Ja... bardzo sory, za głupi temat... ale mnie interesanto, w której połowie (I cz II) wieku dzieje się akcja tego otóż filmu...już nie proszę o konkretną date...potrzebne jest mi to do mojego "niecnego planu"(-> nazwijmy to tak inaczej) ;p
pzdr
To wiem...;) ale w której połowie XVIII w?
Potrzebne mi to, bo muszę znaleźć osoby żyjące mniej więcej w tym samym czasie... ;p
Ale rozumiem, ze raczej jest to trudne dio stwierdzenia...;p jak sie wczesniej dowiem to napisze ;)
pzdr
Obstawiam pierwszą połowę XVIII wieku
Producenci trzeciej części przyznali że -
"Wygląd Singapuru z tych czasów nie jest zbyt dobrze udokumentowany - nieźle znany jest dopiero wygląd miasta i portu w XIX wieku. Z pewnością było to miejsce eklektycznego spotkania wielu wpływów architektonicznych. Na podstawie świadectw dotyczących innych miast chińskich z początku XVIII wieku zdecydowaliśmy się na ostrą, ekspresjonistyczną z ducha mieszankę wpływów chińskich i malajskich" - opowiada Henriches.
hmmm
wielkie dzinks
sprawdzałam w ciekawostakch, ale tego nie widziałam... może to nowy wpis...;p
pzdr
Tylko ciekawe czy te ciekawostki są wiarygodne... wiele razy się przekonałam, że ich weryfikacja pozostawia wiele do życzenia :(
A mnie też to bardzo, bardzo interesuje. Myślę, że pasjonaci mogliby ocenić na podstawie broni, statków, historii itp. Chociaż to nie jest żadna podstawa, bo twórcy akurat nie przywiązywali wagi do tej całej zgodności. Eh ;p
Na pewno akcja toczy się przed wojną stanów o niepodległość (Przy odczytywniu wyroku w pierwszej sekwencji trzeciej części: "Na mocy Jej Królewskiej Mośći" - kolonie są jeszcze brytyjskie). To już jakiś ślad ;p