Takich filmów potrzeba nam więcej... Jest bowiem przekaz, że każde niehumanitarne zachowanie wobec obojętnie jakiej nacji, zostanie zapamiętane, prawda w końcu zostanie odkryta, a niegodziwość ukarana, bo są jeszcze ludzie wielkiego serca, którzy w obronie sprawiedliwości odrzucają możliwość szybkiego wzbogacenia się i prą do prawdy niczym woły, nierzadko pod prąd.
Człowiek, który w czasie II wojny światowej podnosił rękę na słabszą nację by się wzbogacić zostanie ukarany, amienie zostanie zwrócone do prawowitej fundacji.
Co do ostatniego Twojego zdania to chciałbym aby tak było ale popatrz ile zbrodni komunistycznych (np.z lat 70 i 80--tych) do tej pory jest nierozwiązanych. A jeśli chodzi o banki to niejednokrotnie sami żydzi amerykańscy i szwajcarscy z chęci wzbogacenia pomagało systemowi IIIr (był nawet o tym jakiś dokument planete ale tytułu niestety nie pamiętam). Mimo wszystko tak jak wspomniałem chciałbym tak jak i Ty aby zbrodnie przeciw życiu, zdrowiu i mieniu zostały ukarane (i to z obu chorych systemów).
Aha i jeszcze 1 przykład z życia, kiedyś znajomy mi powiedział że po co rozliczają tych dziadków z tego co robili w komunie (np.Jaruzelski, Kiszczak), niestety takie przeświadczenie często funkcjonuje wśród młodszego pokolenia. Ja jestem za ich ukaraniem i odebraniem przywilejów, natomiast wiadomo że na więzienie jest już dla nich za późno, trzeba liczyć że tam na górze ich sprawiedliwie rozliczą. Pozdrawiam
Na pewne tematy, będzie można dowiedzieć się więcej za kilkadziesiąt lat. Obecnie z powodu politycznej poprawności, społeczeństwo polskie zmuszane jest do wypowiadania się w samych superlatywach o narodach z silną pozycją na arenie międzynarodowej. Jak wiadomo kart przetargowych może być wiele i mogą być różne, pieniądze, zapasy złóż, przemysł, media.
To że Polska została ograbiona w czasie trwania i po II WŚ musimy przemilczeć. To że nasz kraj zniszczyli Rosja i Niemcy, a przez brak pomocy ze strony Anglii i uległość Francji, Polacy stali się narodem, który doznał największych szkód. Natomiast podległy Rosji aparat sprawowania władzy w PRL-u przez brak wyobrazni bądź celowo nie dokonał odpowiednich zapisów, które zabezpieczyłby by kraj przed prawdopodobnymi w przyszłości roszczeniami ze strony Fundacji. Za następstwa odpowiada ten co wywołał wojnę - Neimcy, a nie Polska. Jest umowa, że USA i Niemcy przejmują roszczenia po obywatelach którzy zostawili mienie w PL ale w sądzie już stworzył się precedens i Fundacja już wystąpiła z oficjalną notą do Rządu Polskiego. Rządają "marnych" 10% tego co zostawili. Polak natomiast o jakiejkolwiek rekompensacie za działania komunistów może zapomnieć, precedens dotyczy jedyniw obywateli Niemiec, Izraela i USA.