialogi. Trochę z nimi przesadziłeś. Raczej nic w nich rewelacyjnego, a nawet zdarzało się, że były obiektem kpin. Pewnie ze względu na swoje oklepanie, może trywialność.
"Jestem wręcz pewien, że gdybym niewiadomo jak genialny tekst podał to byś była po stronie Piratów" i vice versa tylko tytuły trzeba zamienić.
" Bzdura. Dialogi są znacznie lepsze w GW niż w Piratach." Ostra krytyka nie poparta żadnymi konkretami. Jak ja to lubię.
"A śmieszne teksty, które są i tu i tu to doszedłem do wniosku, że nie można ocenić bo to zależy od poczucia humoru" Jasne, tylko pewne teksty śmieszą 95% widzów inne tylko 5%. Więc nie jest to tylko kwestia poczucia humoru, ale pewnych tendencji i, że tak powiem preferencji u ludzi, które można w jakiś sposób sprawdzić. Pozdro.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

Nie będę się rozpisywać. Chcesz powiedzieć, że Piraci z Karaibów są po 3 latach filmem kultowym takim jak dziś Gwiezdne Wojny?? Niby czemu??

ocenił(a) film na 10
Szajba

A niby czemu nie?? To nie filmu wina, że nakręcili go trzy lata temu a nie trzydzieści. Jakoś cieniutko odpisałeś na moje dwa ostatnie posty, czyżby brak argumentów? Czasami po prostu widać, czuje się to, że jakiś film jest kultowy lub że będzie w niedalekiej przyszłości. Film Rejs bardzo szybko stał się kultowym i nie musiał czekać trzydziestu lat, tak samo jak GW. Pozdro.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Jeszcze jedno. Spójrz na oceny Piratów i każdej części GW na tej stronie, z której zresztą korzystasz. Oceny wystawione przez miłośników filmu, zaznaczam. Tylko jedna część GW dostała większe noty od Piratów - Nowa Nadzieja o 0,03 punkta. Pozostałe niżej. Gdybyśmy je dodali i podzielili przez 6, nota ogólna wyszłaby niżej od Piratów. A chyba w dużej mierze to odbiorcy decydują (nieświadomie), czy jakiś film staje się kultowym. Ech... samo życie.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

Piraci - http://www.imdb.com/title/tt0325980/ [www.imdb.com/title/tt03 ...] 81,646 głosów

E IV - http://www.imdb.com/title/tt0076759/ [www.imdb.com/title/tt00 ...] 162,730 głosów
E V - http://www.imdb.com/title/tt0080684/ [www.imdb.com/title/tt00 ...] 127,630 głosów
E VI - http://www.imdb.com/title/tt0086190/ [www.imdb.com/title/tt00 ...] 101,761 głosów

Nowej nie podaje bo porównywałem starą. Bo o starej była mowa. I z góry mówie. że EIII ma taką samą średnia jak piraci. I i II gorsze.

ocenił(a) film na 10
Szajba

I jeszcze jedno. Z tym zaliczeniem 1, 2 i 3 GW do kultowych, bo traktujesz je jako jedną całość, toś mnie ubawił. Niezłe kryterium uznawania filmu za kultowy. Współczuję tym twoim filmom kultowym. Jak by to była szmira w stylu Moda na sukces, to mimo wszystko też zaliczylbyś je do kultowych, bo pierwsze kilka odcinków była świetnych? Z tego co piszesz, wynika że tak. Oj , kiepsko, kiepsko. Zastanów się lepiej, zanim coś napiszesz. Trzym się.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

Ty chcesz się kłócić?? Proszę możemy przestać rozmawiać jak ludzie i gadać jak dresy z łysymi łbami… ale wtdy do niczego nie dojdziemy.

„I jeszcze jedno. Z tym zaliczeniem 1, 2 i 3 GW do kultowych, bo traktujesz je jako jedną całość, toś mnie ubawił.”
Wyraźnie napisałem, że traktuje to jako całość. I uważam to za kultową serie. I tu chyba nie ma wątpliwości, że to kultowa seria.

