Podbój Planety Małp

Conquest of the Planet of the Apes
1972
5,9 7,4 tys. ocen
5,9 10 1 7422
5,6 5 krytyków
Podbój Planety Małp
powrót do forum filmu Podbój Planety Małp

Wiecie, że ten film ma alternatywne zakończenie?

Pierwsze jest takie, że Cezar wygłasza mowę, zapowiadającą początek Planety Małp, a Gubernator ginie na jego oczach.

Drugie jest takie, że po przemowie Cezara widać ujęcie, w którym małpy unoszą kolby do góry, gotowe zabić Gubernatora, ale w tym momencie szympansica patrzy błagalnie na Cezara i zaczyna błagalnie piszczeć, jakby namawiając go do tego, by się opamiętał.

Wtedy znów jest pokazane ujęcie gotowych do mordowania małp, ale w tle słychać głos Cezara który mówi, że mimo tego że czeka ich wojna, to na dziś już dosyć krwi przelano i że trzeba okazać łaskę tym, którym udało się przetrwać tę noc i że będą to pierwsi niewolnicy w Planecie Małp czy coś takiego l]

Drugie zakończenie powstało na zlecenie wytwórni, która uznała, że trzeba "załagodzić" wymowę najnowszej części serii, która i tak daleko odbiegła od klimatu poprzedników - wytwórnia chciała mieć film, na który pójdą całe rodziny (większe zyski) a nie slasher tylko dla dorosłych.

Wiele lat temu oglądałem dokument o powstawaniu filmów z serii Planety Małp i muszę stwierdzić, że Podbój wywołał mnóstwo kontrowersji - wcześniejsze filmy były zakwalifikowane jako rodzinne (?) i ówcześni widzowie, jakby z nawyku, zabierali swoje dzieci na Podbój, by pokazać im krew, przemoc i zgrozę l] Nie trzeba chyba dodawać, ile to skandali wywołało?

Inną sprawą był też odbiór sceny, w którym asystent Gubernatora zwraca się do Cezara słowami "ja, potomek niewolników proszę cię, okaż człowieczeństwo!" - wtedy czarnoskóra część widowni wstawała z miejsc i biła brawo.

ocenił(a) film na 10
Einshaew

Niedawno oglądałem i widziałem wersję z zabiciem tego skurczybyka i zdawało mi się, że właśnie czegoś tak jakby zabrakło, a tu proszę są 2 zakończenia.

Tak przy okazji mógłbym prosić o nazwę dokumentu na temat serii?

ocenił(a) film na 8
rusiano

https://www.youtube.com/watch?v=kyANy1q-Vfc&list=PLCA00F7309FC28235

wygląda bardzo podobnie do tego, co widziałem przed laty na alekino!, ale nie daję gwarancji że to ten dokument

ocenił(a) film na 10
Einshaew

Dzięki za link!

ocenił(a) film na 8
rusiano

to i tak są jedynie fragmenty od długiego dokumentu, którego szukam po internetach :)

ocenił(a) film na 7
Einshaew

Właśnie się zorientowałem, że są dwie wersje (obie są dostępne na CDA). Tą z dłuższą przemową widziałem przed laty na VHS i zdecydowanie bardziej mi się podoba.