PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 740 tys. ocen
7,7 10 1 739811
7,3 76 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Nie lubie narzekać na dobre filmy, zwłaszcza na film tak genialny jak Piraci z Karaibów, ale jest w nim mnóstwo pomyłek i błędów. Sam zauważyłem kilka ale na pewno jest ich duuużo więcej (w pewnej gazecie pisało że ponad 280). Wpisujcie jakie pomyłki zauważyliście.

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

Kiedy Jack przerzucił kajdanki przez linę i zjechał po nią... A jak on to zrobił, to nie rozumiem... A poza tym to wiecej jakoś nie zauważyłam ;D.

ocenił(a) film na 10
Jeanne

To akurat nie jest błąd - Jack złożył łańcuch na pół, przyjrzyj się uważnie, a potem spróbuj jak ja z jakimś sznurkiem. Da się. Za to łańcuch wydłuża się w różnych scenach. To przeczytałam i sprawdziłam. A sama zauważyłam, że kiedy Jack z tej dźwigni kręcącej się ląduje na tym słupie z liną i pokazany jest z oddali, to wyraźnie widać, jak macha rękami i nie ma żadnych kajdanek. Jak jeszcze coś zauważę, to napiszę :-)

ocenił(a) film na 10
martamar16

A propo kajdanek i łańcucha to racja : składa na pół, ale w scenie chwilkę wcześniej gdy wymachuje rękoma widać niewyraźnie łańcuch, który je łączy:)

Jeanne

"Kiedy Jack przerzucił kajdanki przez linę i zjechał po nią... A jak on to zrobił, to nie rozumiem... A poza tym to wiecej jakoś nie zauważyłam ;D."
Też mnie to zaciekawiło...

JaszczurXP

Jak pirat walnął Willa w głowę, a on mdleje i jak spada to widać kawałek materacu.

ocenił(a) film na 10
femles_CS

Ja zauważyłam, że jak Lizzie wpada do wody to ma ten piracki medalion itp. a jak już leży na dnie i Jack po nią płynie to już tego medalionu nie ma. I jak Jack zarzuca jej na szyję łańcuch to też nie ma tego medalionu.

Jeanne

Na końcu filmu jak Jack płynie w stronę "Czarnej Perły" to statek ma białe żagle, a jak Jack jest już na pokładzie "Czarnej Perły" to statek ma czarne żagle.

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

W "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły" jest taka pomyłka jak: kiedy Will rano budzi się na ulicy po uderzeniu pirata w tle widać dziewczynkę która zamiata przed domem. To ta sama aktorka, która na początku filmu gra młodą Elizabeth.

Również gdy Elizabeth (sam na sam) rozmawia z Norringtonem, mówi mu że sie dusi, a on nic. Wtedy Elizabeth traci przytomność i wpada do wody. Lecz gdy spada w pierwszym ujęciu widać, że jej kapelusz spada za nią. Natomiast kiedy w następnym ujęciu jest pokazany Jack i dwóch żołnierzy, widać jak Elizabeth wpada do wody, lecz jej kapelusza już nie ma.

ocenił(a) film na 7
zoolog100

Irys - nie masz racji. To się tylko tak wydaje przez słońce padające prosto na żagle. Dokładnie widac że żagle sa czarne - jedynie połyskują w słońcu.

Co do kapelusza - jest lekki i ma duża powierzchnię - mogł więc spadac wolniej. A może wpadł na skarpę i na niej zawisł? NIe wiem, ale faktycznie jest to błąd. Trudno zauważalny - ale jednak błąd.

