Plan doskonały

Inside Man
2006
7,6 158 tys. ocen
7,6 10 1 158476
7,0 41 krytyków
Plan doskonały
powrót do forum filmu Plan doskonały

film okazał sie być totalnym przeciętniakiem. muzyka na wjazd(na koniec zresztą też) to jakies totalne nieporozumienie, teksty naciągane do maksimum więc scenariusz tez nie zasluguje na nagrody. Najbardziej jednak zniszczył mnie montaż. Pożal się boze!!! W niektórych momentach to aż miałem ochote wyjść, tak rażące to było. Motyw kiedy Denzel Washington "płynie do banku" na tle przesuwających się NYPDowców przypomina finałową scenę z Gladiatora, w której Russell Crowe dokładnie tak samo "płynie do królestwa niebieskiego" na tle płatków róży. Oczywiście nie mam nic do zarzucenia filmowi Scott'a bo to było 6 lat temu. Ale hello!!!!!!!! mamy rok 2006 - jak można pozwolić sobie na taki błąd??
Zakończenie jest tak pospolite, że aż mnie zaskoczyło. wszystko się udaje, rabuś wychodzi z łupem i podrzuca swojemu "wrogowi"-detektywowi bonus,a ten się uśmiecha co sugeruje, że zaczynają sie lubic. LUDZIE!!! takich zakończeń jest od groma. jak Lee mógł to tak zostawić? W moich oczach stracił bardzo dużo. Co do reszty to narazie nie mam zastrzeżeń, ale może dlatego ze jestem swiezo po obejrzeniu. jak mi sie coś przypomni to nie omieszkam napisać, bo naprawde mam ochote sie wyrzyć na tym filmie. spodziewalem sie czegos zupełnie lepszego. Według mnie nie warto isc do kina.
W każdym razie Spike Lee zdecydowanie nie popisał się tym filmem a na nagrody nie ma co liczyć.

karols66

Ten fragment kiedy Denzel Washington, jak to określiłeś, "płynie do banku" na tle przesuwających się NYPD-owców może i przypomina finałową scenę z 'Gladiatora' ale akurat taki typ montażu jest bardzo charakterystyczny dla filmów Spike'a Lee więc to raczej Tony Scott ściągnął ze Spike'a Lee :o) Dlatego też radzę pooglądać parę jego filmów a potem porównywać, bo tak to przyrównuje się nie do tego co trzeba :o)

ocenił(a) film na 9
joannalech

oczywiście możesz kwestionować wypowiedzi kogokolwiek ale żeby udawać, że tak wspaniale się znasz na filmach i reżyserach to trzeba jednak troche tej wiedzy mieć, a stwierdzeniem że Tony Scott wyreżyserował Gladiatora raczej się nie pochwalisz :) więc najpierw proponuje się poduczyć a potem dawać jakies posty bo to co napisales chwaly ci nie przyniesie!

karols66

Przede wszystkim 'to co NAPISALAS'. Joanna jeszcze nie jest imieniem męskim :o) Pozdrawiam 'nieomylnego'. A i tak wolę filmy Scotta ... Tony'ego :o)

ocenił(a) film na 9
joannalech

Zgadzam się z Joanna.To stary motyw z filmów Spika Lee.Do filmów Lee tak jak do Lyncha (na przykład) trzeba po prostu podejść.To nie są filmy dla każdego.No i widze najwyrazniej,że jeżeli nie jest coś powiedziane wprost to jest do dupy.Wysilcie się przez chwile i zastanówcie co miał Spike do powiedzenia i przekazania!Pozdr,

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem