Rozczarowalem sie tym tytulem. Po swietnym, bo inteligentnym 'Dlugu', spodziewalem sie po Krauze kina na wyzszym poziomie niz te, ktore tutaj zaprezentowal. 'Plac Zbawiciela' pokazuje polskie realia od najgorszej strony, podkreslajac grubymi literami cwaniactwo i matactwo wzgledem zwyklych ludzi (czyli glownych bohaterow) i najgorsze z mozliwych zachowan postaci. Doskonale wiem, ze takie wypadki, jakie tu zostaly pokazane, maja miejsce w naszym pieknym kraju, jednak nie rozumiem, jaki sens ma krecenie tak ekstremalnie przygnebiajacej produkcji? Na dodatek sam sposob krecenia , czyli zdjecia, montaz jak i muzyka, nie wykraczaja poza przecietnosc w polskim kinie. Aktorzy sie postarali choc mieli do zagrania role kopletnych idiotow i egoistow (malzenstwo oraz tesciowa), niemniej Krauze najwyrazniej lubi dolowac widzow historia niekoniecznie odkrywcza i pelna glebi. Moze i miesiste, konkretne to dzielo, ale mnie poza stanem przygnebienia niewiele dal do myslenia, a przede wszystkim, jako dramat - nie wstrzasnal mna. No i pokazal wszystko od najczarniejszej strony, jakbysmy malo ogladali programow w typie 'Sprawa dla reportera' tudziez innej publicystyki. Ja wymagam wiecej od tego rodzaju historii.
6/10.
Kompletnie mam odmienne zdanie na temat odbioru filmu jednak nie o to mam pretensje :P Dziwi mnie jednak opinia na temat muzyki i zdjęć (nagrodzone na Camerimage a nagrody są przecież jakimś wyznacznikiem jakości).A co do muzyki Szymański wg mnie stworzył jeden z najpiękniejszych tematów ostatnich lat, choć trzeba przyznać że ta muzyka nie była skomponowana specjalnie dla filmu. Dla mnie 10/10.
Owszem, nagroda w Camerimage to jest wyznacznik jakosci, lecz ja w zdjeciach 'Placu Zbawiciela' zadnej maestrii nie dostrzeglem. Wg mnie standardowe, bez wiekszej innowacyjnosci. A muzyka? Bez filmu nie chcialbym jej wcale sluchac, bo tez jakos mnie nie ujela niczym. Tak jak caly film Krauzego, mocno przez polska krytyke przeceniony, o nagrodach w Gdyni i Zlotych Orlach nie wspominajac.
Niestety zgadzam się z Thommym.. Niestety bo zawiodłem się na filmie, rzeczywiście mocno przemalowany w negatywną stronę.. Dużo tu komentarzy w stylu: "Genialny film", a tak naprawdę tylko taki dołujący?.. Rzeczywiście aktorzy nie zawiedli, co jest jednym z plusów..
6/10