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

Oj wy się nie znacie. To był magiczny latający kapelusz, który wskazywał Norringtonowi kierunek, w którym upadła jego ukochana.

femles_CS

Ale największą wpadką to było to:
Barbossa mówił, że oni pod wpływem klątwy nic nie czują. A wcześniej jak Elizabeth obrzuciła Raghettiego rozżarzonymi węgielkami to krzyczał, że go parzą. A później jak Barbossa chce wrzucić Lizi do morza to ona mu oddaje suknię, a Barbossa na to, że jeszcze ciepła.

ocenił(a) film na 10
femles_CS

A moim zdaniem z tym "nie czuję nic" to po prostu przesadzał :-)

ocenił(a) film na 10
martamar16

A i szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich fanów filmu!! :-)

użytkownik usunięty
femles_CS

"A później jak Barbossa chce wrzucić Lizi do morza to ona mu oddaje suknię, a Barbossa na to, że jeszcze ciepła."

...ale za to jak seksownie to powiedział :D

JaszczurXP

W 3 część Davy Jones przychodzą do uwięzionej Tii Dalmy wsadza tą swoją rękę i nie może wyjąć, a za chwilę cały przechodzi przez kraty :/ Tak samo jak w walce ze Sparrowem - potyka się o różne przedmioty, ale 'wchodzi do środka' tego koła czy czegoś tam okrągłego, co po przekręceniu wywołuje Krakena.

JaszczurXP

Zauważyłem mały błąd, mianowicie w III części Piratów najpierw Jack stwierdza, że w luku Davy Jonesa nie ma wiatru (w scenie z Czarną Perłą na pustyni) a kawałek dalej, już podczas rejsu, Tia Dalma (uwięziona bogini Kalipso) potwierdza te słowa... ciekawe czym jest to, co porusza ich włosami??? tak na marginesie... wiecie może drodzy przyjaciele kim/czym jest Doldrum? pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Ja zauwazyłam jak w I części Jack zchodzi ze swojego "statku" ( tego co wystawal tylko rzagiel) lewa noge, apotem postawil prawa.

użytkownik usunięty
JaszczurXP

III część, ferajna płynie na kraniec świata, jest tak zimno, że gściu odłamuje sobie palec o stopy. Tymczasem nasi główni bohaterowie chodzą sobie w koszulach rozpiętych pod szyją, na pełnym luzie. Wiarygodne jak cholera.

Wpadka wpadek to oczywiście scena scena śmierci Barbossy. Facet rozchyla koszulę, żeby zobaczyć ranę po postrzale i widać, że ma puste ręce. Chwilę potem pada, wydaje ostatnie tchnienie, a z łapy wypada mu jabłko i turla się po stosie złota. No ja cię sorry!

Takich "momentów" było sporo, tylko te akurat najlepiej pamiętam.

Tak to wszystko prawda... ale pamiętajmy że Piraci z Karaibów są filmem Disneya i należy go traktować w kategoriach baśni, opowieści o "dobrym złym" bohaterze... choć jest parę uchybień rażących nawet jak na ten gatunek.

ocenił(a) film na 8
soad80

'Piraci z Karaibow sa filmem Disneya i nalezy go traktowac w katergoriach basni'
I co z tego. Film jest filmem i wg mnie kazdy film powinien zostac dopracowany przez rezysera i montazyste, za to im sie placi. A to, ze jest to film lekki i po czesci przeznaczony rowniez dla mlodszych nie zwalnia go z trzymania poziomu.

ocenił(a) film na 10
bornstubborn

jeszcze nie słyszałem żeby filmy miały spełniać jakieś normy, badziew to badziew i tyle

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

To na początku kiedy Jack schodzi do portu to prawda. Nogi się zmieniają.
Zdziwiło mnie że nikt nie zauważył jednego zasadniczego i wrecz smiesznego błedu (w 1 cz.). Otóz Jack i Will chcą przedostać się na statek więc biorą szalupę. Są pokazani jak idą pod wodą i cała łódka jest pod wodą a później ze sobą rozmawiają. ROzmawiali pod wodą ? Ciekawe jak :P

ocenił(a) film na 8
enigmatique92

wogole lodka ta majac "w sobie" powietrze nie powinna isc na dno, a unosic sie na wodzie lub pod tylko tylko pod jej powierzchnia.