„stylu Moda na sukces, to mimo wszystko też zaliczylbyś je do kultowych, bo pierwsze kilka odcinków była świetnych? Z tego co piszesz, wynika że tak. Oj , kiepsko, kiepsko”
No kiepsko kiepsko… Bardzo. Chyba nie skumałeś. Filmy jak Matrix czy GW wniosły do kina coś nowego. Coś co jest pamiętne do dziś. Coś co w kinie zaczęło wywoływać zmiany typu „Próba kopi filmu w celu osiągnięcia podobnego efektu”. I za takie rzeczy film staje się dla mnie kultowym. A ty mi tu o jakiejś telenoweli piszesz :|.

„Jakoś cieniutko odpisałeś na moje dwa ostatnie posty, czyżby brak argumentów?”
Ty nie przedstawiłeś żadnych ciekawych. Czepianie się Marka Hamila nie ma nic do rzeczy.

„A niby czemu nie??”
Bo nie wprowadził film nic nowego do kina.

„Czasami po prostu widać, czuje się to, że jakiś film jest kultowy lub że będzie w niedalekiej przyszłości.”
To nie jest argument. Jak mówiłem wcześniej. GW, Matrix wprowadziły coś do kina. A co, to powiedziałem. Piraci nic. Ty mówisz, że film Piraci… coś jednak wprowadził to powiedz mi co?? Bo zdaje mi się, że wszystko już było.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Nie chcę się kłócić tylko podyskutować. Dyskusja nie ma dopiero sensu, gdy ma się identyczne zdania na dany temat.
"Wyraźnie napisałem, że traktuje to jako całość. I uważam to za kultową serie. I tu chyba nie ma wątpliwości, że to kultowa seria." I nadal się z tym nie zgadzam. Trzy najnowsze części nie wniosły nic nowego, a i powiedzmy sobie szczerze, oczekiwania były dużo większe. Zaliczanie ich do kultowych tylko i wyłącznie dzięki temu, że są powiązane z trzema ostatnimi częściami, to żaden argument.
"A ty mi tu o jakiejś telenoweli piszesz" To ty nie kumasz, tak samo zresztą jak nie skumałeś o tych 1000 Oskarów. To było porównanie, pokazanie twojego schematu myślenia, drastyczne to fakt, ale czasem inaczej się nie da. Cieszę się, że cię to porówanie trochę podrażniło. W końcu to twój pogląd na sprawę. Miteż on się nie podoba.
"Czepianie się Marka Hamila nie ma nic do rzeczy" Ma, i to dużo. Dość licha kreacja głównego bohatera w kultowym filmie? I ty piszesz, że to nie ma nic do rzeczy. Sam napisałeś, że gdyby nie świetna rola Deppa, to film Piraci byłby przeciętny. Przynajmniej taki był sens twojej wypowiedzi.
"Bo nie wprowadził film nic nowego do kina" Znowu to samo. Tak na prawdę co wprowadziły GW? Efekty? Były już filmy o tej tematyce, były też efekty, liche ale były. Na dzień dzisiejszy efekty w ostatnich trzech epizodach też są liche. Więc o co chodzi? W Piratach też nic nowego nie ma. Są po prostu lepsze efekty, lepsze dialogi, szybsza i ciekawsza akcja, lepsza kreacja głównego bohatera itd. Tak jak w GW. Tam też swego czasu wszystko było lepsze.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

„"Wyraźnie napisałem, że traktuje to jako całość. I uważam to za kultową serie. I tu chyba nie ma wątpliwości, że to kultowa seria." I nadal się z tym nie zgadzam. Trzy najnowsze części nie wniosły nic nowego, a i powiedzmy sobie szczerze, oczekiwania były dużo większe. Zaliczanie ich do kultowych tylko i wyłącznie dzięki temu, że są powiązane z trzema ostatnimi częściami, to żaden argument.”
Trudno. Ja uważam bo to cała seria. Jeżeli twoje oczekiwania były większe to przykro mi. Ja jestem bardzo zadowoleny i jednocześnie zasmucony tym, że to już koniec, tej wspaniałej przygody. Ale na szczęście pozostaje około 100 książęk.

„To ty nie kumasz, tak samo zresztą jak nie skumałeś o tych 1000 Oskarów. To było porównanie, pokazanie twojego schematu myślenia, drastyczne to fakt, ale czasem inaczej się nie da.”
Wiedziałem o co chodzi z tymi Oscarami, ale przecież napisałem tak ponieważ seria GW nie otrzymała wielu Oscarów. Nie jest znana dla tego, że ostrzymuje Oscary. Zdanko "1000 oscarów" można do Titanica powiedzieć, ale nie do GW. A jak do GW to i do Piratów bo też miało troche nominacji.

