PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8727}

Podejrzani

The Usual Suspects
1995
7,7 107 tys. ocen
7,7 10 1 107311
7,6 62 krytyków
Podejrzani
powrót do forum filmu Podejrzani

wpadłem w pułapkę spoilerów o czekającym mnie zaskoczeniu w finale - recenzja z
filmwebu też zdradza, że świadek zbyt "logicznie" wyjaśnia - co sugeruje, że ów
ściemnia...więc o tym że kaleka jest Soze - jak wielu - domyśliłem się wcześnie. No więc
zastanowiłem się co mnie tu urzekło: po pierwsze oscarowa gra kaleki i ta
charakterystyczna barwa głosu oraz dykcja Spaceya, po drugie extra akcent Kobayashiego a
po trzecie motyw tablicy - majstersztyk. Reszta, czyli sceny łubudu przeciętne. Pomysł na
zagadkę? Widziałem lepsze.

ocenił(a) film na 9
PrzemoCK

A morał tego komentarza jest krótki i niektórym znany
nie czytamy spojlerów gdyśmy filmu nie oglądali.

A co do samego filmu to jest świetny. Aktorsko oczywiście góruje Spacey choć reszta obsady też się bardzo dobrze spisała.
Świetna fabuła z zaskakującym (przynajmniej dla mnie) zakończeniem. Nie nudziłem się ani minuty.
Do tego jeszcze dobra muzyka i zdjęcia. Właściwie nie mam większych zastrzeżeń, jednak czegoś mi brakowało.

jankotelegazeta23

A morał tego komentarza jest krótki i niektórym znany
Opisy do filmów wybierają barany.

Wiadomo, czytając wszystkie komentarze, jakieś recenzje itd - napewno można się natknąć na niejeden spojler, więc raczej się tego odradza. Tylko dlaczego nawet w opisie filmu są wskazówki?
Eh..

A film oczywiście genialny :)

ocenił(a) film na 8
PrzemoCK

Zgadzam się w 100%! Ja co prawda nigdy nie czytam recenzji przed obejrzeniem filmu, co nie przeszkodziło mi domyślić się finału dosyć szybko (praktycznie zaraz po praktycznie zaraz po opowieści kaleki o Kayserze Soze), myślę że Ty też domyśliłbyś się szybko nawet bez spoilerów - ale wcale nie odebrało mi to przyjemności oglądania do końca. Spacey jak zwykle mistrzem.