Wiecie, że ten film ma alternatywne zakończenie?
Pierwsze jest takie, że Cezar wygłasza mowę, zapowiadającą początek Planety Małp, a Gubernator ginie na jego oczach.
Drugie jest takie, że po przemowie Cezara widać ujęcie, w którym małpy unoszą kolby do góry, gotowe zabić Gubernatora, ale w tym momencie szympansica patrzy błagalnie na Cezara i zaczyna błagalnie piszczeć, jakby namawiając go do tego, by się opamiętał.
Wtedy znów jest pokazane ujęcie gotowych do mordowania małp, ale w tle słychać głos Cezara który mówi, że mimo tego że czeka ich wojna, to na dziś już dosyć krwi przelano i że trzeba okazać łaskę tym, którym udało się przetrwać tę noc i że będą to pierwsi niewolnicy w Planecie Małp czy coś takiego l]
Drugie zakończenie powstało na zlecenie wytwórni, która uznała, że trzeba "załagodzić" wymowę najnowszej części serii, która i tak daleko odbiegła od klimatu poprzedników - wytwórnia chciała mieć film, na który pójdą całe rodziny (większe zyski) a nie slasher tylko dla dorosłych.
Wiele lat temu oglądałem dokument o powstawaniu filmów z serii Planety Małp i muszę stwierdzić, że Podbój wywołał mnóstwo kontrowersji - wcześniejsze filmy były zakwalifikowane jako rodzinne (?) i ówcześni widzowie, jakby z nawyku, zabierali swoje dzieci na Podbój, by pokazać im krew, przemoc i zgrozę l] Nie trzeba chyba dodawać, ile to skandali wywołało?
Inną sprawą był też odbiór sceny, w którym asystent Gubernatora zwraca się do Cezara słowami "ja, potomek niewolników proszę cię, okaż człowieczeństwo!" - wtedy czarnoskóra część widowni wstawała z miejsc i biła brawo.
Niedawno oglądałem i widziałem wersję z zabiciem tego skurczybyka i zdawało mi się, że właśnie czegoś tak jakby zabrakło, a tu proszę są 2 zakończenia.
Tak przy okazji mógłbym prosić o nazwę dokumentu na temat serii?
https://www.youtube.com/watch?v=kyANy1q-Vfc&list=PLCA00F7309FC28235
wygląda bardzo podobnie do tego, co widziałem przed laty na alekino!, ale nie daję gwarancji że to ten dokument
to i tak są jedynie fragmenty od długiego dokumentu, którego szukam po internetach :)