PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 741 tys. ocen
7,7 10 1 740659
7,3 78 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

pomóżcie

użytkownik usunięty

witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o takich formatach obrazu 1.85:1 16 : 9 1.66:1 , chcę kupić sobie dvd z piratami ale prosze powiedzcie jak te oto rozmiary wyglądają w praktyce na ekranie telewizora? Ile obrazu filmu jest faktycznie widoczne w telewizorze, bo jeśli tylko cieniutki paseczek a reszta to czarne pasy z góry i z dołu to chyba nie kupię tylko poczekam aż bedzie w telewizji i nagram na vhs. Z góry dzieki za odpowiedz......pozdrowki

ocenił(a) film na 9

2,35 : 1 ---> jeśli masz zwykły telewizor, tzw. kwadrat czyli format 4:3 to przy tym oznaczeniu nie będziesz widzieć za wiele, chyba, że sobie na pilocie wciśniesz zoom
1,85 : 1 ---> czyli pełne 16:9 pasy są niewielkie i ogląda się przyjemnie.
1,66 : 1 lub też 4:3 ---> pasów nie ma

Mam wydanie piratów na DVD i jest tam bodajże 2,35 : 1, na tv 4:3 oglądam na zoomie, czego efektem jest obraz 1,85 : 1
pozdro

użytkownik usunięty
aldareene

"1,66 : 1 lub też 4:3 ---> pasów nie ma "

I połowy z obrazu który można było zobaczyć w kinie również.

"oglądam na zoomie"

Oglądanie na zoomie jest jeszcze gorsze niż obraz 4:3 bo pokazuje ci tylko środek ekranu niezaleznei od tego w której częsci obrazu znajdują się najważniejsze elementy, Obraz wykadrowany do 4:3 zwykle przynajmniej pokazuje to co najważniejsze, choć jak dla mnei oglądanie tak wykastrowanej wersji to żadna przyjemność (ciągle się zastanawiam co bym jeszcze widział gdyby obraz nie był poucinany).

użytkownik usunięty

Ktoś tu chyba nie za bardzo rozumie na czym to wszystko polega.

Jeśli masz wersję szerokoekranową (1.85:1, 2.35:1) to zwykle są wtedy czarne paski u góry i u dołu, ponieważ obraz jest dostosowany do telewizora panoramicznego. Jest to taki obraz jak w kinie, czyli CAŁY. Filmy puszczane w TV są OBCINANE do formatu 4:3, w ten sposób niby wydaje się, że jest więcej bo masz cały ekran, ale tak naprawdę widzisz tylko wycinek całego obrazu (jakieś 60%) powiększony na cały ekran i tracisz całą resztę która się nie zmieściła w kadrze. Mneij więcej to samo ci daje oglądanie na zoomie co jest moim zdaniem wyjątkowo głupim pomysłem bo po prostu tracisz dużą część obrazu.

Kązde porządne wydanie DVD zawsze będzie miało te paski, jeśli nie oglądasz na telewizorze panoramicznym (bo na takim obraz zajmie cały ekran i będzie duży). Piraci są wydani właśnie w wersji widescreen (2,35:1) i dzięki Bogu, bo inaczej w życiu bym tego nie kupił (a własnie dzisiaj kupiłem :D)

użytkownik usunięty

http://www.film.org.pl/dvd/format_obrazu.html

Tu się wszystkiego dowiesz :)

ocenił(a) film na 9

Oczywiście, że wiem, że obraz jest ucinany, ale jeśli ktoś chce by bylo widać większy obszar na ekranie to musi zastosować zooma, nie ma rady. Obraz jest ucięty nieznacznie(zależy też oczywiście jak bardzo duży jest ten zoom) pozdro

użytkownik usunięty
aldareene

Jakoś nie widzę sensu robić zooma tylko po to żeby obraz zajął większą powierzchnię ekranu skoro przez to nie widzę całego filmu.

ocenił(a) film na 9

Zależy od gustu... oraz odległości widza od ekranu.