Filmu o takiej tematyce jeszcze nie było (pomijam obie części 'Mumii'). Chętnie obejrzę z czystej ciekawości :)
No właśnie - tematyka rzadko poruszana w filmach. Miałam nadzieję na coś przyzwoitego, ale po zwiastunie ta nadzieja chyba mnie opuściła :)
zdecydowanie kicz, i powielanie patentów na straszenie. na pewno go obejrzę. piramidy to super motyw.
+ brak ujęć z ręki
+ klaustrofobiczne i ciemne wnętrza piramidy
- zwiastun nastawiony na jump scenki - straszak skuteczny lecz wtórny
- morderczy egipscy bogowie przedstawieni jak typowe mutanto-zombiaki rodem z "Zejścia", "Czarnobyla" lub "[rec]" - dość rozczarowujące. mam nadzieję, że w filmie będą chociaż mówić.
- ekipa nie zapowiada się zbyt ciekawie
I tak w ogóle o co chodzi z tymi maskami? Wpierw powietrze jest tak toksyczne, że zabija archeologów na powierzchni. Bohaterowie wchodzą w maskach przeciwgazowych, ale potem i tak je zdejmują. Wpadają do jeszcze niższej i pewnie niezbyt przewiewnej komnaty, ale i tak dalej sobie chodzą spokojnie bez masek. Prequel "Prometeusza"?
Na dzień dzisiejszy "Piramidzie" bliżej do shitu, niż do hitu, ale i tak się jeszcze łudzę.
Co do motywu z aktorem który otworzył piramidę i dostał toksycznym powietrzem. Wydaje mi się, że to nie było toksyczne powietrze znajdujące się w pieramidzie(archeolodzy tak myślą na początku) tylko, że to był system zabezpieczający wejście, ujmując prościej pułapka która aktywuje się przy otwarciu budowli.
Osobiście myślę, że film totalną klapą nie będzie, ale nie łudzę się (mówiąc filmwebowo), że zasłuży na ocenę dobrą(7).
mała ekipa w środku - mało straszaków
zombie/mutanty/kosmici w środku - yhm nic nowego
schemat powtarzalny ktoś zostaje porwany/zamknięty gdzieś i próbuje uciec - nuda
brak ujęć z ręki - mam nadzieję że jednak w filmie bedą w końcu ff jest na czasie teraz
wg mnie zmarnowany potencjał mogli zapodać ekipę z 20 osób, bo przecież to piramida powinno w niej być sporo pułapek coś, mogliby zrobić z tego ostre gore
Czego można spodziewać się po filmie, którego reżyser nawet nie wie ile tak naprawdę piramida ma boków?
Nietypowy temat+charakter nieco paradokumentalny+otoczka historyczno-naukowa. Może się udać, chociaż zapewne spełznie w stronę dziwnych planów scenarzystów jak m.in. Tragedia na przełęczy Diatłowa