napisane jest , że film miał premierę w Polsce w 1990 roku , to dziwne ,bo oglądałam go w kinie w 1985 lub 1986 roku .
Masz rację! Nie zwróciłam na to uwagi, ale byłam na nim "pod przymusem" ( choć nie żałuję! ) w szkole podstawowej.... A więc dobrych parę lat przed 1990...
Ponoć to nie błąd, trzeba by się wczytać w regulamin. Możliwe, że FW pokazuje datę ostatniego masowego pokazu w kinach, choć to zaprzeczałoby kategorii "premiera". Możliwe też, że chodzi o oficjalną premierę, a nie kina studyjne, festiwale czy trzy seanse w kinie w Warszawie.
Dlaczego "trzy seanse w kinie w Warszawie" nie mogą być premierą filmu ? Poza tym ludzie piszą że byli na tym ze szkołą w podstawówce...premiera to premiera, a zdanie "Ponoć to nie błąd, trzeba by się wczytać w regulamin" jest głupie :)
Pozdrawiam.
Dlaczego głupie? Uzasadnij. Wyraziłem przypuszczenie, że to nie błąd, i podałem miejsce, gdzie (prawdopodobnie) można to (ostatecznie) zweryfikować.
Gdyby na FW chodziło po prostu o premierę, to... czytaj jeszcze raz moje drugie zdanie z poprzedniego postu. Ale przecież istnieje coś takiego jak np. premiera festiwalowa czy premiera kinowa. Rozróżnia się rodzaje premier. Skąd wiesz, którą honoruje się na FW? Być może na FW pierwszeństwo ma zawsze premiera ogólnokrajowa, a jeśli takiej brak, to o trochę większym zasięgu niż trzy kina w Warszawie.
Prawdopodobnie ktoś w latach 80 po prostu sprowadził go na lewo, bo wtedy nie było ustawy i nikt się tym nie przejmował. To, że był wtedy w kinie wcale nie znaczy, że miał w Polsce oficjalną premierę.
I to wcale nie znaczy, że są błędy na filmwebie, bo ten może mieć po prostu oficjalne dane od dystrybutora.