PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245950}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85224
7,6 49 krytyków
Plac Zbawiciela
powrót do forum filmu Plac Zbawiciela

Ten film jest dla mnie dowodem na to, że w Polsce mogą powstawać i powstają filmy poruszające. Jak mówi Wiesław Kot "Film uwiera jak kamyk w bucie". Moralna ocena bohaterów nie jest jednoznaczna, to nie jest film dla miłośników >>klanu<< czy >>Plebanii<< gdzie mamy dobro i zło po dwóch stronach wielkiej barykady.

Takie filmy z założenia mają wywołać emocje. Większość negatywnych komentarzy może brać się z nieodpowiedniego nastroju na takie kino, słabo rozwiniętej empatii (łatwiej upośledzenia emocjonalnego) lub z trudności z utożsamieniem się z bohaterem.

ocenił(a) film na 8
zwijas

Uważam, że w Polsce,w ostatniej dekadzie powstało trochę dobrych filmów, tylko po prostu trzeba je odnaleźć w tym gąszczu romansideł i komercji. Moje ulubione z ostatnich lat, to: Dzień świra, Pogoda na jutro, Pitbull, Jasminum, Edi, Plac zbawiciela, Mój Nikifor, Zmruż oczy, Wesele czy Pianista.
Wierzę, że również pod względem filmografii jeszcze Polska nie zginęła! A nie oglądałem jeszcze takich filmów, jak: Dom zły, Rewers, Wojna Polsko-Ruska czy 33 sceny z życia, więc może lista udanych współczesnych filmów niebawem jeszcze bardziej się powiększy?
Pozdrawiam