Plan ucieczki

Escape Plan
2013
6,9 82 tys. ocen
6,9 10 1 81608
5,7 17 krytyków
Plan ucieczki
powrót do forum filmu Plan ucieczki

2/10

ocenił(a) film na 2

2/10
Strasznie idoityczny film jak malo ktory. Rece mi opadaja, jak widze tak fajnych aktorow w takim gniocie. Jak dla mnie, to ten film jest strata czasu. Bardziej przypomina film sci-fi takie tu sie dzieja sceny. Malo realistyczny.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
predator118

Zgadzam się, że HOBBIT jest idiotyczny
-Plan Ucieczki arcydziełem może nie jest, ale taka jest skala ocen, a jako film akcja/sensacja jest wypasiony no i klasa aktorów=najwyższa póła
pozdrawiam

jaciol

:)

obi99

Ma ci się prawo nie podobać.Dla mnie kino na 8 i tyle.Aha i co w nim idiotycznego?Dałeś np filmowi MASKA z 1994 roku który też lubię ocenę 9 a piszesz ze w tym są idiotyzmy i dajesz 2?Jak już oceniasz film to z sensem i podaj jakieś konkretne przyczyny ,bo napisać że są idiotyzmy a o wiele większe oceniać lepiej??To jest dopiero idiotyzm.

ocenił(a) film na 8
hantos

Tu akurat podałeś zły przykład, bo nie można się doszukiwać w "Masce" idiotyzmów. Ten film jest z założenia nierealny.

ocenił(a) film na 5
hantos

Pewnie miał na myśli moment otwierania włazu w izolatce. Użycie kartonu po mleku jako lusterka da się jeszcze jakoś przetrawić, ale reszta to już totalna bzdura. Przecież metal rozszerza się pod wpływem ciepła więc tak naprawdę rozgrzewając nit utrudniał sobie zadanie. Sam "nit", to też perełka, bo żeby łączenie miało sens nit musi być spłaszczony z drugiej strony albo mieć jakąś nakrętkę.

Nie jestem typem, który analizuje filmy klatka po klatce, ale skoro główny bohater jest specem od ucieczek z więzienia, to scenarzysta powinien się chociaż trochę postarać.
Mam wrażenie, że autorzy wyszli z założenia, że jak w filmie występują Arni ze Sly, to widzowie wybaczą wszystko.

ocenił(a) film na 9
jacekon

Nity nie były wykonane z żadnego metalu tylko aluminium, które pod wpływem wysokiej temperatury zmniejsza swoją objętosc;)

Uważniej oglądaj filmy na przyszłosc;)

ocenił(a) film na 3
eve494

te, fizyk :) aluminium zmniejsza swoja objętość z temperaturą - wow, gratulacje, może Nobla dostaniesz za swoje odkrycie?! :)

1) aluminium to też metal, serio! :) a dokładniej aluminium to nazwa glinu o czystości technicznej tj. małej ilości domieszek...

2) jak każdy metal jego cechą jest rozszerzalność termiczna - w przypadku np. stopów aluminium wynosi ona około 23 μm/mK (w zależności od stopu)

3) gdybyś oglądał dokładnie film - jednak było tam wspomniane, że śruby były wykonane z koordynującego materiału (aluminium nie wchodzi w reakcje z wodą i nie utlenia się) - nie pamiętam już czy była to stal, ale prawdopodobnie tak

na przyszłość postudiuj jednak tablicę Mendelejewa lub choćby wikipedię, poczytaj cokolwiek zanim się zbłaźnisz :)

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

Nawet jeśli powiększa swoją objętosc to i tak nity wyskoczyły by pod włpywem ciśnienia

ocenił(a) film na 3
eragonmark

ciśnienia czego? :)

o czym Ty w ogóle mówisz?

nity nie wyskakują ot tak sobie zwłaszcza pod wpływem wzrostu temperatury - jakby tak było to każda lokomotywa parowa czy inny silnik parowy by się rozpadł po 5 minutach - a nawet przerdzewiałe działają dalej...

nie doszukujcie się w tym filmie logiki bo jej tam nie znajdziecie - niestety...

