Plan doskonały

Inside Man
2006
7,6 158 tys. ocen
7,6 10 1 158476
7,0 41 krytyków
Plan doskonały
powrót do forum filmu Plan doskonały

Twórczością Spike'a Lee nigdy się specjalnie nie interesowałem, ale rzecz jasna ze względu na panią Jodie Foster postanowiłem wybrać się do kina - i nie żałuję ;) Zresztą jak ona w czymś gra to musi być przynajmniej dobrze.
Na sam początek zaskoczyło mnie zainteresowanie samym filmem! Nie dość, że zmuszony byłem siedzieć w drugim rzędzie (niezbyt przyjemna sprawa) to ani jedno miejsce nie było wolne! Dawno nie spotkałem się z czymś takim...
A film? Najlepsza opowieść o napadzie na bank jaką widziałem! Przezabawny, inteligentny scenariusz debiutanta zaważył o sukcesie ów obrazu. Pomogła oczywiście obsada, która doskonale wywiązała się z zadania - najlepsze wrażenie zrobił na mnie Clive Owen w roli inteligentnego rabusia. Był pomysł, reżyser świetnie go wykorzystał i mamy film doskonały (no może prawie) jak w tytule ;) Rozrywka na najwyższym poziomie, niby film kasowy, ale raczej niespecjalnie pod publikę.
Nie jest to jakiś największy cud współczesnego kina, ale tak jak mówię - świetna rozrywka, która jakieśtam wady ma, ale niespecjalnie chciało mi się ich szukać podczas oglądania, a to oznacza, że przyćmiono moją uwagę wspaniale.
PS - Chyba nie tylko ja się dobrze bawiłem, bo cała sala była w siódmym niebie, chyba nikt z kina nie wyszedł niezadowolony, rzadko spotykana rzecz :)
Jak na razie najlepszy film z roku 2006 jaki widziałem, zaczyna się nieźle, oby tak dalej ;)

ocenił(a) film na 10
Albertino

Faktycznie to jest chyba najlepszy film tego roku (jak narazie :)) Gra aktorska dobra, scenariusz świetny, zakończenie bardzo dobre. W moim przypadku tez zajeta byla cala sala, ale to chyba normalne na premierze... Myśle ze film wymaga od widza zauwazania pewnych szczegolow i kojarzenia faktow (na przyklad skad Dalton Russell [Clive Owen] mial wszystkie informacje, dotyczace banku i jego "historii"..). Dodatkowym atutem jest szczypta humoru w postaci policyjnych zartow :D

Sophia_4

Hehe, dokładnie. Humor pierwsza klasa.
A co do tego kina, to akurat moje rzadko jest pełne w dniu premiery ;) więc i jest zaskoczenie.

ocenił(a) film na 10
Albertino

Jak to miło się spotkać z podobnymi opiniami o fimie :) Też uważam, że to najlepszy film tego roku, a widziałem między innymi oscarowe "Tajemnice Brokeback Mountain" i "Wyznania gejszy". Świetna rozrywka, mnóstwo inteligentnego humoru no i rewelacyjne aktorstwo, szkoda tylko, że Jodie nie miała tutaj zbyt wiele do pokazania. W porównaniu "Planu doskonałego" do podobnego tematyką "Ocean's Eleven" - obraz Spike'a Lee moim zdaniem zdecydowanie zwycięża rywalizację. Polecam!

ocenił(a) film na 10
ZwolaK

PS. Oglądałem film w Atlanticu (centrum Warszawy). 3/4 sali było pełne, ale i tak byłem dość zaskoczony taką ilością, zważywszy iż Spike Lee na ogół nie przyciąga tłumów do kina - co - nareszcie - dzięki "Planowi doskonałemu" ulega zmianie.

ocenił(a) film na 10
Albertino

Dołączam się do tej opinii. Ja byłem w Arkadii na 21.40, w sali Kinder-Bueno (bardzo duża sala).. Zwykle o tej porze sala jest maksymalnie wypelniona w mniej niż polowie, a w czasie tego seansu była wypchana prawie po brzegi jakieś 90% - ludzie siedzieli w 2, 3 rzędzie.

Sherlock

Ja akurat nie porównywałem tego filmu z "Tajemnicą Brokeback Mountain" czy "Wyznaniami gejszy", bo te filmy swoją premierę miały w roku ubiegłym :)

ocenił(a) film na 10
Albertino

Mogłeś napisać, że masz na myśli premiery światowe :)