Elizabet jest w posiadaniu naszyjnika, więc tak samo jak reszta powinna być obłozona klatwą? I kiedy wybiega z kajuty Barbossy powinna być kościotrupem- niesądzicie??
Dlaczego miałaby ciążyć na niej klątwa? Klątwa dotknęła tylko tych, którzy wyjęli medalion ze skrzyni. Elizabeth tego nie zrobiła. Obejrzyj film dokładnie zanim znowu napiszesz coś takiego.
To podpada pod groźby karalne, bo mamy wolnośc słowa i mogę pytać o wszystko... Kto pyta nie bładzi. A ja własnie nie wiem dlaczego ona nie miałaby byc obciążona klątwą, skoro go praktycznie ukradła... A moneta, tez pochodziła ze skrzyni... czy gdzies pada wyrażenie- wziął bezposrednio ze skrzyni? Jesli tak to ja poprosze o ten fragment filmu, żebym mogła DOKŁADNIE obejrzec. Pozdawiam
Podpada pod groźby karalne? Czy ja cię czymś obraziłem? Odpowiedziałem na twój temat. Ty możesz pytać, ja mogę odpowiadać :)
Na początku filmu Elizabeth widzi młodego Willa za burtą. Ratują go. Elizabeth zdejmuje mu z szyi medalion. To nie na Elizabeth ciąży klątwa. Bill Rzemyk (ojciec Willa) wziął monetę ze skrzyni. Po tym jak utopił się, okazało się, że potrzebna jest jego krew by zdjąć klątwę. Dlatego potrzebna była krew Willa (bo jego ojciec wyjął medialion ze skrzyni. Ponieważ nie żył potrzebna była krew jego potomka - Willa). Elizabeth nie wzięła bezpośrednio monety ze skrzyni, dlatego klątwa jej nie dosięgnęła.
Każdy kto wyjął monetę ze skrzyni został obciążony klątwą. Jack wyjął medalion gdy rozmawiał z Barbossą. Żeby zdjąć z siebie klątwę musiał zapłacić. Zapłacić swoją krwią. W filmie nie ma fragmentu, w którym Elizabeth bierze medalion ze skrzyni, dlatego klątwa jej nie dosięgnęła :)
Żebyś lepiej to zrozumiała proponuję obejrzeć kilka fragmentów ze szczególną uwagą. Ta scena jest najważniejsza. Jak tę scenę dokładnie obejrzysz to zrozumiesz :) Rozmowa Elizabeth i Barbossy na Czarnej Perle (mówi o medalionie i o tym, w jakiej sytuacji spada klątwa - kiedy się weźmie medalion ze skrzyni).
Początek filmu po tym jak Elizabeth zauważyła Willa za burtą.
Moment kiedy Barbossa pyta się Elizabeth o to, czy ona jest dzieckiem, które przybyło do Anglii 8 lat temu (chodzi o Willa).
Rozmowa Elizabeth i Willa na statku (tłumaczy sprawę z medalionem).
Pozdrawiam