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

Tak się składa ,że znajomy który pracuje w warsztacie samochodowym powiedział iż w takim włazie pod wpływem ciepła nity by "Puściły" tzn:
Albo pod wpływem temperatury wyskoczyły by gdyż było by za "ciasno" bądź też pękły i właz można by łatwo otworzyc Panie Chemik;)
Ale jednak były to aluminiowe które pod wpływem temperatury kurczyły się;) Jak powiedziano w filmie, domieszka aluminium była wysoka czyli wszystko to co zostało pokazane jest jak najbardziej realne.
Zrób sobie taki eksperyment w domu to pogadamy.

ocenił(a) film na 5
eragonmark

To nie pozostaje nic innego jak napisać pracę doktorską na podstawie tegoż filmu naukowego.
A tak poważnie... jebnij sie w cymbał!! A temu znajomemu mechanikowi powiedź żeby poćwiczył wymianę świec.
Nit nie jest wkręcany tylko zakleszczany i "wyskoczenie" jest niemożliwe. Jeśli już, to nit urwał by się, albo stopił-ok, ale nie wyskoczył!. A nagrzanie go w taki sposób jaki było pokazane jest niemożliwe, przynajmniej nie do dużych temperatur.
Aha, nie wiem na jakiej zasadzie można wytworzyć temperaturę za pomocą TAKIEGO światła hahaha-wtf!

Czy wy na serio łykacie wszystko z takich filmów czy sobie tylko jaja robicie?;o

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Bo po to ogląda się filmy by zwracać uwagę na to czy w realnym życiu nit zachowuje się tak jak w filmie...
Ciekawe życie musisz mieć;P CYMBALE

ocenił(a) film na 5
eragonmark

No to może ty oglądasz filmy rozrywkowe żeby sie dokształcić. Ja jeśli już to dokumentalne itp.
Pozdro ćwoku ;)

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Kolejny zgwałcony przez życie nierób z brzuchem który jest mocny w gębie przed monitorem;)
Osiągnij coś w życiu dziecko zamiast wysilać się na forach.

ocenił(a) film na 5
eragonmark

Hhahahaha, wyszło szydło z worka, a raczej wielkie G.
Jak coś chciałbyś załatwić po za monitorem, to daj znać- Śląsk

krisimovie

Wyluzuj trochę !!

ocenił(a) film na 5
predator118

Ja nie luzuje przed takim tępakami jak "eragonmark "
Gość pokazał swój intelekt porównując sceny z filmu rozrywkowego do badań naukowych.

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Ekhm;) To ty pierwszy porównałeś akcję z Nitami do życia realnego:D hahahah

ocenił(a) film na 5
eragonmark

"Tak się składa ,że znajomy który pracuje w warsztacie samochodowym powiedział iż w takim włazie pod wpływem ciepła nity by "Puściły" tzn:
Albo pod wpływem temperatury wyskoczyły by gdyż było by za "ciasno" bądź też pękły i właz można by łatwo otworzyc Panie Chemik;)
Ale jednak były to aluminiowe które pod wpływem temperatury kurczyły się;) Jak powiedziano w filmie, domieszka aluminium była wysoka czyli wszystko to co zostało pokazane jest jak najbardziej realne.
Zrób sobie taki eksperyment w domu to pogadamy."

I ty na serio w Niemczech siedzisz? Przysposabiają cie do zasuwania na zmywaku? Innej pracy dla ciebie nie widze.

Szkoda mi na cb czasu, żegnaj he he.

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Zasmuci Cię zatem wiadomość iż pracuję jako trener personalny kulturystyki i fitness, tobie zostało jedynie wyszczekiwanie się na forach społecznościowych:D

ocenił(a) film na 5
eragonmark

Znaczy że podajesz ręczniki? A to przepraszam "trenerze personalny"

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Jak już mówiłem, dzieci mocne w gębie przez internet. Rodzicom musi być przykro ,że takie coś z Cb wyrosło.
Ale najlepsze co z Ciebie zostało to substancja która spłynęła po dupsku twojej matki

ocenił(a) film na 5
eragonmark

Mówiąc coś o mojej matce, pokazujesz że jesteś zwykłą panienką a nie facetem, takich jak ty kiedyś traktowano jako spluwaczkę, niestety dzisiaj są równouprawnienia, różnej maści odmieńców trzeba traktować jak ludzi, chociaż sami pokazują co innego.

A tak czysto 'naukowo'
"Jak już mówiłem, dzieci mocne w gębie przez internet. Rodzicom musi być przykro ,że takie coś z Cb wyrosło."
Nazywasz mnie dzieckiem, a kawałek dalej mówisz że jednak "wyrosłem"
Zdecyduj się kobieto, bo już się gubie w tych twoich logicznych inaczej, argumentach.

Zresztą, lece, szkoda mi na Cb czasu i dobrego humoru.

