Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006
7,8 433 tys. ocen
7,8 10 1 433354
6,8 46 krytyków
Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Whoaa 14zł mądrze wydane :D Od czego zacząć :] Historia jest świetna, motyw ożywienia legendy Latającego Holendra robi. Ogromna ilość humorystycznych scenek. Brawa dla scenarzystów, którzy napisali dialogi (szczególnie Jacka). Przypomina mi się sytuacja z Matrixem 2,3 oraz z Nocną i Dzienną Strażą. A mianowicie zarówno Piraci2, Matrix 2 i Nocna Straż były częśćią większego dzieła i pozostawione same sobie dają wiecej pytań niż odpowiedzi, przez co nie mogą pozostać same sobie. Druga część nie jest opowieścią zamkniętą jak jedynka, przez co chyba troszke traci uroku, ale tak rozbudowaną opowieść nie dało się pokazać w 2h. Muzyka Zimmera jak zwykle miażdzy, melodia z pozytywki Jonesa jest poprostu piękna, tak samo jak utwór jack sparrow. Stwory i efekty stoją na wysokim poziomie, a akcja z kołem młynarskim to zaiste ciekawa innowacja :D

minusy ?
Jeżeli porównać ją do pierwszej części to akcja dużo razy poprostu siada. W jedynce było zdecydowanie więcej akcji. Tutaj postawiono na jakoś, a nie ilosć:] Bo jak już się coś dzieje to z rozmachem :-)
I nie ma teggo zaskoczenia z pierwszej częśći :] Mniej więcej wiadomo czego człowiek się może spodziewać.
Ale co jak co jest to najlepsza kontynuacja filmowa od czasu TAXI Bessona, czy Asterixa. Dlaczego 10 ? Bo to film, który w 100% spełnił moje oczekiwania, pozwolił mi wyluzować się i rozerwać.

ocenił(a) film na 6
Redgard

Po za tym jest dowodem, że można mądrze rozplanować budżet filmu i zrobić film z super efektami i z bardzo ciekawą fabułą, i postaciami. :-)