Ogladajac ten film przzyszło mi wiele mysli do głowy, ale najbardziej dręczyła mnie jedna myśl : w jakim ubóstwie zyje nasze społeczenstwo a jednocześnie wiele ludzi, wydaje pieniadze na prawo i lewo.
Świetny film, który sklania do refleksji,wielu refleksji.
Polecam.
Zgadzam się ...
Pytanie jak w Polsce funkcjonuje wsparcie socjalne?
Jak w bardzo trudnej sytuacji musi być polski obywatel, aby cokolwiek dostał od naszego państwa?
Dlaczego takim sytuacjom się nie zapobiega?
Gdzie jest prawo w sytuacji oszustwa dewelopera na taką skalę?
Jak potężna znieczulica istnieje również w samym społeczeństwie ...
Przykładem jest milczenie koleżanki Beaty w sprawie zdrady Bartka, a także brak reakcji siostry na nieszczęście głównej bohaterki ...
Szczęście mają Ci, którzy mają wsparcie rodziny, zarówno w sferze emocjonalnej jak i materialnej.
Przecież ta historia mogła mieć zupełnie inne zakończenie ...
Polecam !!!
W Polsce pomoc socjalna jest na słabym poziomie. Nie chce porównywac pomocy socjalnej oferowanej w naszym kraju do pomocy która jest w krajach skandynawskich, bo to nie ma sensu. Jednak myślę, ze jest sporo osób, które wolą nie pracować i korzystac z dobrodziejstw państwa i oczekiwać aż wreszcie ktoś sie nimi zainteresuje..no ale co kraj to obyczaj jeśli mozna tak to ująć.
Jasne, ale to znowu potwierdza tezę, że coś jednak nie gra w systemie skoro mogą zdarzyć się takie rzeczy.
Rodzina zastępcza uzyskuje pomoc finansową w wysokości 660-1300 zł,
co na dwoje dzieci to 1200-2600 zł. Natomiast samotna matka o takich pieniądzach może pomarzyć ...
Grunt to zachować zimną krew i samokrytycyzm, to pomaga zazwyczaj reagować zanim będzie za późno.
Problemy zaczynają się, gdy zaczyna się próbować żyć ponad stan.
Czasem skromniej może znaczyć lepiej i bezpieczniej.
Ale wiadomo, kiedy dzieci są na świecie - łatwo się mówi.
Z tego co widać co sie dzieje na swiecie, chyba mało jest osób które nie chciały by życ ponad stan, każdy dązy do bogactwa materialnego, co nie zawsze jest dobre. Wydaje mi sie, że jest to temat rzeka, można by dużo pisać o tym problemie.
Również twierdzę, że skromniej znaczy lepiej i bezpieczniej, kto ma zbyt dużo w portfelu to budzi wiele wątpliwości i może przysporzyć klopotów.