Wiem ,że jako wielka fanka sagi POTC powinnam sie wstydzic ,że tego niewiem ale powiedzcie czy pzk@ zdobyli Oskara?? jak tak to za co
Jak to nie zdobyła ?? Przecież dostali za FX i słusznie bo Efekty były wyborne, a szczególnie davey Jones :-)
Były też nominacje zdaje się za dźwięk, montaż dźwięku i scenografie.
JA osobiście życze ostatniej części by znów zgarnęła za FX, może fanem piratów nie jestem ale film mi sie podobał i technicznie jest bez zarzutu. A faworyt wizualny pt. transformers mnie najnormalniej wkurzył. miało być pięknie wyszło wielkie nic.
Pewnie, że 2 dostała Oscara za efekty specjalne: http://oscary.onet.pl/0,1492898,news.html, w tym roku 3 też jest nominowana do oscara za najlepsze efekty specjalne i za najlepszą charaketyzację...pozostaje tylko trzymać kciuki
Fakto dostała oskara. Ale bynajmniej nie dlatego że efekty były jakies niesamowicie dobre. Ogólnie rzecz biorąc były po prostu niezłe.
Oskora film dostał dlatego, że zwyczajnie w roku 2006 nie było zbyt wielkiej konkurencji w tej dziedzinie. Ot na przykład "Posejdon", a tak poza nim to niewiele. Wśród tych filmów Skrzynia Umarlaka faktycznie pod zwględem efektów prezentowała się najlepiej.