„"Czepianie się Marka Hamila nie ma nic do rzeczy" Ma, i to dużo. Dość licha kreacja głównego bohatera w kultowym filmie? I ty piszesz, że to nie ma nic do rzeczy. Sam napisałeś, że gdyby nie świetna rola Deppa, to film Piraci byłby przeciętny. Przynajmniej taki był sens twojej wypowiedzi.”
Licha kreacja?? Nie bądź śmieszny. To, że Hamil nie miał wielu ról później, że jest kiepskim aktorem. W GW spisał się wspaniale. Może nie tak jak Depp, ale w Piratach mamy tylko Deppa. Bo reszta nie dorasta mu do pięt.

„Znowu to samo. Tak na prawdę co wprowadziły GW? Efekty? Były już filmy o tej tematyce, były też efekty, liche ale były. Na dzień dzisiejszy efekty w ostatnich trzech epizodach też są liche. Więc o co chodzi? W Piratach też nic nowego nie ma. Są po prostu lepsze efekty, lepsze dialogi, szybsza i ciekawsza akcja, lepsza kreacja głównego bohatera itd. Tak jak w GW. Tam też swego czasu wszystko było lepsze.”
Tak wprowadziły zmiany w kinie. Pod względem efektów. I jeżeli film coś wprowadza do kina na dużą skale to film wtedy staje się dla mnie kultowym. I jeżeli masz inne zdane na temat tego to proponuje zakończyć dyskusję bo do niczego nie dojdziemy. Lub pozostaniemy przy porównywaniu GW z Piratami. Chociaż do pełnego efektu będziemy musieli poczekać aż wyjdą dwie następne części.

„Są po prostu lepsze efekty, lepsze dialogi, szybsza i ciekawsza akcja, lepsza kreacja głównego bohatera itd.”
No ja mam inne zdanie. Efekty w nowych częściach są kapitalne, chyba nie wiesz co mówisz mówiąc, że pod względem efektów specjalnych Piraci są lepsze, szybsza akcja?? Zgadza się ale w zemście Sithów jest o wiele ciekawsza, lepsza kreacja głównego bohatera – no tutaj to nie będę się sprzeczał, faktycznie Depp swoją postać zagrał Kapitalnie. W nowych GW Hayden kiepsko się spisał.

ocenił(a) film na 10
Szajba

„Są po prostu lepsze efekty, lepsze dialogi, szybsza i ciekawsza akcja, lepsza kreacja głównego bohatera itd.” No ja mam inne zdanie. Efekty w nowych częściach są kapitalne, chyba nie wiesz co mówisz mówiąc, że pod względem efektów specjalnych Piraci są lepsze, szybsza akcja?? Porównywałem tutaj Piratów do innych filmów o tej tematyce, a nie do GW. Źle mnie zrozumiałeś. Myślę, że trzeba poprzestać na tym, co napisałem na początku tej dyskusji. Po prostu mamy inny gust, no i inne poglądy na pewne tematy.
A, jeszcze jedno. Nie tylko Depp był świetny. Rewelacyjnie zagrał też Geoffrey Rush ( Barbossa), zresztą ogólnie bardzo dobry aktor. Pozdro.

ocenił(a) film na 7
sebba2_2

Co do efektów to sie nie zgodze. Ale zgodze się do Geoffreya Rusha. To kapitalny aktor. W Zatrutym piórze był genialny(ale to za mało powiedziane).

