PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245950}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85225
7,6 49 krytyków
Plac Zbawiciela
powrót do forum filmu Plac Zbawiciela

„Plac Zbawiciela” tylko to potwierdza. Film ten jest tylko i wyłącznie grafomańskim pseudo intelektualnym pokazem nieumiejętności robienia kina. Film nie posiada tak naprawdę żadnej historii, widz styka się w tej produkcji z szarą rzeczywistością małej części społeczeństwa i tyle. Nic odkrywczego, nic ciekawego. Film swoim przekazem może tylko zabić i to zabić nudą. Polskie kino tak naprawdę umarło po roku 90. Gdzie się podziały produkcje, które miały jakąś fabułę (Plac Zbawiciela nie ma fabuły – to bełkot - papka) Gdzie są wspaniałe filmy jak „Znachor” z Jerzym Bińczyckim? Dlaczego obecnie robi się tylko kino „moralnego niepokoju”? I Dlaczego inteligenciki zaraz mnie zaatakują? Wychodząc naprzeciw oponentom od razu mówię: Tak, widziałem tą szmirę. Nie, nie oglądam „Tańca z Gwiazdami”, ani nie jestem fanem filmów w stylu „American Pie”. Mam 23 lata i naprawdę bardzo dużo polskich filmów widziałem.

ocenił(a) film na 10
messiahone

Co prawda nie ogladalem tego filmu, ale nie zgadzam sie z tym, ze polskie kino umarlo po roku 90. A chociazby "Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa"? Ten film powstal w roku 2000. Przyznaje, ze duza wiekszosc polskich dziel sztuki w dziedzinie filmow rzeczywiscie jest dosc stara (moj faworyt - Barwy ochronne), ale i tak podobaja mi sie te debiutu wypromowane w Gdyni co roku. Np. "Pregi". No albo podobal mi sie bardzo ostatni "Hi way". Oryginalne, bo chyba wlasnie na to stawiaja dzisiejsi mlodzi rezyserzy.

siner

Litości, tylko nie "Pręgi". Byłem na tym w kinie... w naiwności liczyłem, na ciekawy, dający do myślenia film... pierwsze 30 minut (główny bohater jako dziecko) dość ciekwe (choć całkowiecie przewidywalne, ale ok)... ale reszta gdzie grał Michał Ż. (nie mam do niego uprzedzenia- wręcz przeciewnie) fatalna, sztuczna... Film był słaby, udający ambitny...
Choć i tak najwięszym popisem kina "ambitnego" w Polskim wydaniu jest film "Zmruż oczy"... pseudointelektualny film o niczym... to przynajmniej moje odczucia.

ocenił(a) film na 7
Tymoteusz81

Kino polskie spadło na psy w latach 90tych,ale nie jest tak, ze powstaje tylko szmira. powstały w ostatnich latach znakomite filmy: Oto one:

Psy
Trzy kolory Biały
Pułkownik Kwaitkowski
Nic smiesznego
Historie miłosne
Dług
Dzien swira
Zmruż oczy
Wesele
Symetria

A w tym roku bardzo udany Wszyscy jestesmy Chrystusami...
I conie ma zadnego dobrego? A wymienilem tylko te najelspze. Poza tym było troche niezłych filmów. Nie wszystkie polskie filmy są słabe.Te które wymienilem powyzej bez problemu dorownuja dobrym filmom zagranicznym.

A Plac Zbawiciela.. według was nie ma fabuły??? Jezeli ten film nie ma ciekawej fabuły, to zaden film na świecie jej nie ma.
według mnie Plac zbawiceila jestr barzdo dobrym filmem iz asluzyl na Złote Lwy.