Dziwią mnie negatywne komentarze odnośnie czwartej części.
Kluczem do zrozumiena jest właśnie, fakt że to kolejna część. Osoby, które były znudzone już w trakcie poprzednich po prostu nie powinny iść do kina. Jak w każdej serii, w której filmów robi się więcej niż jeden liczyć trzeba się z tym, że w pewnym momencie fabuła an tym traci (wyjątkiem są chyba te, które opierają się na książkach, i to oczywiście tych dobrych).
Mimo wszystko, film nie nudzi. Muzyka jest świeta, nawet dźwięki w tle (np. kiedy Barbossa opowiada o porwaniu Perły) oddają charakter świata. Powtarzający się fragment? To chyba oczywiste, że akurat w TYM filmie akurat TEN fragment będzie się powtarzał.
Jeżeli ktoś czuł, że druga lub trzecia część to było już za dużo - niech nie idzie i nie marudzi. A tym, którzy uwielbiają Deppa czy też po prostu filmy przygodowe, zwłaszcza serię o Piratach z Karaibów, jak najbardziej zachęcam!
Mnie wszystkie 3 części się podobały i mnie nie nudziły, oglądałem po kilka razy. Na 4 chcę iść do kina tylko waham się czy na 3d czy na klasyczną...
hm, niewiele było efektów 3D, ale jak już były, to robiły wrażenie :D także Twój wybór, bo nie wiem jak wyglądał w klasycznej wersji ;]
Te kilka efektów 3D (chyba mniej niż 10 rzeczywiście widowiskowych) nie jest moim zdaniem warte droższego biletu i zmęczenia oczu.
A w temacie:
Poprzednie części uwielbiam, mogę je oglądać bez końca. A im więcej czasu upływa od seansu "czwórki" tym bardziej jestem zniesmaczony. Zniesmaczony zmarnowanym motywem Czarnobrodego, który robi wrażenie tylko przy pierwszym pojawieniu się na ekranie, zniesmaczony wciśniętymi na siłę zombie i kordelasem, który zdalnie steruje Zemstą Królowej Anny, zniesmaczony papierowymi postaciami Philipa i Sereny, Barbossą, w którym więcej z Lionela Logue'a ("The King's Speech") niż z Barbossy, brakiem bitew morskich, niewykorzystanym potencjałem Hiszpanów...
Jedyne co trzyma poziom poprzednich trzech filmów to akcja w Londynie, potem można znaleźć może kilka wartych uwagi scen.
ladyofpain napisał: "Dziwią mnie negatywne komentarze odnośnie czwartej części."
To zależy od nastawienia. Dla mnie od początku było wiadomo, że 4 nie będzie już "tymi" piratami i nie nastawiałem się na film zbyt wysokich lotów (w porównaniu do poprzednich części). Muszę powiedzieć, że z takim nastawieniem można spokojnie iść do kina (byłem na 3D - jest ok).
Bardzo na plus był komediowy charakter piratów. Wątek misjonarza przywiązanego do masztu, bo był za bardzo uciążliwy dla Czarnobrodego - bomba. I oczywiście teksty Jacka typu (do Penelopy na końcu) ( KTO NIE OGLĄDAŁ FILMU NIECH GO NIE CZYTA BO STRACI NIEZŁY UBAW!!!) dlatego napiszę go na końcu postu w "xxxxxx-sach", żeby nie rzucał się w oczy.**
A jeżeli chodzi o minusy filmu:
1. szkoda, że nie było tych dwóch "przygłupawych" piratów ( tego z drewnianym okiem, jego kompana i psa z kluczami) - mam nadzieję, że w 5 części odnajdą się na czarnej perle wydobytej z butelki Czarnobrodego.
2. nie było - jak mawiał na niego Sparrow - eunucha (Blooma) i panny Swan. (to oczywiście było wiadome zanim film powstał, ale szkoda) fajny byłby bowiem wątek z nim jako kapitana latającego holendra.