Szajba

No to po kolei: Piraci mają dużą popularność i wciągają widza. Nie wiem, jak chcesz, ale od przytoczonego przez ciebie dialogu na pewno wolę teksty Deppa. Wolę stare GW i nie przeczę, że Matrix czy GW można bez zastrzeżen nazwać kultowymi. Ale każdy poprzed określenie "kultowy" ma na myśli co innego. Jeśli zapytasz o to niektórych moich koleżanek to gotowe stwierdzić, że "Nigdy w życiu" to film kultowy i wtedy nogi się same pod człowiekiem uginają. Nie wiem, jestem chyba z tego pokolenia albo grupy ludzi, którzy znają Archiwum X głównie ze słyszenia i mnie osobiście od samego słuchania przejadły się. Oczywiście, że tam histria trwa od pierwszego do ostatniego odcinka. Ale to nie jest argument, wiele seriali, filmów, nawet telenowele ciągną się od początku do końca. Faktem też jest, że ten film istaniałby dużo mniej, gdyby nie było tu Deppa. Ale to minus? Dla mnie nie.
Można się jeszcze długo spierać co do tego, czy to kultowy film. Nie wiem czy kultowy, wiem, że bardzo go lubię i w pewnym znaczeniu słowa "kultowy" taki właśnie jest.
Pozdr.

ocenił(a) film na 10
Kotylion

Dzięki. Chociaż jedna osoba mnie wsparła. Trzym się.

Kaileena_Farah

Ale bez wątpienia jest to film kultowy. Już po 3-ech latach od premiery mogę to stwierdzić. Osobiście nie znam nikogo komu by się on nie podobał. Nie twierdzę, że wszyscy moi znajomi się nim zachwycają, ale zgodnie mówią, że jest bardzo dobry jak na swój gatunek. Amen ;)

ocenił(a) film na 10
Kaileena_Farah

Kultowy hmm dla mnei żeby film był kultowy musi minąc dekada musza powstać podobne filmy Szajba pisze że Gwiezdne wojny czy Matrix sa kultowe co do Matrixa sie zgodze wprowadizli coś nowego czegoś czego nigdy widz nie widział a Piraci mimo że są sympatyczni i naprawde wspaniali nie maja jako takiego porównania-może na kontrargument można powiedzieć tyle że efekty specjalne były ciekawym pomysłem i cała ta klątwa inne od wszystkich ale jednak cieszy oko ale jednak brakuje tego czegoś:)
Kultowy jest Pulp, Quentina!!!!mi ale po co tu wymieniać inne filmy jest ich wiele:]:]:] Pozdro

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

Co do Gwiezdnych Wojen ok Archiwum X zgoda ,ale za przeproszeniem Matrix to SHIT a do tego straszna nuda , no pierwsza częścć da się obejżeć ale reszta to najnudniejsze flaki jakie widziałem .
Bez urazy fanów Matrix'a.
Pozdro.

Kaileena_Farah

"Piraci...", nie mają może tak wspaniałych efektów, nie mają rzesz tysięcy fanatyków, jak GD na przykład... ale w swoim gatunku pobili prawie wszystko. A na pewne przywrócili świetność niegdyś uwielbianym filmom o tematyce korsarzy ;) Takie jest moje zdanie...

Kaileena_Farah

Sorki, piszę o czymś innym a myślę o czymś innym ;) Miałam na myśli GW ;) Hehehe...

użytkownik usunięty
Kaileena_Farah

Zgadzam sie z przedmówcą. Długo zwlekałem z obejrzeniem tego filmu, jakoś sie do niego przed jego obejrzeniem uprzedziłem, chyba dlatego że nie przepadam za filmami przygodowymi, a tym bardziej jak są one o piratach. Ale po obejrzeniu sam sie zdziwiłem, że tak późno po niego sięgłem. Jak dla mnie film jest znakomity. Prócz świeżości i dużej dawki humoru ma w sobie "to coś"...Poza tym świetną role odegrał J.Depp[nie po raz 1szy zresztą:)]...polecam!!!...a co do miana kultowego to wyróżnia sie on tak bardzo, że nie trzeba nic więcej dodawać:)...

A więc teraz nie ma wątpliwości. W swoim gatunku "Piraci..." są nie do pobicia, oby druga część im dorównała, a nie okazała się jedynie marną kontynuacją dla nabijania kasy... OBY TAK NIE BYŁO! Ale mam przeczucie, że dwójka będzie godna obejrzenia i zachwycania się nad nią :P Kolejny, świetny film przygodowy. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Kaileena_Farah

Film moim zdaniem jest kultowy, a co do porównań efektów Matrixa i Piratów to dyskusja jest jałowa, bo te dwa filmy mają zupełnie inną tematykę. Podstawą Matrixa są efekty, natomiast w Piratach jest to właściwie dodatek, więc trudno żeby były lepsze.