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Lekcje odrabiać a nie na forach wypocinami swoimi ludzi zamęczać.

ocenił(a) film na 10
krisimovie

Oj chłopcze;) musiał byś się na Niemcy pofatygować a potem ambulansem do Polski spowrotem;)

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

Aluminium może i jest zaliczane do metali ale pod wpływem temperatury KURCZY się i to sprawia iż jest zazwyczaj stosowane w Nitach na pokładach statków itd.
Gdyż kadłub i niektóre jego elementy nie są narażone na wysokie temperatury a jedynie na niskie.

ocenił(a) film na 3
eragonmark

Tumanie - powtarzam kolejny raz:

ALUMINIUM JAK KAŻDY INNY METAL ROZSZERZA SWOJĄ OBJĘTOŚĆ WRAZ ZE WZROSTEM TEMPERATURY!

Rozszerzalność cieplna stopów aluminium wynosi około 23 μm/mK - wygoogluj sobie jak nie wierzysz (o ile potrafisz to zrobić w co zaczynam wątpić)

A kolega mechanik to pewnie ledwo podstawówkę skończył, co?

Żaden nit pod wpływem temperatury czy wysokiej czy niskiej (oczywiście nie mówimy o ekstremach typu 1000 stopni gdzie nit by się po prostu zaczął topić) nie "wyskakuje" - inaczej nie stosowano by metalowych nitów jako połączeń.

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

PS: Co stanie się z korkiem który nagle zaczyna rosnąc w butelce? Wyskakuje, tak samo dzieje się z nagrzanymi nitami które czy to powiększają swą objętość czy zmniejszają.

ocenił(a) film na 3
eragonmark

"Co stanie się z korkiem który nagle zaczyna rosnąc w butelce? Wyskakuje"

Heheheh normalnie fizyk-geniusz :D Skąd się biorą takie tumany?

1) Korek nie rośnie. Ani dosłownie ani w przenośni.
2) Korek wyskakuje z butelki pod wpływem CIŚNIENIA :)
3) Ciśnienie w butelce wzrasta wraz z temperaturą z prostej przyczyny - podstawowego prawa fizycznego jakim jest rozszerzalność termiczna gazów. Gazy rozpuszczone w cieczy ze wzrostem temp. znacznie zwiększają swoją objętość (cząsteczki oddalają się od siebie) i w ten sposób w butelce WZRASTA ciśnienie - napierając na korek.

Może jednak wróć do szkoły podstawowej na lekcje fizyki?

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

O to właśnie mi chodziło, o wzrost ciśnienia nie musisz pokazywać ,ze potrafisz korzystać z wikipedii;)

ocenił(a) film na 3
eragonmark

Wzrost ciśnienia to Ty masz chyba między uszami gdy obie Twoje szare komórki się przegrzewają od próby myślenia...

I życzę Tobie, byś chociaż potrafił z tej Wikipedii korzystać - może przestałbyś się kompromitować.

Niestety płonne są moje nadzieje, gdyż już udowodniłeś, że jesteś absolutnym ignorantem a takim ludziom wiedza czy inteligencja do niczego w życiu nie są potrzebne... Bo oni wiedzą i tak lepiej :)

Więc idź już lepiej nitować statki kurczącym się "amelinium" - tylko pamiętaj, że go nie pomalujesz :D

Z mojej strony EOT. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

Dla Ciebie widzę wikipedia jest jak biblia dla chrześcijan.
A to na Wikipedii między innymi podane były dane iż Schwarzenegger urodził się w stanach zjednoczonych gdzie po interwenci osób czytających zostało to zmienione...
Sadzisz się o te nity jak bym uraził twoją dumę... Hmm poczujesz się lepszym człowiekiem kontynuując wyzwiska i obraźliwe teksty pod moim adresem? Czy też kulturalna rozmowa jest poza twoim zasięgiem;)

ocenił(a) film na 3
eragonmark

Co Ty z Tą wikipedią? Jedyne źródło jakie znasz?

Ja za źródła miałem podręczniki - np. ze szkoły podstawowej i średniej - rzecz jak widzę Tobie zupełnie obca.

I kuluralnej rozmowy nie wymagaj skoro sam jesteś ignorantem i zamiast przyznac sie do popełnienia gafy - idziesz dalej w zaparte i próbujesz mnie obrażać wymyślając jakieś marne teksty o wikipedii (swoją drogą bardzo zacnej inicjatywie choć oczywiście nie może być to jedynym źródłem wiedzy a raczej szybką ściągawką).

A kłócę się o nity a dokładniej o aluminium bo trzeba tępić takie przejawy głupoty - metale się nie kurczą w czasie wzrostu temperatury i basta. To są elementarne zasady fizyki - szkoła podstawowa.

