Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Pirates of the Caribbean: At World's End
2007
7,7 399 tys. ocen
7,7 10 1 399369
6,3 43 krytyków
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

(Nie)wyjaśnione wątki!

użytkownik usunięty

1.Jaką krzywdę Jack wyrządził Sao Fengowi, że ten tak bardzo go nienawidzi i mówi, że jedynym powodem dla którego mógłby ściągnąć Jack'a z luka jest to, że z chęcią odesłałby go tam z powrotem?
2.Dlaczego Cutler Beckett kazał zabić Davy'emu swojego pupila-Krakena?
Dlatego, że był dla niego zagrożeniem w co wątpię czy dlatego, aby wyrządzić ból Jones'owi.Ale spójrzmy na to z innej storny.Mając na usługach samego Davy'ego Jones'a mógł też władać Krakenem, wtedy an pewno by zwyciężył.Przecież byłoby cudownie zobaczyć wielką bitwę koło wiru wraz z Krakenem.No i pozostaje jeszcze pytanie jak Davy go zabił?
Myślę, że po prostu specom od efektów specjalnych nie chciało się pracować nad kolejnymi scenami z potworem.
3.Jak Davy wszedł w posiadanie Krakena?
Słyszałem, że panem tego potwora zostaje ta osoba, którą Kraken ujrzy jako pierwszą zaraz po przebudzeniu ze stuletniego snu.
4.Myślałem, że Kalipso (która to wyraźnie gwarantowała) naprawdę dokona zemsty, wpadnie w furię i będzie ostra walka z zabijaniem.Tymczasem nic nie było.Pozatym Tia powinna żyć ponieważ Kalipso była tylko jako dusza w ciele śmiertelniczki.
5.Dlaczego Kalipso nie pojawiła się po dziesięciu latach na spotkanie?
6.Z kim Kalipso zdradziła Davy'ego?
7.Jakich magicznych mocy użyła Tia aby przywrócić do życia Barbarossę?

Wyjaśniło się za to coś czego bym się wogóle nie domyślał np.dlaczego Ragetti tak bardzo pilnuje swojego oka i czego tak naprawdę strzeże pies.

nie wiem czy mi to umknelo ale rowniez niewyjasnonym watkiem jest dla mnie relacja Beckett-Sparrow. W 2 czesci byla mowa o tym ze Sparrow na Becketcie pozostawil jakis slad... mozemy o tym uslyszec w rozmowie pomiedzy Becketem a Turnerem. Natomiast w tej czesci nie bylo o tym mowy. Pozostalo jedynie zblizenie na tajemnicza literke "P" na reku Sparrowa, ktora zawsze pojawiala sie na ekranie w trakcie albo zaraz po rozmowie z Beckettem. Myslalam [i chyba nie tylko ja z tego co pamietam ze wczesniejszych komentarzy] ze bedzie to wyjasnione w tej czesci. Moze za bardzo zwracam uwage na szczegoly ale ta drobna rzecz mnie irytuje xD jednak moze dopiero po ponownym obejzeniu tego filmu zobacze pewne szczegoly ktore zmienia moj punkt widzenia... ale watpie :PP

Justys

przypuszczam,ze nie mieli czasu tego wyjasnic, ale literka P, to pietno, jakim wczesniej oznaczano piratow. kiedy Beckett objal wladze, od razu ich wieszano. szczerze mowiac nie pamietam, czyja to byl;a reka, ale jesli Becketta, to Sparrow nie dosc,ze mu uciekl, to jeszcze przypali go zelazem, osmieszajac tym samym.

ocenił(a) film na 7

Co do 5. i 6. to moze chodzi o Jacka...
Kilkakrotnie w filmie jest sugerowane ze miedzy Tia Dalmą, a Jackiem coś było, i w II i w III części (choćby scena na plarzy w Davy Jones' Locker)

1.To ciekawy watek i kto wie, moze go rozwina np. w jakiejs powiesci. Mysle,ze go ponizyl bardzo [moze te blizny na twarzy Sao to jego sprawka], tym bardziej, ze sluzace w Singapurze smialy sie na wspomnienie tego.
2. Po pierwsze: Beckett byl typowym czlowiekiem oswieceni, o czym sam mowil [epoka rozumu itp.], wiec nie bylo w jego swiecie miejsca na potwory. Poza tym Kraken moglby byc zbyt nieprzewidywalny. Po trzecie mogl chciec pokazac Jonesowi swoja 'wuyzszosc'. Przypuszczam,ze Davy mogl przebic mu glowe kolkiem [tak robili Kartaginczycy ze sloniami] albo po rpostu wyprowadzic go na mielizne,zeby zdechl.
3.Jest wladca morz, wiec wladal i takim potworkiem, jako kapitan Holendra [to tam byl zainstalowany przyrzad do jego przywolywania], wedlug mnie. Mozliwe, ale pierwsze slysze.
4.Ktos krzyknal [Will?],zeby pamietala, kto namowil ich do zamkniecia jej w ciele smiertelniczki - Davy Jones. I to na nim sie zemscila, nie pomagajac mu w zaden sposob. Zginal w wirze, ktory wywolala.
5.Widocznie nie potrafila go kochac przez tyle czasu.Poza tym 'zsylala na mezczyzn najsmielsze sny', wiec nie bylo latwo jej zrezygnowac z tej rozrywki. Z reszt, Jack wspomina,ze spedzili rpzyjemne chwile razem ;)
6.Z Jackiem. No i przypuszczam,ze z wieloma innymi mezczyznami rowniez.
7.Pamietasz jej domek. Miala tam tyle sprzetu,ze pewnie potrafila duzo wiecej. To czarownica. w dodatku z Karaibow, wiec voo-doo, tworzenie zombie i przywolywanie zmarlych to dla niej nie pierwszyzna. No i jest wcieleniem bogini...

ocenił(a) film na 10

tia zdradziła go chyba z jackiem bo wyraźnie widać ze mieli kiedyś romans ;)

a nie uważasz ze te nie wyjaśnione wątki mogą zostać wyjaśnione w 4 cześci?
kolejny powód by powstała ;)

a kraken według mnie mogł zabić becketta dlatego kazal davemu jonesowi go zabić

tak według mojego rozumowania było;)