PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 741 tys. ocen
7,7 10 1 740659
7,3 78 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Film dla mnie wspaniały (mój ulubiony), ale nawet on nei jest wolny od błędów. Znajdują się w nim nielogiczności. Spróbujmy tutaj je zebrać i, jeśli to możliwe, znaleźć jakieś logiczne uzasadnienie dla nich :D.

Zaznaczam, że nie wszystkie nieloiczności poniżej napisane były zauważone przez mnie, część przeczytałam np. w "Ciekawostkach".

słynne jabłko wypadające z martwej ręki Barbarossy - w poprzedniej scenie go tam nie ma! Ewentualne wytłumaczenie może być takie, że Barbarossa, szykując się na zdjęcie klątwy, schował gdzieś do kieszenii ten owoc. Jednak wątpliwe chyba jest, ze padający kapitan w mgnieniu oka wyciągnął jabłko tylko po to, by zaraz je upuścić... Mimo to scena mi się podoba - pokazano w neij wyrażnie, że Barbarossa, mimo zdjęcia klątwy, nie będzie się już z tego cieszył - normalne, prawdziwe życie (czego symbolem dla kpt było właśnie zielone jabłko, jak można się domyślać z wielu scen w filmie) zostało dla niego i tak stracone.

Dlaczego piraci z Czarnej Perły walczą? Po co odpierają ataki wroga? Wydaje mi się, że neipotrzebnie odpierają ataki szabel (czy czegoś tam), skoro i tak nei zginą... Łatwiej i szybciej było by dla nich przyjmować ciosy wroga, a samemu w tym samym czasie rozpruć mu brzuch. Oszczędność czasu. Byłoby to bardzo łatwe, wszak przeciwnik nie spodziewa się takiego zagrania. No, ale to zniszczyłoby urok filmu... ;)

Walka w kuźni. Will wbił szablę w drzwi powyżej belki zamykającej drzwi, uniemożliwijąc Jackowi jej podniesienei i tym samym ucieczkę. Widzimy, że broń wbiła się bardzo mocno, Jack nie jest w stanie jej wyciągnąć. Potem walka trwa jeszcze jakąś chwilę, po czym pirat wyciąga pistolet i każe Willowi odsunąć się, by mógł uciec przez drzwi... po co? przecież są one zablokowane przez szablę kowala! Jack i tam nie mógłby ich otworzyć! Chyba, że coś w tej scenie mi umknęło...

Zaznaczam jeszcze raz, że mych neidociągnięć film dla mnei jest świetny. Piszcie, co znależliście i poprawcie moje błędy.

ocenił(a) film na 10
okapika

Co do tych drzwi...Po drugiej stronie kuzni były jeszcze jedne drzwi, nie zablokowane przez szablę. Jack chciał przez nie uciec, ale will mu je zastawił. o to chodziło.
Oglądając film nie zastanawiałam się nad błedami, tylko treścią, i mimo, że oglądałam go 50 razy, nigdy nie wypatruję niedociągnięc:)

ocenił(a) film na 10
Mery_4

A kiedy Elizabeth Swann ściąga sukienkę przed skokiem do morza???
Rzuca ją Barbosie i mówi
-Czarna jak twoje serce! (chociaż suknia była bordowa:))
a Barbossa
- O, jeszcze ciepła!
Jak mógł czuć ciepło sukienki skoro ciązżyła na nim klątwa???
Sam przecież mówił że nie czuje już nic, nawet ciepła kobiecego ciała!!!

okapika

Oprócz tego drobnym błędem jest sprawa kajdanek, które na samym początku zakładają Jackowi... Przecież niemożliwe jest tak zarzucić ręcę na linę i zjechać po niej!
I taki miły szczególik - czy ktoś zauważył tatuaż Deppa, który widać w jednej ze scen? Nie ten na ręcę tylko...hmmm... drugi :) :) :) :) obejrzyjcie uważnie ;)
Kwestia z jabłkiem faktycznie nie jest przekonująca lecz masz rację: wyrazista i przemyślana. Gdyby Barbossa zdech bez żadnego głębszego sensu było by mniej ciekawie!!!!!!!! :) Pozdrawiam cię!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fanka "Piratów" i "Prince of Persia"... :)

ocenił(a) film na 10
Kaileena_Farah

Ogladnelam filmik z dobre pare konkretnych razy i nigdy nie zauwaaylam drugie tatuazu. Z ciekawosci ogladnelam dla tego jeszce raz ten fil ale nic nie zauwazylam. Gdzie on ma ten tatuaz??

anka309

łańcuch był na tyle długi że depp był w stanie go przeżucić na drugą strone ( sprawdz dokładnie w jaki sposób zjezdza po linie), co do jabłka to zgadzam sie z wami że ten element dodaje klimatu scenie ale jabłko niewzieło sie z nikąd (barbosa wchodząc do jaskini podrzuca nim).