I głupiej dyskusji by nie było jakbyś nie szedł w zaparte i próbował wymyślać nowych praw. Ja też nie widzę w takiej dyskusji nic przyjemnego. Bo dyskutowanie z ignorantem to jak walenie głową w mur - co właśnie tutaj udowodniliśmy. Pewnie nawet jakbym wziął kawałek aluminium, zmierzył, rozgrzał go i ponownie zmierzył co by wskazać wzrost objętości - to i tak być nie uwierzył. Bo po prostu masz to gdzieś :)

I naprawdę nie wiem po co dalej brniesz w tę kłótnię :)

A za moje obelgi przepraszam - faktycznie niepotrzebnie się unosiłem. Na początku pisałem żartobliwie a potem faktycznie już sie zirytowałem jak ciągle probowałeś udowodnić, że Ziemia jest płaska :)

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

A ziemia nie jest płaska?! Nie no żartuję;) Strasznie się powtarzasz i ciągle wszystkim próbujesz przypomnieć ,że potrafisz korzystać z książek oraz ,że jesteś bądź byłeś studentem;) Brawo, ale zapewne jak większa ilość studentów w Polsce stoisz w kolejce do zatrudniaka a swoje niezadowolenie wylewasz na forum? Ta dyskusja jest zbędna, nie ja jedyny zwróciłem Ci na tu uwagę Panie kolego;)
I jeśli chodzi o wikipedię to ty a nie ja ciągle o niej wspominasz;P Ja podałem jedynie przykład iż nie jest to wiarygodnie źródło informacji;)

Bosqi_El_Deviantero

To tylko film wyluzuj .....a poza tym mam gdzieś zastanawianie się nad każdą sceną np. scena z tymi nitami .. to jest tylko film ale widzę że niektórzy mylą film z rzeczywistością .

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

Czyste Aluminium rozszerza swą objętosc, ale odpowiednia mieszanka zachowuje się inaczej.

ocenił(a) film na 3
eragonmark

to podaj jakiś link (skądś wiedzę chyba czerpiesz, no chyba, że sam to odkryłeś, wtedy Nobel gwarantowany!), najlepiej do opracowania naukowego ale może być nawet jakaś wikipedia :)

dawaj, śmiało - chętnie przyznam Ci rację ale musisz udowodnić swoją rację :)

ocenił(a) film na 3
eragonmark

http://www.sebros.eu/aluminium/wlasciwosci-aluminium-i-stopow-aluminium/

Przy każdym stopie masz podany "Współczynnik rozszerzalności cieplnej" - przy żadnym nie widzę ujemnego.

Ale może jakiś istnieje jakiś stop-fenomen fizyczny :) U mnie na studiach na zajęciach z Inżynierii Materiałowej nic o tym nie wspominano, cóż może odkryto to niedawno :)

Bosqi_El_Deviantero

"U mnie na studiach..." : Kolego od początku dyskusji mieszasz wszystkich z błotem tak, że aż dziw bierze, że jakakolwiek uczelnia dała Ci indeks. Widać do studiowania nie jest potrzebna kultura osobista. Z resztą teraz każdy może być studentem, tylko potem po zasiłek się w kolejce ustawi więc nie błyszcz i nie śmiej się z osób, które się tu wypowiadają i prawdopodobnie w swojej dziedzinie póki co osiągnęły więcej niż Ty.
Koniec osobistych wycieczek.

Wracając do filmu, nie ma w tym nic dziwnego, że nity zwiększyły swoją objętość i np. się wydłużyły albo wyskoczyły, ale właściwie po co o tym rozprawiać? Dla mnie równie dobrze Sylwek mógłby je przegryźć zębami i nie zmieniłoby to mojego podejścia do tego filmu.

A propos konwencji - ten film bardzo silnie siedzi w pewnej konwencji, można go traktować z przymrużeniem oka i dobrze się bawić albo analizować dogłębniej niż Pana Tadeusza na lekcjach polskiego w liceum. Nie dajmy się zwariować, nie wszystko musi być poważne, wybitne i głębokie.

ocenił(a) film na 10
julie_tt

Dokładnie... Niektórzy po prostu za cel swego życia uważają wszczynanie bezsensownych awantur na forach... Niedługo pewnie na forum filmu Terminator pojawi się wpis ,że film jest bez sensu gdyż takie coś jest niemożliwe xD

ocenił(a) film na 5
eragonmark

Upsss- "Terminator"-"Plan ucieczki"-dwa odrębne światy.

