Szczerze mowiac to co zobaczyłem przerosło moje najśmielsze wrażenia, chodź uważam że jedynka była świetna i spokojnie zasługuje na 10 pkt to dwójka bije ją na głowe i to pod każdym względem. Dwojka posiada to wszystko co jedynka, ale w lepszym wydaniu plus kilka nowych dobrze przemyślanych pomysłów, a walka na kole i fajny klimatyczny początek to po prostu mistrzostwo. Zaczynając od rewelacyjnej muzyki, w jedynce była co najwyżej bardzo dobra, kapitalnych zdjęciach pracy kamery i montażu, i to widać w porównaniu do jedynki, posiada lepszą i intrygującą fabułe, lepsze dialogi, gdzie w jedynce było ich w niektórych momentach za dużo i nic nie wnosiły nowego do filmu tylko leciutko przynudzały, aby zapchać dziure czasową, a kończąc na rewelacyjnych efektach specjalnych. Ogólnie poziom techniczny jest zdecydowanie lepszy niż w jedynce, plus lepszy scenariusz ze zwrotami akcji i troche humoru. Jedynka jest kierowana głównie na młodszą widownie, natomisat dwójka jest bardziej mroczniejsza, tajemnicza, takie fantasy na pograniczu horroru, z kilkoma mocniejszymi scenami, jak na ten przedział wiekowy, i to mi sie w tym podobało że nie zrealizowana w typowy sposób przez Walta Disney'a czyli kierowana głównie dla najmłodszych, ale już bardziej dla wszystkich. Film jest niesamowicie widowiskowy wciągający, jeden z najlepszych filmów tego gatunku jakie widziałem.