3.Zrezygnowali z zawiłej fabuły. Film był właściwie 1-2 wątkowy. (zależy co kto lubi, ale ja wole filmy, gdzie jest wiele wątków)
4. Zakończenie - w 2 i 3 części było dość zaskakujące (nie pamiętam jakie było w 1), a tu takie trochę "bez vervy".
Ogólnie za film jako kolejna część piratów 5/10, a za film jako tylko film 8,5/10 ,czyli 7/10 w zaokrągleniu.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ** "gdybyś miała siostrę i psa, to wybrałbym psa" xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
świetna cześć!!!lżejsza niż 3. Swoją drogą szkoda że wątek Czarnobrodego był kiepsko poprowadzony. Ale wreszcie mamy ktp. Jacka jakiego brak mi było w 3 części. Tu SPOILER SPOILER!!!lata za żyrandolu i wcina ciasteczka u króla. I powiem Wam miał świetne wejście w sądzie i walnął tą swoją typową logikę (vide szukanie klucza ze Skrzyni Umarlaka ;))). Johnny jest niesamowity. Gdzieś kiedy wpadł mi w ręce wywiad z Johnnym (przeprowadzony po zrealizowaniu 1. części) i mówił on tam że może zagrać nawet w 7. częściach tak mu lezy ta postać. I rzecze prawdę Pan Depp to rola dla niego!!!
Anyway..idę jeszcze raz!!!
"Kluczem do zrozumiena jest właśnie, fakt że to kolejna część."
Naucz sie najpierw interpunkcji, bo twoje zdania nie maja wogole sensu, a dopiero wtedy sie wypowiadaj.
W twoim zdaniu przecinek powinien byc przed "że".
Kluczem do zrozumienia jest wlasnie fakt, że to kolejna część.
nie rozumiem idei czepiania się samej interpunkcji. człowieku, jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie wypowiadaj.
wielcy ku*wa siewcy poprawne polszczyzny...
Kolejny film z serii, więc wiadomo, że muzyka będzie się powtarzać. Ale i w 2, i w 3, było dużo nowych melodii, a w 4 ledwo 2 czy 3 (syreny, Zemsta Królowej Anny, kawałek przy fontannie). Kiedy Jackie huśtał się na żyrandolu, w tle leciała przerobiona muzyka z bitwy morskiej na krańcu świata, co nijak się miało do sceny u króla.
Co do 3D - średnie. Jedyny dobry był z kroplą wody, ewentualnie jeszcze syreny pod wodą. W 3D lepiej wyglądałaby Skrzynia Umarlaka, gdzie efekty specjalne były świetne... Na szczęście u mnie funkcjonuje coś takiego jak Tani Wtorek, więc nie przepłacałam.
"Kluczem do zrozumiena jest właśnie, fakt że to kolejna część. Osoby, które były znudzone już w trakcie poprzednich po prostu nie powinny iść do kina"
A jak poprzednie trzy części mi się bardzo podobały, a ta nie bo była słaba to co? :D
widizsz na wstepie ci powiem, ze potecjal ktory miala pierwsza czesc, rozmyl sie w trojce. Czwarta czesc jest calkowitym nieporozumieniem, bo calkowicie sie rozni od pierwszej. Chocby postac jacka, ktory w pierwszej czesci byl negatywna postacia, a teraz wrecz zaraza dobrocia. Zadnych bitwe morskich (na marginesie powiem ze czuje sie oszukany, bo na plakacie byly!!!) Wiadomo bylo odpoczatku, ze film jest zrobiony tylko dla pieniedzy, ale scenariusz tego filmu jest nudny.
Tak na marginesie seria powrot do przyszlosci, alien, termiantor, godziny szczytu, nieśmiertelny z lambertem, american pie z głownymi aktorami, die hard, szybcy i wsciekli. Wymieniac mozna dlugo, piraci stali sie seria pila, po rewelacyjnej jedynce dramatyczny spadek poziomu scenariusza po 2 czesci !
http://spectacularmovie.blogspot.com/2011/05/piraci-piratom-nierowni-piraci-z.ht ml
Z mojej recenzji nie dowiecie się kompletnie nic, więc nawet jej nie czytajcie <zachęca>
Ranking POTC pod względem fajności w mej opinii : 1 > 4 i 3 > 2
Ranking POTC pod względem scenariusza i w ogole : 1>3>4 i 2, bo 4 ma wiele niedociągnięć itd, po prostu słabe wątki z dupy, a dwójka strasznie nudna miejscami.