Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

Pirates of the Caribbean: At World's End
2007
7,7 399 tys. ocen
7,7 10 1 399413
6,3 43 krytyków
Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na krańcu świata

mała recenzja

ocenił(a) film na 7

Cóż tu pisac o filmie który jest 3 częscią z kolei, którego poprzednicy zarobili łącznie sam nie wiem do końca ile milionów dolarów, aktorzy są najbardziej rozpoznawalnymi, przystojnymi i rozchwytywanymi w branży. Może to, że film się genialnie ogląda, bez chwili znudzenia. Mimo iż trwa troche ponad 180 min, wątki są miejscami naciągane ale kilka scen naprawde powala, jak chociażby, moment w którym Sparrow przemierza "pustynny" ocean, na pokładzie swojej Czarnej Perły ,a "cieczą" są milony krabów:) Takich rozwiązań jest więcej, wspomnę jeszcze tylko o walce Perły z Holendrem w maelstormie, no po prostu brak słów. W tym miejscu czas na efekty specjalne. Niestety nie powiem wiele, bo i wiele mówić nie trzeba po prostu cudowne, jak na XXIw przystało, kinematografia na wyskokim poziomie:)Aktorzy w swoich rolach są świetni, nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kreacje ktorą stworzył Depp, i nie obchodzi mnie czy Jack Sparrow jest gejem czy pijakiem:P Jedynym mankamentem jest scena monologu Elizabeth. Przy całym szacunku i uwielbieniu dla jej kobiecych wdzięków i umiejętności aktorskich, doświadczenie nauczyło mnie, że sceny kobiecych monologów w filmach ostatniego półrocza, są lekko rzecz ujmując niepotrzebne, a nazywając rzeczy po imieniu psują ogólny obraz filmu. Sam film napewno nie zaskoczy ogółem fabuły, ale pomysłowścią detali i pojedynczych scen, również samo zkończenie jest zaskakujące i daje dobre wyjście do rozpoczęcia, IV części która jak wiadomo bedzie. Na koniec, wspomne o najwazniejszym genialnej muzyce Hansa Zimmer'a, która jest dopełnieniem, swoistą wisienką na torcie. Film dostaje odemnie 9. Nie mógłbym mu dać z czystym sumieniem 10 choć... ok dostaje 10 i rozpatrujemy go tylko jako film z gatunku stricte rozrywkowego:) Polecam go każdemu i życze miłego oglądania, AHOJ!!!!! Jo-Ho, all tougether XD