Po zwiastunie widać, że film jest kręcony tak jak np:blair witch project, projekt:monster .Ja za tym osobiście nie przepadam,ale na pewno go zobaczę.
Ale trzeba przyznać jedno, filmy kręcone tymi sposobami całkowicie potrafią zmienić odbiór, klimat filmu. W przypadku horrorów to zabieg czysto psychologiczny, kiedy widzimy jakby to było nagrywane przez kogoś, odnośmy wrażenie (choćby podświadomie), że coś jest bardziej realne(w porównaniu z statycznymi ujęciami bohaterów). Czujemy się jak uczestnicy wydarzeń, przez co film może wydawać nam się straszniejszy.
Takie wnioski trochę z dupy i słabo/płytko opisane, ale chyba zrozumiesz co chciałem przez to przekazać.
racja, tego typu filmy mają to do siebie że oglądamy go z perspektywy pierwszej osoby i to jest super.
ale polska premiera 5 miesiecy prawie po światowej? to już KPINA...
mam nadzieje żę wersja 1080p z napisami pojawi się szybciutko .. nie mam zamiaru czekać na polska premiere;/
Wersja 1080p z napisami pojawi się nie prędzej niż premiera filmu na Blu-ray. :(
no to po ptokach:( polska to jedno wielkie bagno które reszta świata wykorzystuje i ma gdzies..
Głowa do góry, może kiedyś w naszym państwie odmieni się i premiery filmów w kinach będą dotrzymywać tępa premierom w bardziej rozwiniętych państwach.
Jeśli Cię to pocieszy w krajach azjatyckich na niektóre filmy czeka się o wiele dłużej. :)
Co ty gadasz przecież większość premier kinowych, które pojawiają się w necie jest właśnie z azji i przez to oglądając film nie można się dobrze skupić bo są z tymi azjatyckimi krzaczkami na dole ekranu.
Blair Witch i Project Monster to filmy typu Foun Footage. Piramida tym filmem nie jest. To normalny obraz. Zobacz, co mówi reżyser: https://www.youtube.com/watch?v=0gTJV0cIzSg&index=2&list=PLfPBohF1uFwqdkJye6wmvW GSua5Gyg7FF
lol... no wlasnie... ;) Zabiera sie ziomek do dyskusji - raz ze nie potrafi po ludzku nazwac gatunku filmu, tylko duka cos o "nakreceniu tak jak BWP" - a dwa to jeszcze ma jakies zwidy - bo oczywiscie, ze Piramida nie zawiera w sobie zadnego "found footage". Cos mu sie kompletnie pokickalo - bo nawet w tym zwiastunie niczego takiego nie ma... ;)
A poza tym - ja juz jestem walasnie po seansie - no nie zrywa z nog, ale mi osobiscie te klimaty sie bardzo podobaja. Dobrze wlasnie, ze go nie zrobili w tym "found footage", bo wlasnie juz powoli mnie z tym szlag trafia to pojscie na latwizne i przede wszystkim tanioche - a tu akurat do tych klaustrofobicznych tunell, to by im sie do tego wyjatkowo nadawalo - a jednak z tego zrezygnowali...
Chapeau bas! Czapa dla nich z glowy.... tym szlawinom francakom... ;)
No dokładnie. Ale nie można od wszystkich wymagać wszystkiego ;) Musi być ktoś na kogo możemy sobie ponarzekać od czasu do czasu ;) ^^
w każdym razie... gdzie widziałeś film?
no w rzeczy samej... a film widzialem wczoraj, pojawil sie tu i tam jako stream - ale oczywiscie u amikow, a wiec w oryginale (np. na http://www.iwannawatch.to/ - hehee i o dziwo obok "Bogowie" - nie patrzylem, ale ciekawe czy z angielskimi napisami czy dubbingiem go im podali?...)...
Aaach... jeszcze tylko dodam, ze Piramida, to tzw. mockumentary - taka para-dokumentacja, a wiec fikcja udająca film dokumentalny - jak np. Trollhunter, Apollo 18, Man bites dog - Człowiek pogryzł psa, Cloverfield czy District 9. Mockumentary jest moze stylistycznie zblizony do "found footage" - ale tak naprawde to calkiem inny gatunek. No ale skad maja laicy o tym wiedziec, no skad? ;)
Rozumiem :) Z chęcią to zobaczę. Nie mam nic do mockumentary, więc zdecydowanie zasiądę do tego w weekend. A co do laików, to cóż... dla niektórych googlowanie bywa bardzo bolesnym mentalnym wysiłkiem ^^ więc lepiej coś wymyślić i stwierdzić, że to co wydaje się dla nich właściwe... jest właściwe ogólnie.