Ktoś się przyczepił o brytyjską flagę:) Otóż dokładnie sprawdziłam, zarówno na Wikipedii (flaga w historii) i w filmie (mam oryginał, może polscy rysownicy ją przemalowali dla jaj?;D). Ktoś napisał, że flaga brytyjska w postaci, w jakiej jest pokazana na filmie, przyjęła się wiele lat później, OTÓŻ WIĘC -
1. Flaga brytyjska w postaci, w której bla-bla-bla... przyjęła się w roku 1606.
2. Pierwsze słowa pierwszej piosenki, "Virginia Company" brzmią "It's 1607":) (no i znowu: chyba, że polskie tłumaczenie nasuwa nam, że jest rok np. 1495 - wtedy to by na pewno było "Przyjęcie flagi WIELE LAT PÓŹNIEJ".
Nie wiem, skąd ktoś wziął wiarygodne źródło na swoją tezę. W ogóle wkurza mnie ten nowy Filmweb, piszą: "Dodaj treść lub zaproponuj zmianę", ale jeżeli chcę wypierdzielić coś z ciekawostek, to ni dy rydy.
Spokojnie, w polskiej wersji flaga jest ta sama. ;) A co do historii, to nawet sądziłam, że wcześniej się przyjęła, bo zjednoczenie Anglii i Szkocji nastąpiło bodajże w 1603, kiedy Jakub IV (popraw mnie jak zły numer mu przypisałam) Szkocki został Jakubem I Stuartem w Anglii. I masz 100% nie ma się o co przyczepiać, jeśli chodzi o flagę w "Pocahontas" wszystko jest okay. :)