PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=272871}
7,3 9,0 tys. ocen
7,3 10 1 8956
7,7 3 krytyków
Południe-Północ
powrót do forum filmu Południe-Północ

Takie filmy przywracają mi wiarę w polskie kino... Trudno mi znaleźć słowa, którymi mogłabym go opisać, czysty, prawdziwy, urzekający, wzruszający, unoszący, krystalicznie piękny. Nie wiem jaki jeszcze, nienazwana reszta jest we mnie...

M_A_R_G_O

Czuję dokładnie to samo. Wczoraj film obejrzałam po raz drugi i jeszcze bardziej mnie zachwycił. Jako pierwszy tak naprawdę do mnie trafił i mogłam go właściwie przeżyć. Kino polskie? Najlepsze - zawsze!

ocenił(a) film na 9
malgorzata_9

Idealne wypowiedzi! Cudowny film! Zawsze lubiłam Szyca i Grochowską ale to co pokazali w tym filmie...Perełka! Tak sie tym filmem wzruszyłam,ze nie mogłam zasnąć...Naprawdę niesamowity................

Annie3003

Trafiłam wczoraj na ten film przez zupełny przypadek i co mogę powiedziec? Oby było jak najwięcej takich "przypadków" w moim życiu ;) Ten film po prostu ma w sobie to "coś", co nie pozwala ani na chwilę oderwac wzroku od ekranu, a już na pewno przejśc obok niego obojętnie. Przywrócił mi wiarę w polskie kino ;)

ocenił(a) film na 9
M_A_R_G_O

W tak pięknym towarzystwie, aż się prosi napisać coś o rzeczywiście wyjątkowym filmie... Obejrzałem go w sumie przypadkowo i z zapartym tchem- Pilica jest niesamowitą rzeką, ale tu wygląda jeszcze lepiej niż na żywo.

Kamera idzie razem z nami i podróż Jakuba staje się naszą przygodą; czekamy na ten upragniony cel....

W tym roku nie widziałem lepszego polskiego filmu ( nie miałem okazji "Sztuczek", "Futra", a "Katyń" to humbook).
Takie polskie kino powinno być awizowane na zachodnich pokazach jako promocja Polski i nie tylko.

staszpio

Mimo, że film nie odniósł spodziewanego sukcesu cieszę się, że są jeszcze ludzie, których takie filmy zachwycają:)
Wszystko działo się nad Pilicą? Muszę się wybrać w wakacje w te miejsca, przez które wędrowali bohaterowie...

ocenił(a) film na 10
malgorzata_9

Wiam Małgosiu,

Udało się odwiedzić miejsca , o których piszesz?

Z tego co wiem to film kręcili w okolicach miejscowości Majkowice i Stobnica.

Jeśli nie byłaś tam to życzę aby Ci się to udało.

Michał