Wielu z was sie pyta, na czym polegała ich relacja, co Jack zrobił Beckettowi, że ten tak go nienawidzi, a z drugiej strony chce miec go na usługach Kompanii Wschodnioindyjskiej.
Jest to kolejny "bezsens" ze strony Disneya, ponieważ wytłumaczenie owego wątku możemy znależć TYLKO na oficjalnej stronie internetowej Disneya (ale tam tego nie znalazłam) i w grze komputerowej (z tąd wiem) pt. "Legend of Jack Sparrow". Kolejny chwyt matketingowy - chcesz wiedzieć, kup grę.
Jezeli chodzi o sama relację: (spoilery, nie chcesz, nie czytaj ;))
Jack jest synem Kapitana Teague, który niegdys słuzył Kompanii (matką Jacka była jakaś indyjska kobieta, bliżej nieokreslona, niestety. (przypiski: niektórzy sądzą, że nie była indyjką, a indianką, ze względu na dwojakie tłumaczenie słowa "indian" - indyjski, indiański) ale raczej indyjką - Jack urodził sie w Indiach w Kolonii Brytyjskiej.
Jack urodził się w Brytyjskiej Kolonii w Indiach (jak juz pisałam ;)), a raczej w jej pobliżu - na morzu w trakcie tajfunu, na statku Kompanii.
Pracował dla Kompanii Wschodnioindyjskiej, dla Becketta, od którego dostał statek handlowy 'Wicked Wanch' (z ang. 'knotliwa jędza', dosł.). Był "agentem" Kompanii, miał na nim wykonywać róznego rodzaju robotę dla Becketta, ale pewnego razu, kiedy miał przewozic niewolników z Indii, odmówił i wypuścił ich w Afryce. Beckett zatopił "Wicked Wanch" i nazwał Sparrowa piratem (odciśnięcie 'P' na przegubie Jacka).
Sparrow przyjął nową "profesję", o ile można tak nazwac piractwo ;) i został piratem, który osiągnął wiele w tym fachu, jak wiemy :)
Pózniejsze wydarzenia znane sa juz z filmu: prośba Jacka do Davy Jonesa o odzyskanie Czernej Perły z morskich głębin, pakt o swoje zycie (trzynascie lat Jack miał być kapitanem Perły, po czym spłacić dług - oddać duszę na usługi Jonesa na 100 lat). Później Jack był Kapitanem przez 2 lata, po czym Barbossa zorganizował bunt załogi, pozbyli sie Jacka, zostawiając go na smierć na wyspie, czemu przeciwstawiał sie tylko jeden człowiek załogi - "Bootstrap" Bill Turner, kończąc przez to na dnie, ale nakładając wcześniej na załogę klątwę Azteckiego Złota. Resztę już dobrze znamy i pamiętamy :)
Mam nadzieję, że pomogłam w jakis sposów tym, którzy nie wiedzieli, o co chodzi w relacji Sparrow - Beckett :)
ps. jeżeli chodzi o jeszcze wcześniejsze przygody Jacka, dokładnie: jako nastolatka, nalezy siegnąć do książek wydanych przez Disneya, napisanych przez Roba Kidda (sa to chyba 4 książki), opowiadające własnie o wczesnych latach zycia Jacka i jego uwczesanej załogi na małym statku "The Barnacle" ("barnacle" to po angielsku jakiś gatunek skorupiaka ;) owe wydarzenia, jeszcze mało pirackie, raczej na zasadzie młodzieńczych zabaw, wpisują sie chyba na okres przed pracą na "Wicked Wanch" dla Becketta. I to chyba tyle :)
chodzi o to ze ja wiem o tym co tu napisalas. Czytalam te wszystkie szczegoly a mimo to dreczy mnie kwestia ktora byla poruszona w dwojce, a mianowicie o tajemniczym sladzie jaki Jack pozostawil na Beckecie. Beckett mowi do Willa cos w stylu " kazdy z nas pozostawil na sobie slad", potem nie odpowiada na pytanie "jaki slad pozostawil na tobie?"
i to mnie wlasnie intryguje xD z tych dziwnych zblizen na reke Jacka domyslam sie ze tym znakiem byla literka 'P' ale ze strony Becketta co bylo tym sladem? nie wyjasniono tego...
Też zwróciłam na to uwagę, ale fakt - nie do końca to zrozumiałe... Może Jack też Beckettowi coś gdzieś odcisnął xD
Może chodzi o to, że Jack w pewien sposób pokrzyżował szyki Becketta i Kompanii?
Ale możemy się chyba tylko domyślać... Jak kilku innych rzeczy, heh..
tez sie zastanawiam nad tym, ze moze ten slad znajduje sie w zbyt intymnym miejscu zeby je pokazywac publicznie xD hehe
Myślę, że jeśli w sparwie Becketta chodzi o ślad w znaczeniu raczej przenośnym niż dosłownym, o jakieś piętno odciśnięte na nim nie poprzez rozpalone żelazo, ale poczynania Jacka :)