ocenił(a) film na 10
PLFallenAngel

Tak dwa odrębne światy ale chodzi o jedno;) Czyli czepianie się o mało istotne bzdurki w filmie;)

ocenił(a) film na 3
julie_tt

@julie_tt

Ojej, Pani Wielka Obrończyni Uciśnionych to straszne faktycznie - jakże ja, plugawy, mogłem kogokolwiek mieszać z błotem - i to wszystkich dookoła (czyli de facto 1 osobę). Zapomniałem, że Tylko Ty - Wyrocznio Nieprzenikła, Mądrości Narodów - możesz się wymądrzać i zwracać innym uwagę. Ja nie jestem godzien :(

Co do uczelni - faktycznie to nie ma znaczenia bo wystarczy wiedza z podstawówki (której jak widać Wam brakuje - no ale takie te nowe pokolenie idzie, które dodawać powyżej dziesięciu zaczyna dopiero w szkole średniej - smutne to).
Jeszcze kilkanaście lat temu było trochę "trudniej" i np. by się dostać na uczelnię techniczną trzeba było prezentować jakiś poziom z nauk ścisłych. Teraz faktycznie chyba biorą wszystkich "jak leci". I to potem widać na każdym kroku - brak szacunku dla nauki, dla własnej wiedzy - każdy hołubi zasadzie "nie znam się ale sie wypowiem" :) "Obejrzałem film ze Stallonem - więc jestem ekspertem od inżynierii materiałowej" itd. itp. :)

Trudno się potem dziwić, że taki Kaczyński z Tuskiem robią z takimi tumanami co chcą - PIS np. wmawia zamach. A ludzie uwierzą - skoro im w filmach brak praw fizyki nie przeszkadza to i w prawdziwym życiu nie musi. Stallone przeżył w filmie wszystko to i pewnie pasażerowie Tupolewa mogli - oczywiście to taka tylko dygresja i mały przykład jak brak elementarnego wykształcenia potem przekłada się na życie codzienne, choćby politykę. :)

A na koniec wisienka:
"Wracając do filmu, nie ma w tym nic dziwnego, że nity zwiększyły swoją objętość i np. się wydłużyły albo wyskoczyły,"

FACEPALM - poddaję się. Faktycznie tuman jednak zawsze wygra - najpierw sprowadza do swojego poziomu a potem pokonuje doświadczeniem :)

Szkoda mi klawiatury - dla Was nity wyskakują od tak sobie, niech tak będzie :) Ale w takim razie nigdy nie wsiadajcie na żaden statek, do pociągu, windy, do wieżowca - wszędzie są te zdradliwe, wyskakujące przy byle okazji nity :D Wystarczy je je trochę podgrzać albo zadziałać ciśnieniem czy wodą morską - i nieszczęście gotowe.

Cóż, Stanisław Lem miał jednak rację co do internetu i idiotów...

ocenił(a) film na 10
Bosqi_El_Deviantero

Miał rację:) Reprezentujesz jednego z tych idiotów;) Bo czy nie jest nim ten który pierwszy nazywa tak druga osobę? Brak słownictwa w zastępstwie nadrabiasz takimi określeniami? Najpierw przepraszasz a potem robisz to samo innej osobie?
Tylko ty potrafisz skakać od nitów do Polskiej polityki i jej przedstawicieli:) Brawo! Powinno znaleźć się dla Ciebie miejsce w rządzie wśród tych patafianów :) Mocnych w gębie i tyle;)

Bosqi_El_Deviantero

Dziś odnalazłem mistrza świata :)))))
"śruby były wykonane z koordynującego materiału" - KOORDYNUJĄCY materiał - i cóż ten materiał koordynował?? ahahahahaha :)

sorry, nie mogłem się powstrzymać, wybacz :)
ps. koordynujący a korodujący, no prawie to samo

ocenił(a) film na 3
julij

Hehe niezła wtopa, oczywiście chodziło mi o korodujący materiał - tak to jest jak człowiek pisze na szybko i nie przeczyta co się spłodziło :D

Polska język trudna język :)

Dzięki za wyłapanie, będę się pilnował na przyszłość! :)

ocenił(a) film na 3
Bosqi_El_Deviantero

"tak to jest jak człowiek pisze na szybko i nie przeczyta co się spłodziło :D"

Kolejne piękne zdanie mi wyszło.... miało być: "Człowiek pisze "na szybko" i nie przeczyta co spłodził"

ocenił(a) film na 6
eve494

"Nity nie były wykonane z żadnego metalu tylko aluminium" Ta, tylko że aluminium, to też metal. Może chodziło ci o stal?